Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
KamiloGda
Samochód: Skoda Kodiaq SportLine 1.5 TSI w produkcji

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: KamiloGda »

spook pisze:
19 wrz 2023, 20:33
No właśnie, co w końcu z tą produkcją? Ktoś coś? Przedzwonię jutro do dealera i podpytam, może coś będzie wiedział. Na razie mój kodiaqometr wisi na 39 dniach...
Niestety kolego może sobie wisieć. Nie patrz na to.
Mój zatrzymał się na 11-12 września i tak wisi.
Mają jeden wielki bałagan.
Druga sprawa kto wie czy kolejność jaką mieli się nie zmieni znów.
W moim przypadku jeżeli auto się nie wyprodukuje do końca października odpuszczam i biorę rocznik 2024 lub nawet nowy model w biedniejszej wersji.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

spook
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI DSG 4x4

Post autor: spook »

KamiloGda pisze:
19 wrz 2023, 20:41
spook pisze:
No właśnie, co w końcu z tą produkcją? Ktoś coś? Przedzwonię jutro do dealera i podpytam, może coś będzie wiedział. Na razie mój kodiaqometr wisi na 39 dniach...
W moim przypadku jeżeli auto się nie wyprodukuje do końca października odpuszczam i biorę rocznik 2024 lub nawet nowy model w biedniejszej wersji.
Tylko jaki to ma sens? Będziesz czekać na nowo od zera od zamówienia do produkcji, czyli kolejne n miesięcy na samochód, który wprawdzie będzie poliftingowy (czy tam nowy model), ale za to z gorszym wyposażeniem (a te potencjalne 20k na wyposażeniu to jest dosyć konkretna suma). Co zyskasz w ten sposób?

Nawiasem, z tego co wiem, od stycznia miała się skończyć produkcja starego modelu, więc podejrzewam, że i zamówienia na starą wersję się też niedługo całkowicie zamkną.

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

ZetRTW pisze:
08 wrz 2023, 14:07
Dzięki za odpowiedzi, u mnie padło na 1,5 TSI ze względów ekonomicznych w codziennym użytkowaniu (...) on jest tylko awaryjnie jak bym miał np wziąć jeszcze swoją 2 chrześniaków na wycieczkę po okolicach, (...)
W tym wypadku, chrześniacy powinny się "dorzucić". :D
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

robkio76 pisze:
19 wrz 2023, 9:45

Weż pod uwagę, że nowy kodiaq napewno parę tysi będzie droższy
Plotki u dealera chodzą, że nawet 30tys droższy. Oczywiście może to być naciągane, by jeszcze klient decydował się zamawiać obecny model lub odbierał już zamówiony

Glosstrom
Samochód: Czekam na Kodiaq L&K 2.0 TDI 150 HP

Post autor: Glosstrom »

Pytanie, czy to w ogóle jest możliwe, żeby produkować "starego" i "nowego" Kodiaqa jednocześnie. Wydawało by się, że tak średnio.
Wg dostępnych informacji produkcja "nowego" ma ruszyć na początku 2024, a jeszcze trzeba przestawić maszyny itd. (https://www.skoda-storyboard.com/en/pre ... on-kodiaq/) więc logika mówi, że ostatnie "stare" zamówione sztuki rzeczywiście powinny docierać w styczniu, ale słuchając o zamówieniach z 2022 i losowej kolejności może być tak, że tu nie ma logiki :)

PS Inna sprawa, że jakoś te sztuki pod kamuflaż i testy na kole arktycznym musieli wyprodukować (https://www.skoda-storyboard.com/en/pre ... completed/) , ale ja tu mówię o produkcji na masową skalę.

Fonix
Samochód: Style 1.5tsi

Post autor: Fonix »

[/quote]

Tylko jaki to ma sens? Będziesz czekać na nowo od zera od zamówienia do produkcji, czyli kolejne n miesięcy na samochód, który wprawdzie będzie poliftingowy (czy tam nowy model), ale za to z gorszym wyposażeniem (a te potencjalne 20k na wyposażeniu to jest dosyć konkretna suma). Co zyskasz w ten sposób?

[/quote]

z dużym prawdopodobieństwem korzyść przy ewentualnej sprzedaży, z wszelkim prawdopodobieństwem wygląd dostosowany do obecnych czasów, co może części użytkowników odpowiadać.

Cahir
Samochód: Skoda Kodiaq Style 1,5 TSI

Post autor: Cahir »

Jestem właśnie po rozmowie z dealerem.
Termin produkcji został przesunięty i potwierdzony z 45 tyg na 41 tydzień !!!
Pomalutku produkcja rusza i zaczynają odrabiać straty.

Zaczynam się znowu cieszyć :D

kams11334
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI DSG L&K

Post autor: kams11334 »

Glosstrom pisze:
20 wrz 2023, 10:08
Pytanie, czy to w ogóle jest możliwe, żeby produkować "starego" i "nowego" Kodiaqa jednocześnie. Wydawało by się, że tak średnio.
Wg dostępnych informacji produkcja "nowego" ma ruszyć na początku 2024, a jeszcze trzeba przestawić maszyny itd. (https://www.skoda-storyboard.com/en/pre ... on-kodiaq/) więc logika mówi, że ostatnie "stare" zamówione sztuki rzeczywiście powinny docierać w styczniu, ale słuchając o zamówieniach z 2022 i losowej kolejności może być tak, że tu nie ma logiki :)

PS Inna sprawa, że jakoś te sztuki pod kamuflaż i testy na kole arktycznym musieli wyprodukować (https://www.skoda-storyboard.com/en/pre ... completed/) , ale ja tu mówię o produkcji na masową skalę.
Linia produkcyjna dla nowego Kodiaqa jest postawiona na obecnej linii w procesie integracji linii, a wiec jednoczesnie moga produkowac sie obie wersje ;)
PS. Uruchamiałem linie produkcyjne dla Skody ;)

spook
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI DSG 4x4

Post autor: spook »

KamiloGda pisze:
19 wrz 2023, 20:41
spook pisze:
A tymczasem zadzwoniłem do dealera i okazało się, że cofnęli termin produkcji jeszcze o tydzień (z 43 na 42) i zatwierdzili. Także cofam kodiaqmetr do 31 dni :)

Pozdrawiam -- Spook.

ZetRTW
Samochód: Skoda Kodiaq Sportline 1.5 TSI

Post autor: ZetRTW »

Cahir pisze:
20 wrz 2023, 10:20
Jestem właśnie po rozmowie z dealerem.
Termin produkcji został przesunięty i potwierdzony z 45 tyg na 41 tydzień !!!
Pomalutku produkcja rusza i zaczynają odrabiać straty.

Zaczynam się znowu cieszyć :D
Rozmawiałem ze swoim dealerem wczoraj(19.09.2023) i mówił mi że niema opcji aby zrobili wcześniej...a ja miałem pierwszy termin na 42 tydzień(teraz niby żadnego). Jak by przesunęli szybciej to bym chyba był w wniebowzięty...

Zamawiałeś 1.5TSI tak jak w opisie? sportline? (ja właśnie takiego zamówiłem tylko że w kolorze niebieskim...może też ma znaczenie

ODPOWIEDZ