W moim modelu i konfiguracji (2.0 TSI 180KM, 4x4, 7-os, 2018) mam DMC pojazdu 2463, DMC przyczepy 2000.
Ale trzeba pamiętać, że poruszanie się zestawem (osobówka + przyczepa) o DMC wyższym niż 3500 oznacza konieczność opłat - i to nie tylko za płatne autostrady.
Co muszę zrobić ?
Wydaje mi się (i proszę Was o sprostowanie jak coś źle zrozumiałem) że muszę:
1. Zarejestrować się w systemie e-Toll (https://etoll.gov.pl/) i utworzyć Internetowe Konto Klienta. Najprościej - Profilem Zaufanym
2. Zarejestrować w tym systemie swój pojazd (pomimo że on sam nie przekracza DMC 3500)
3. Zainstalować na telefonie aplikację e-TOLL PL (lub kupić dedykowane urządzenie, ale do sporadycznych przejazdów z przyczepą to bez sensu)
4. Wskazać w systemie e-Toll "numer biznesowy" urządzenia podany przez aplikację
5. Wypożyczyć (lub kupić) przyczepę
6. Po podłączeniu przyczepy do auta muszę w systemie e-Toll podać dane tej przyczepy. I nie mogę zrobić tego w aplikacji mobilnej, tylko muszę zalogować się przez WWW do IKK i tam wprowadzić dane
7. Zasilić konto odpowiednią kwotą (nie mniej niż 20 PLN)
8. Włączyć aplikację e-TOLL PL i ruszyć w trasę
9. Po dojechaniu do celu sprawdzić (w aplikacji lub na www) historię przejazdów. Jeśli się nie zarejestrowały - ręcznie je dodać
10. Po odłączeniu przyczepy pamiętać żeby w IKK usunąć dane przyczepy (nie można mieć np. dwóch profili - "jazda z przyczepą", "jazda bez przyczepy" - nie da się tez dwa razy wprowadzić tego samego pojazdu w różnych konfiguracjach).
Czy to wszystko jest tak "proste" jak napisałem ?
A może da się prościej ?
Lub trzeba coś jeszcze zrobić ?