Czas oczekiwania na Kodiaqa
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
tomnowy: nie porównywałem 1.5 L&K wię trudno mi się wypiowiedzieć ale przy 2.0 TSI 4x4 to nie miało sensu brać doposażony Style. Z ciekawości sprawdzę jak to dzisiaj wygląda.
Gwoli wyjaśnienia - mam L&K bez panoramicznego dachu, TPMSu, webasto, asystenta parkowania i wspomagania parkowania z przyczepą.
Porównywałem tak samo doposażonego SportLine i Style - oba z wentylowanymi fotelami (must have) i oba wychodziły drożej niż L&K. Więcej - nie dodawałem do porównania DCC, bo go nie chciałem. Nadal cena SL/Style była wyższa.
I zgadzam się z Twoim ostatnim zdaniem - każdy bierze auto dla siebie
ja porownywalem zaraz po tym jak tylko wyszedl cennik po fl, specjalnie czekslem 4 mce zeby moc zamowic po fl, bo np matrixy byly w standardzie itp. bylem w 3 salonach i wszedzie mieli tylko tdi 2.0, style doposazony, w zadnym l&k nie bylo, a zaden handlowiec nie umial przekonac i wyjasnic roznic na korzysc l&k oprocz tego ze troche lepiej wyglada, tak w skrocie, (taka ciekawostka np czym rozni sie jedna tapicerka od drugiej, odpowiedz handlowca: jest podobna tylko troche inna, - byla co najmniej niesatysfakcjonujaca),
wiec reasumujac na tamten czas nie bylo argumentow za l&k i zostal style 1.5 tsi, jak na taki maly silnik to nie jest zle do 170km/h spokojnie ciagnie (3 osoby i caly bagaznik zapelniony), a balem sie ze bedzie kulał, a i szyby dzwiekochlonne z przodu tez dorzucilem, nie wiem jaka jest roznica w porownaniu do zwyklych bo we wszystkich style co jezdzilem w salonach byly wyciszane.
reasumujac jak jest roznica miedzy l&k a style bardziej chodzilo mi o walory inne niz wyposazenie:), w kazdym razie czy style czy l&k kazdy jest super
i oby jedzily bezawaryjnie przez dlugi czas.
wiec reasumujac na tamten czas nie bylo argumentow za l&k i zostal style 1.5 tsi, jak na taki maly silnik to nie jest zle do 170km/h spokojnie ciagnie (3 osoby i caly bagaznik zapelniony), a balem sie ze bedzie kulał, a i szyby dzwiekochlonne z przodu tez dorzucilem, nie wiem jaka jest roznica w porownaniu do zwyklych bo we wszystkich style co jezdzilem w salonach byly wyciszane.
reasumujac jak jest roznica miedzy l&k a style bardziej chodzilo mi o walory inne niz wyposazenie:), w kazdym razie czy style czy l&k kazdy jest super
-
RoznieBywa
- Samochód: Kodiaq
Bardzo dużo klientów bierze L&K z uwagi na obecność tylko w tym wariancie Side Assist z Rear Traffic Alert. Owszem kiedyś było inaczej i martwe pole można było zamówić także do Karoqa poniżej 100 tys. zł ale jak narazie czasy się zmieniły i jest to jedyna opcja aby to miec. Jeden powie ze to niepotrzebny bajer i weźmie bez tego ale drugi powie ze dla niego to jak kupowanie 70" telewizora bez pilota w ktorym kanaly trzeba przelaczac pokretlem pod ekranem. Jednych i drugich rozumiem bo co kto woli i pozbywajac sie tych 150 tys czy 200 tys to najlepiej być po prostu zadowolonym, a nie żałować wydania bądź nie wydania kolejnych PLN. Dodam tylko ze jeśli ktos rozważa jasna tapicerkę to po likwidacji materiałowego wariantu w beżu i tak jest "skazany" na skórę a wtedy L&K wypada cenowo już wyśmienicie, zwlaszcza ze ma wetylacje.
Dzięki, mam, chyba to samo. Ciekawe, czy wymiana będzie odgórnie jako akcja serwisowa, czy trzeba będzie się upominać.
-
RoznieBywa
Skąd ta informacja ? Bo jak widać są 3 różne wersje informacji: będzie wymiana, nie wiem, nie będzie wymianyRoznieBywa pisze: ↑03 lis 2022, 8:01Z moich informacji to jest docelowa osłona i nie będzie akcji serwisowej jej wymiany na inną.
-
RoznieBywa
Źródło takie same jak pozostałych dwóch odpowiedzi. Oficjalnie najbezpieczniej jest powiedzieć "nie wiem" bo to nie rodzi za sobą żadnych konsekwencji czyli ani tego że klient będzie niezadowolony jak dostanie odpowiedz negatywną ani późniejszych roszczeń typu "a pan Marek przy odbiorze powiedział, że będzie". Jednak często jak zapytać nieoficjalnie tych samych osób to odpowiedzą zupełnie coś innego. Akcja wymiany tej osłony dotyczy w grupie VAG ponad 100 tys. egzemplarzy co rodzi za sobą niemałe koszty. Samo założenie podczas produkcji jest znacznie tańsze niż zlecanie tego potem przez serwis dlatego w pierwszej kolejności nowa osłona miała trafić właśnie tam. Produkować osłonę "tymczasową" podczas gdy wcześniej wypuszczano nowe auta bez niej tylko po to aby za jakiś czas wzywać także je na serwis? Jasne możliwe, ale wątpliwe. Tak samo oficjalnie nikt nie powie, że do używanych aut najszybciej nowa osłona trafi na rynki "roszczeniowe" typu USA gdzie zaraz za jej brak będzie wisiała groźba kar, a najpóźniej tam gdzie ludzie nic z tym nie zrobią. Jak będzie czas pokaże.
chyba najlepiej zdjąć ten gumowy szajs i zażądać zainstalowania docelowego ...