Wstępne informacje na temat nowego Kodiaqa

Dyskusje na temat Škody Kodiaq II generacji (2024-)
RoznieBywa
Samochód: Kodiaq

Re: Wstępne informacje na temat nowego Kodiaqa

Post autor: RoznieBywa »

dratuszny pisze:
29 cze 2023, 17:36
Tak, dla mnie to zupełnie nowy kodiaq, żaden tam LIFT,
Ze starym to widzę że ma podoba kierownicę tylko :lol:
Przypomina to dyskusje nad wyższością nowego iPhone nad "starym", który jeszcze rok wcześniej był tym "nowym" ale teraz to się już tyleee różni, że nie ma o czym mowic. Z zewnątrz oprócz wymiarów nowego Kodiaqa nie za bardzo jest co porównywać bo przez maskowanie niewiele widać, ale to co pokazali w środku faktycznie nie przekonuje do zamiany na nowszy model. Prywatnie interesują mnie wersje 7 os. i tutaj akurat na jednym z filmów taka właśnie jest, ale widac ze ani nie dodali niczego interesującego (np. nawiewow dla III rzedu jak w Sorento), ani nie pozostawili dobrych rozwiązań jak lampki po bokach na podsufitce zamiast 1 umieszczonej centralnie (chociaż dodali na klapie wiec można uznać że w tym temacie jest const.). Jeśli do tego jako informacje prasowe puszczaja "nowości" w stylu przegródka na tunel środkowy czy ściereczka do wyswietlacza to to też mówi samo za siebie i dla mnie jest kolejny argumentem za tym ze kieruja sie cięciem kosztów zamiast rozwojem pod klienta.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

W moim przypadku zapewne nie będę żałował, że mam starszy (może gorszy model). Już trzykrotnie odczuwałem delikatny dyskomfort, gdy wprowadzano nową generację. Clio II, Megane combi, Peugeot 3008 (zawsze jako pierwszy właściciel) i w tych przypadkach, z pewną dozą zazdrości patrzyłem na nowe modele. Można tu polemizować, lecz jest to moje, subiektywne odczucie.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

lk7
Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TSI 190KM 4x4

Post autor: lk7 »

WaC pisze:
30 cze 2023, 11:50
W moim przypadku zapewne nie będę żałował, że mam starszy (może gorszy model). Już trzykrotnie odczuwałem delikatny dyskomfort, gdy wprowadzano nową generację. Clio II, Megane combi, Peugeot 3008 (zawsze jako pierwszy właściciel) i w tych przypadkach, z pewną dozą zazdrości patrzyłem na nowe modele.
O to to!

Ja także obawiałem się że nowy Kodiaq będzie tak dużym przeskokiem w stosunku do poprzednika (niczym Superb III w stosunku do Superb II) że aż mnie najdzie by anulować zamówienie i poczekać (pomimo że preferuję wyłącznie auta poliftowe). No ale po prezentacji nowego modelu zupełnie nie czuję takiej potrzeby. Owszem są zmiany stylistyczne i we wnętrzu i zapewne szereg innych rozwiązań technicznych, ale w żadnym wypadku nie jest to "zupełnie inne auto" jak ktoś tu sugerował.

Mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: Mans »

Panowie generalnie nie ma co bić piany bo nowy Kodiaq to bardziej ewolucja niż rewolucja :?
Linia boczna została zachowana no i dobrze bo po co zmieniać coś co po prostu było ładne ;)
https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/ar ... olski.html

lk7
Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TSI 190KM 4x4

Post autor: lk7 »

Wróciła zajawka na oficjalnej stronie: https://www.skoda-auto.pl/modele/teaser/nowy-kodiaq

kodiaqo
Samochód: Tiguan 2.0 TSI 170 kM 4-Motion

Post autor: kodiaqo »

Mans pisze:
01 lip 2023, 8:16
Panowie generalnie nie ma co bić piany bo nowy Kodiaq to bardziej ewolucja niż rewolucja :?
Linia boczna została zachowana no i dobrze bo po co zmieniać coś co po prostu było ładne ;)
https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/ar ... olski.html
... poczekajmy. Mnie Nie podoba się kierunek. Tabletomania - z tym wielkim, wystającym ekranem pośrodku szyby. Zmiany biegów jak w autach USA? Też na nie. Wygląd zewnętrzny wydaje się ciekawszy. Co do reszty? Zobaczymy.

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

Bryła ewidentnie wzorowana na nowym Q5 od Audi, może być ciekawie oprócz tych tabletów :)

Fonix
Samochód: Style 1.5tsi

Post autor: Fonix »

Jest jakiś prototyp nowego q5? Bo do obecnego q5 iq5 sb, to podobieństw nie widzę

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

Fonix pisze:
07 lip 2023, 13:16
Jest jakiś prototyp nowego q5? Bo do obecnego q5 iq5 sb, to podobieństw nie widzę
Ja zauważam - przetłoczenia na błotnikach tylnych, linia szyb itp

Obrazek

RoznieBywa
Samochód: Kodiaq

Post autor: RoznieBywa »

Render zawierający szczegóły wywnioskowane na podstawie zdjęć karoserii opublikowanych przez Skodę (np. słupek C) oraz maskowań tylnej klapy:

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ