Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
tomnowy
Samochód: Kodiaq 1.5 Style

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: tomnowy »

dzieki za odp, ja mam czarny wiec dol jest w kolorze, jak patrze po zdjeciach to moze ze 2 lub 3 rzeczy sa troche inne miedzy l&k a style ale jakos mnie to nie przekonuje, moze zdjecia nie oddaja tego co jest na zywo, ale co kto lubi. rozwazalem l&k przy zakupie ale w zadnym salonie nie byli w stanie mnie przekonac ze sa jakies istotne roznice na korzysc l&k zeby doplacic, wolalem dorzucic dodatkowe wyposazenie. w dodatku w l&k nie mozna bylo zrezygnowac z foteli skorzanych, a ich nie cierpie.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

elmiko
Samochód: Kodiaq MR2022 L&K TDI 200KM

Post autor: elmiko »

Każdy model ma - pozwolę sobie zacytować klasyka - plusy dodatnie i plusy ujemne ;)
Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. L&K ma w standardzie dźwiękoszczelne szyby z przodu, które naprawdę robią robotę. Nawet ostatnio wyprzedzałem wóz bojowy straży pożarnej jadący na sygnale i prawie go nie słyszałem.
Dekory to kwestia gustu - mi piano nie leży zbytnio, ale dekorem nie jeżdżę :D
Boję się DCC, bo ewentualna naprawa kosztowna, ale komfort jest.
W pełni dotykowa nawigacja - wolałbym tą z pokrętłami.
Systemy wspomagania bezpieczeństwa, niedostępne w innych modelach - dla mnie bezcenne.
Canton w standardzie - rewelacja, pomimo, że nie jestem audiofilem.
Wentylowana skóra na siedzeniach - osobiście dla mnie super. Ale kwestia gustu i zapotrzebowania.
Jakbym przeleciał przez specyfikację to znajdę jeszcze kilka, kilkanaście rzeczy, które dla mnie przemawiają w L&K vs Style.

Style można doposażyć w większość tych elementów, ale cenowo to już wychodzi to samo co L&K, a nawet drożej.

Reasumując - każdy dobiera auto do siebie i chyba zawsze jest to kwestia jakiegoś kompromisu. Szczególnie w tych czasach, kiedy na auto czeka się kilka(naście) miesięcy lub bierze z placu to co jest.

chris24
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4

Post autor: chris24 »

Tak jak napisał zalezi ... wszystkim ale powtarzam mowa o porównaniu podstawy Style ze słabszym silnikiem np TDI 150 km do L&K
Wykończenie wnętrza, dla mnie robotę robią skórzane fotele ale i dekory plus wyciszenie auta no i DCC to sa największe na +
To wszystko się przekłada oczuwiście na diametralnie inne wrażena z jazdy a tego się nie da pomacać w aucie w salonie.
Powtórzę jeszcze że opróc podstawy Style jeździłem Style z TDI 200 km 4x4 mocno doposażonym m inn. w fotele alacantara częściowo regulowane elektrycznie, DCC, łopatki przy kierownicy, ambiente, columbusa itp. i tam też była duża różnica do podstawy Style.
w L&K jest po prosrtu jeszcze większa.

Mówiąc jeszcze inaczej , kiedyś byłem na jeździe Volvo XC60 w bardzo wypasionej wersji i bezpośrednio potem wsiadłem do Kodiaqa w podstawie Style - byłem aż tak sszkokowany różnicą w odbiorze auta że o mało nie zamówiłem XC60
Gdybym wsiadł do L&K to bym się uśmiechnął tylko :)

mpirek
Samochód: Kodiaq L&K 2.0TSI (RM2022)

Post autor: mpirek »

Chris24
Wysłałem PW, jest szansa na fotkę osłony silnika (która ma iść do wymiany)

Tomek_89
Samochód: Sportline 2,0 TDI 200km DSG 4x4

Post autor: Tomek_89 »

chris24 pisze:
29 paź 2022, 11:19
To mój 300 jubileuszowy post na tym forum i w końcu jest okazja do świętowania.
Auto świeżo odebrane 27.10 , zamawiane 10.01
Dostałem je z gumową osłoną silnika. Dealer nawet nie wiedział czy to jest rozwiązanie docelowe czy też wymienią mi później na sztywną.
Podobno zdarzają się dostawy w ogóle bez osłony. Czy ktoś wiej jak to jest obecnie z tą osłoną i gdzie się ewentualnie dowiedzieć skoro dealer nie wie ?

Obrazek
Ja odebrałem swojego Miska 19.10 i ma osłonę silnika normalną plastikową. Nie wiem czy to normalne ale jest bez logo marki (może podebrali z jakiegoś seata lub VW :D )

mpirek

No właśnie pisałem do Chris24 o fotkę tej jego gumowej osłony, ja mam też jakąś bez logo i opisu więc nie wiem czy jest docelowa czy do zmiany

RoznieBywa
Samochód: Kodiaq

Post autor: RoznieBywa »

Tomek_89 pisze:
01 lis 2022, 20:52
Ja odebrałem swojego Miska 19.10 i ma osłonę silnika normalną plastikową. Nie wiem czy to normalne ale jest bez logo marki (może podebrali z jakiegoś seata lub VW :D )
Problem z osłonami w grupie VAG dotyczy silnika 2,0TSI.

chris24
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4

Post autor: chris24 »

mpirek: przepraszam , widziałem zapytanie ale po prostu brak czasu. Tą osłonę najporściej poznasz dotykając ją.
Jest to czarna miękka gum która się poddaje pod naciskiem palca. Orygianla osłona jest ze sztywnego tworzywa.

mpirek

chris24 pisze:
02 lis 2022, 15:45
mpirek: przepraszam , widziałem zapytanie ale po prostu brak czasu. Tą osłonę najporściej poznasz dotykając ją.
Jest to czarna miękka gum która się poddaje pod naciskiem palca. Orygianla osłona jest ze sztywnego tworzywa.
Jak byś przy okazji nalewał płynu do spryskiwaczy :), to zapodaj fotkę. Ja sprawdzę jak będę u siebie dolewał :)

tomnowy
Samochód: Kodiaq 1.5 Style

Post autor: tomnowy »

doprecyzowanie do elmiko i chris24, troche sie nie dogadalismy porownanie l&k vs style, bo ja swoj dopsazylem w duzej mierze ponad standard l&k, np mam pakiet safe plus (ten najbardziej rozbudowany), dcc, navi ¹ta lepsza niz w standardzie, ayastentow chyba wszystkie jakie sie dalo dolozyc, kamery 360, podgrzewane lusterka siedzienia przod i tyl, szyba z przodu, kierownica, nie mam skory na siedzieniach i elektrycznych foteli (mialem w poprzednim aucie- skora mi nie lezy zwlaszcza w lato, a elektrycznej regulacji fotela uzyle moze 2-3 przed 5 lat, wiec jest to zbedny gadzet), cantona (na standardowym glosniku nie jest zle), tapcerka po fl jest ok, wiec standrdowa zostala, lopatki przy kierownicy mialem w mondeo uzylem moze pare razy bardziej dla zabawy nie zeby byly potrzebne., panoramiczny dach, ( nie przypadl mi do gustu, w lato razi slonce i sie szybko nagrzewa w nocy wkurza swialto latarni),

przed zakupem mialem symulacje dwu wariantow l&k vs style doposazony w wiekszosc rzeczy jak l&k, plus pakiet rodzinny i gniazdo usb pod lusterkiem, cena okolo 20tys wyzsza w l&k, wiec nie oplacalo mi sie brac l&k z paroma dekorami, ale kazdy kupuje auto pod swoje upodobania.

ODPOWIEDZ