~ Skoda Kodiaq Video Testy / Recenzje / Opinie ~

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
krotz
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI

Re: ~ Skoda Kodiaq Video Testy / Recenzje / Opinie ~

Post autor: krotz »

Chyba nie było to wrzucam. Test 2.0 TSI.
Wdł prowadzącego to absolutne minimum i potwierdzam :)

Jak już było to sorry :)

https://www.youtube.com/watch?v=1EQJdDcEh4A

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

Ocenię swojego 2.0 TSI jak odbiorę ale wydaje mi się, że 1.4 też wystarcza, zależy kto co potrzebuje ale jeśli ktoś liczy na wyścigi z pod świateł to ani 190 TDI, ani 180 TSI ani nawet jak kiedyś wejdzie 220 TSI się nie sprawdzą. W sumie długo się zastanawiałem czy jednak nie wziąć tego 1.4 i przekonało mnie głównie to, że jest inna skrzynia DSG zamontowana w mocniejszej benzynie. Po prostu uwielbiam jak jakiś "tester" samochodów wypowiada się, że jakieś tam auto ma za mało mocy bo tylko 150 czy 180 koni. Ciekawe czym taki chłoptaś jeździ jak akurat któryś dealer nie podrzuci mu demówki. Golfem 1.4 w gazie?

krotz
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: krotz »

Celne uwagi tylko ja widzę dwie bardzo ciekawe zależności i dwa obozy:

1) z silnikami 1.4 125KM oraz 150KM - wszyscy zgodnie twierdzą, że starcza i mocy aż nadto i więcej nic nie trzeba
2) z silnikami 2.0 TSI - chyba wszyscy są zgodni, że odpowiednia moc, fajnie się jeździ, ale nic poza tym, a sporo z tych osób, że to absolutne minimum.

Co ciekawe nie ma chyba na forum osoby ze słabszym silnikiem, która twierdzi, że mocy jest jednak za mało, nie ma też z tej drugiej strony, by stwierdzić, że mocy aż nadto i mogli wziąć słabszą wersję :mrgreen:

Nie wiem co o tym sądzić ja zaliczam się do drugiej grupy także. Owszem jak samemu się jeździ to w miarę spoko, przy ostrym deptaniu jest jednak nerwowy. Z 5 osobami na pokładzie przyspieszanie jest na całkiem średnim poziomie, czuć że auto walczy z masą, trzeba dobrze kalkulować wyprzedzenie. Do tego max co osiągnąłem póki co z pasażerami to 205 i nic więcej. Niby nieźle, ale trwało to wieki :)

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

krotz, ja jechałem do tej pory Toyota mini-vanem 125 KM z 6 ludzi + pełny bagażnik i dało się wyprzedzić
Moim zdaniem wszystko co ludzie piszą zależy od ich punktu odniesienia. Jak się przesiadasz z BMW X5, to 2.0 TSI będzie ślamazarne i vice versa.
:)
DO developer

Tomala72
Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7

Post autor: Tomala72 »

krotz pisze:
29 maja 2017, 22:59
Celne uwagi tylko ja widzę dwie bardzo ciekawe zależności i dwa obozy:

1) z silnikami 1.4 125KM oraz 150KM - wszyscy zgodnie twierdzą, że starcza i mocy aż nadto i więcej nic nie trzeba
2) z silnikami 2.0 TSI - chyba wszyscy są zgodni, że odpowiednia moc, fajnie się jeździ, ale nic poza tym, a sporo z tych osób, że to absolutne minimum.

Co ciekawe nie ma chyba na forum osoby ze słabszym silnikiem, która twierdzi, że mocy jest jednak za mało, nie ma też z tej drugiej strony, by stwierdzić, że mocy aż nadto i mogli wziąć słabszą wersję :mrgreen:

Nie wiem co o tym sądzić ja zaliczam się do drugiej grupy także. Owszem jak samemu się jeździ to w miarę spoko, przy ostrym deptaniu jest jednak nerwowy. Z 5 osobami na pokładzie przyspieszanie jest na całkiem średnim poziomie, czuć że auto walczy z masą, trzeba dobrze kalkulować wyprzedzenie. Do tego max co osiągnąłem póki co z pasażerami to 205 i nic więcej. Niby nieźle, ale trwało to wieki :)
Każdy będzie tak pisał, że mocy wystarczy czy to 125 czy 150 KM póki nie będzie musiał uciekać na prawy pas przy wyprzedzaniu jak z przeciwka nagle wyłoni się rozpędzony do stówy czterdziestotonowy TIR.

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

Nie ma dnia, żebym nie wyprzedzał kilometrowej kolumny autobusów, pod górkę, na zakręcie, bez pobocza i koniecznie potrzebuję tych 900 koni... tylko czemu to ja wybrałem SUVa do takiej jazdy?

Tomala72

Teraz to się popisałeś. Nie ma co.
Napisałeś jakbyś w ogóle nie czuł tematu zapasu mocy, w co osobiście nie wierzę.

mitchell
Samochód: Skoda Kodiaq 1.4 TSI 150KM DSG Style

Post autor: mitchell »

Jak Ci się nagle wyłoni z naprzeciwka TIR, to znaczy ni mniej, ni więcej tylko tyle, że wyprzedzasz w nieodpowiednim ku temu miejscu... Panowie, rozmawiamy rozsądnie i takie też podawajmy argumenty.
Jak czytam niektóre wypowiedzi (w tym i innych wątkach) to scyzoryk się sam w kieszeni otwiera. Chcesz szaleć - jedz na tor. Na drogach krajowych prowadź tak, żebyś nie musiał na swój pas uciekać. Wtedy i te 125 KM Ci najprawdopodobniej wystarczy.

PS. Skończmy już ten OT. To nie jest wątek od dywagacji nad brakiem/nadmiarem mocy.

Tomala72

Jestem jednak zmuszony coś dopisać.
Jeśli jeździsz tylko po dwupasmówkach (A i S, ew. stare gierkówki) oraz np. płaskiej i ułożonej Wielkopolsce wszystko co napisałeś ok.
Jak pojeździsz wystarczy dla przykładu po dróżkach na Mazurach, Warmii, Kaszubach albo po Podkarpaciu to szybko zmienisz zdanie.
Uciec to znaczy na tyle dołożyć w pedał, że manewr trwa chwilę i jedziesz bezpiecznie.

PS Admin jak wątek by się rozwijał ;) to proszę przerzuć i nadaj sensowną nazwę (może tam wytłumaczy się niektórym z jakim tałatajstwem mamy do czynienia na naszych Polskich Drogach).

rafalhtc
Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi

Post autor: rafalhtc »

krotz a te 205 co póki co osiągnąłeś to rozumiem, że na niemieckiej autostradzie?!
Bo jakoś nie kojarzę u nas drogi z dozwoloną taką prędkością. Nie jestem zgryźliwym dziadkiem bo jestem dopiero po 30tce ale coś mnie bierze jak widzę rajdowców na naszych drogach, którzy myślą że są Panami lewego pasa i mogą mrugać światłami jak policja kogutem aby im się inni przesuwali. Mało który taki rajdowiec bierze pod uwagę, że obok ludzie jadą przepisowe np. 140 i w tym też jadą np rodziny z dziećmi i oni np. jak chcą wyprzedzić tira, a nagle zobaczą szybko zbliżającego się wariata to muszą podejmować szybkie i czasem niebezpieczne decyzje żeby im wariat w tył nie wjechał.
Raz takiego udało mi się spotkać na stacji po kilku km i zrobiłem mu lekki retusz twarzy w podziękowaniu za wcześniejszą jazdę. Nikt na stacji nie protestował kiedy zorientowali się za co dostaje.

ODPOWIEDZ