Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
spook
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI DSG 4x4

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: spook »

Mój sprzedawca powiedział, że Skoda ma problemy z kołami dwumasowymi, których fabryka była na Słowenii i została zniszczona przez powodzie. Z tego co wiem, fabryki Skody mają przerwę na 2 tygodnie.

Ale z drugiej strony dowiedziałem się też, że wstępny termin produkcji mojej LKi spadł z 44 na 43 tydzień, więc może nie jest aż tak źle. Jeżeli problemy z częściami dotykają Diesle (poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale koła dwumasowe są chyba tylko w Dieslach?), to może na przykład przesuną trochę benzyn wcześniej? Cóż. Się okaże.

Pozdrawiam -- Spook.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

artly
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 150Km TDI 4x4

Post autor: artly »

spook pisze:
11 wrz 2023, 14:51
Mój sprzedawca powiedział, że Skoda ma problemy z kołami dwumasowymi, których fabryka była na Słowenii i została zniszczona przez powodzie. Z tego co wiem, fabryki Skody mają przerwę na 2 tygodnie.

Ale z drugiej strony dowiedziałem się też, że wstępny termin produkcji mojej LKi spadł z 44 na 43 tydzień, więc może nie jest aż tak źle. Jeżeli problemy z częściami dotykają Diesle (poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale koła dwumasowe są chyba tylko w Dieslach?), to może na przykład przesuną trochę benzyn wcześniej? Cóż. Się okaże.

Pozdrawiam -- Spook.
Nie wiem ja w Skodzie ale koła dwumasowe są już często w benzynie, ja miałem np. w Nissanie X-trial 2.0 benzyna z 2008r
Akurat zamówiłem diesla, ale mi się nie spieszy grudzień byłby wystarczającym terminem.

KamiloGda
Samochód: Skoda Kodiaq SportLine 1.5 TSI w produkcji

Post autor: KamiloGda »

Mój sprzedawca powiedział, że ma produkcję mojego kodiaqa w systemie na jutro, więc coś co mieli zaplanowane produkują. Przecież auta kompletuje się wcześniej. Części czekają na magazynie przypisane do każdego zaplanowanego już auta.

Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawcie

elmiko
Samochód: Kodiaq MR2022 L&K TDI 200KM

Post autor: elmiko »

Nie mylisz się.

Chrisser
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI Ambition

Post autor: Chrisser »

Mój tez tak powiedział, ze jak potwierdzili produkcje tygodniu 37 to maja komponenty. Z drugiej strony jest jasny komunikat Skody, ze zakład w Kvasinach wstrzymał produkcje do odwolania, narazie na tydzień.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

artly

KamiloGda pisze:
11 wrz 2023, 16:22
Mój sprzedawca powiedział, że ma produkcję mojego kodiaqa w systemie na jutro, więc coś co mieli zaplanowane produkują. Przecież auta kompletuje się wcześniej. Części czekają na magazynie przypisane do każdego zaplanowanego już auta.

Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawcie
Z zasady tak jest ale w automotive części przychodzą bardzo często w ostatniej chwili przed montażem pozwala to oszczędzać koszty magazynowania i w wypadku jakiś losowych zdarzeń mogą nie dojechać na czas, a wtedy cały plan leży. Coś o tym wiem ponieważ pracuję w firmie produkującej części do samochodów.

ZetRTW
Samochód: Skoda Kodiaq Sportline 1.5 TSI

Post autor: ZetRTW »

Wiktoriusz pisze:
11 wrz 2023, 12:42
https://autokult.pl/skoda-wstrzymuje-pr ... 316751456a

Wstrzymano produkcję :(
Mój dealer potwierdził że wcześniej widoczna data produkcji na 42tydzień już nie widnieje...niema żadnej podanej daty, a i dodam że jest to 1.5 tsi czyli benzyna... :(

Glosstrom
Samochód: Czekam na Kodiaq L&K 2.0 TDI 150 HP

Post autor: Glosstrom »

Jest i więcej info:
https://www.irozhlas.cz/ekonomika/skoda ... 110958_kac
Jakich części brakuje producentowi samochodu?
Są to pierścienie dystansowe do rozruszników i przekładni kierowniczych. Zostały wyprodukowane przez słoweńską fabrykę JSL przed powodzią, która ją dotknęła.
Tu jeszcze jest więcej o sytuacji:
https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-ene ... ku-1410376
https://echo24.cz/a/HbAzc/zpravy-ekonom ... automobily

Coś czuję, że znowu będą spore obsuwy (ja mam zamówienie na LK 2.0 TDI 150 HP z połowy maja i info o terminie zero).

paw_mag
Samochód: Skoda Kodiaq 1.5 TSI

Post autor: paw_mag »

Oby tylko nie anulowali zamówień…

artly

paw_mag pisze:
11 wrz 2023, 22:05
Oby tylko nie anulowali zamówień…