Pierwszy wypad z bagażnikiem na haku zaliczony.
Montaż rowerów na pałąkach wymaga nieco główkowania bo jeden ma większą, a drugi mniejszą rame, do tego z początku przeszkadzały mi pedały i też trzeba trochę się gimnastykować aby obok siebie postawić dwa rowery. Ostatecznie udało się i już wiem już jak pierwsze 2 dobrze przypiąć:) Po przejechaniu ok. 500km stwierdzam póki co, że bagażnik bardzo dobrze zachowywał się w trakcie jazdy zarówno na autostradach jak i drogach dużo gorszej jakości. Owszem widać w tylnej szybie, że bagażnik nieco drga i pracuje ale mimo to rowery zamontowane stoją stabilnie i nic się w trakcie jazdy nie przesuwają.
Światła też działają wyśmienicie i nawet tablica jest dobrze oświetlona.
Teraz minusy- bagażnik zamontowałem niby bardzo stabilnie i docisnąłem mocno dźwignię, a mimo to gdy opuszczę go aby dostać się do bagażnika to gdy chce go dźwignąć z powrotem do prawidłowej pozycji to trzeba pomocy drugiej osoby bo całość choć siedzi na haku jakoś dziwnie się rusza i wychyla do góry razem z podnoszeniem do właściwej pozycji.
Drugi minus to fakt, że mocowanie bagażnika charata mocno hak i nie dość, że go rysuje to jeszcze w dwóch miejscach nawet zrobił niewielkie dziury.
Rafał pisałeś, że u Ciebie nie ma śladów używania i to mnie bardzo zastanawia. Przecież tam jest sam metal i po nałożeniu na hak nie ma opcji, żeby i przy mocowaniu i już podczas jazdy się nic nie rysowało. To bym i tak przeżył ale dziury w kuli haka to już trochę żal:(
Bagażnik na hak - 4 rowery?
Re: Bagażnik na hak - 4 rowery?
Tak czytam Wasze wypowiedzi, czytałem też porównanie metod przewożenia rowerów (na haku vs na dachu vs na klapie) https://roweroweporady.pl/jak-przewiezc ... amochodem/ i dochodzę do wniosku, że najlepiej kupić całej rodzinie składaki i wrzucić do bagażnika.
DO developer
-
rafalhtc
- Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi
Hehe ale wtedy to już miejsca w bagażniku auta zbyt wiele by nie zostało.
Ten uchwyt na hak o którym pisałem ma mnóstwo zalet tylko najbardziej mi przeszkadza i dziwi, że tak mocno daje w kość kuli haka. Może coś na to da się poradzić.
Ten uchwyt na hak o którym pisałem ma mnóstwo zalet tylko najbardziej mi przeszkadza i dziwi, że tak mocno daje w kość kuli haka. Może coś na to da się poradzić.
Hulajnogi lepsze. A tak poważnie to kiepsko widzę montaż rowerów na dachu. Samo auto ma prawie 1.7m do tego ten stelaż... Jako ze nie mam zamówionego haka a bagażnik należy do psa zostanie mi kupić to do montażu na klapkę.
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
kula haka to tylko kula - jest ze stali więc będzie się ścierać i rysować. wystarczy, że na haku pociągniesz małą przyczepkę i już nie ma na kuli farby i są ślady po uchwycie. hak to tylko narzędzie. zanim kula się wytrze i nie będzie nadawała do użytku, zapomnisz, że miałeś takie auto 
-
rafalhtc
No to też jest jakaś odpowiedź:) Mi Rafał to ścieranie farby tak by nie przeszkadzało ale że na dole dwa wyżłobienia powstały to mnie zaskoczyło. Napiszę producentowi haka, że za miękkiej stali używają:p
Rozumiem, że jednak u Ciebie też jakieś ślady na kuli są i to nie tylko ja mam z tym problem.
P.S. Jak woziłem przyczepę od znajomego w poprzednim aucie to on miał jakaś gumę w środku uchwytu i nic kuli nie zniszczyło a nieraz na przyczepce słuszną wagę miałem.
Może tu też coś takiego wstawie. Pomyślę
Rozumiem, że jednak u Ciebie też jakieś ślady na kuli są i to nie tylko ja mam z tym problem.
P.S. Jak woziłem przyczepę od znajomego w poprzednim aucie to on miał jakaś gumę w środku uchwytu i nic kuli nie zniszczyło a nieraz na przyczepce słuszną wagę miałem.
Może tu też coś takiego wstawie. Pomyślę
-
rafalhtc
A powiedz mi jeszcze jak możesz czy też gdy masz uchyt opuszczony aby dostać się do bagażnika w aucie to później jego podniesienie powoduje jakieś poruszanie się przy mocowaniu i trzeba użyć nieco siły lub pomocy drugiej osoby.
Jak tak masz jak ja to wiesz o co mi chodzi, a jak nie to najwyżej Ci nagram filmik. Jeśli ten typ tak ma to będę spokojny i nie będę traktował tego jako wadę. Jeśli nie ma to będę szukał przyczyny.
Jak tak masz jak ja to wiesz o co mi chodzi, a jak nie to najwyżej Ci nagram filmik. Jeśli ten typ tak ma to będę spokojny i nie będę traktował tego jako wadę. Jeśli nie ma to będę szukał przyczyny.
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
nagraj filmik
- jankess4
- Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL
A smarujecie kulę tawotem?
Ja zawsze smaruje i nic mi sie nigdy nie ścierało w nadmiarze
Ja zawsze smaruje i nic mi sie nigdy nie ścierało w nadmiarze
-
rafalhtc
Już nie ma potrzeby wrxycsnja2 filmiku bo faktycznie ciaśniej wyregulowałem tą śrubę w mocowaniu i teraz zaciska się przy użyciu dużej siły na kuli ale za to trzyma jak wściekły. Nic się nie rusza, opuszczanie i podnoszenie działa. Przy opuszczeniu nie dotyka podłoża i wystarczy całość podnieść a dźwignia sama wraca na swoje miejwce. Rowerty przy tym mocnym docisku są lekko bardziej skierowane na tył auta ale serwisant w Taurusie powiedział, że tak ma być i że teraz siedzi jak należy. Od tego czasu parę razy już z rowerami jechałem i za każdym razem jest wszystko ok.
Samo montowanie rowerów aby było wygodniejsze i abym nie musiał się cisnąć między klapą bagażnika, robię opuszczając najpierw bagażnik. Jak sobie wszystkie nałożę to wtedy bagażnik podnoszę do góry i w drogę:)
Wysłane z Tapatalk
Samo montowanie rowerów aby było wygodniejsze i abym nie musiał się cisnąć między klapą bagażnika, robię opuszczając najpierw bagażnik. Jak sobie wszystkie nałożę to wtedy bagażnik podnoszę do góry i w drogę:)
Wysłane z Tapatalk