Czas oczekiwania na Kodiaqa
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
Cóż można powiedzieć ... takie mamy czasy
Dużo dealerów Skody wychodzi chyba z takich założeń że jak gość wydał blisko 200 kPLN to dalsze 3 kPLN mu różnicy nie zrobi a jak zrobi to cytuję "nic na siłę" ... możesz sobie iść i tak sprzedam i to z większym zyskiem.
Z tego co widzę to w Skodzie i tak nie jest najgorzej. W Kia/Hyunday potrafią anulowac po prostu zamówienia i proponować nowe grubo wyższe ceny na nowe zamówienie. Można sądownie oczywiście dochodzić praw i nie odebrać auta (czyli go nie mieć )
Spodziewam się że wzorem roku ubiegłego za kilka tygodni będzie gruba podwyżka a auta i tak znajdą nabywców.
By to jeszcze inaczej podsumować to powiem tak : 3 x w życiu kupowałem Skody.
1 x 14 lat temy Octavia u lokalnego dealera, czułem się wtedy jako ktoś wyjątkowy, jakbym kupował markę premium. Dostałem świetne warunki finansowania, auto odebrałem 3 tyg. od zamówienia.
2 x 4 lata temu kupowałem Karoqa, nie znałem dealera, wszystko załatwiane zdalnie, kupowałem w Łodzi bo było tam najtaniej. Bez szczegółów powiem tak że obsługa była żenująca. Kupiłeś/ odbieraj/ spadaj / następny ...
Teraz było podobnie czyli zdalnie i anonimowo. Sam odbiór był ok choć nie mogę porównać do mojego doświadczenia z przed 14 lat.
Niesmak odnośnie niedotrzymania warunków umowy pozostał ale i tak jestem zadowolony że doczekałem, że wyposażenie nieobcięte, że udało się przed kolejnymi podwyżkami a najbardziej broni się samo auto którym jestem zachwycony.
Chris24
a już chciałeś brać Volvo
, chyba mamy podobną historię zamówienia zakupu itp
, ja mam jeszcze dobrany alarm do samochodziku
a już chciałeś brać Volvo
mpirek: Alarm też mam (w Kesssy Full)
Podczas czekania na Kodiaqa podchodziłem do XC60 2-3 razy.
Za każdym razem dostawałem lepszą ofertę i przu ostatniej byłem naprawdę blisko by zamówić tym bardziej że gwarantowali dostawę w 2022
Jednak końcowo okazało się że dostawa 2 tym roku była mniej pewna niż Kodiaqa, cena była atrakcyjna jak na Volvo ale po podliczeniu kosztów całkowitych przy ich finansowaniu było jednak sporo drożej. Dodatkowo to były by kompromisy bo bagażnik który w XC60 wcześniej odrzucał to auto na starcie po przemyśleniu rozwiązań tej przestrzeni ładunkowej okazała się być minimum jakie mogłem zaakceptować w aucie dla moich potrzeb. Myślę że nie żałuję bo auto mnie zaskakuje z każdym km.
Wcześniej nie jeździłem wypasiona wersją L&K więc do XC60 miałem porównanie z jazd: Style wypasionym z TDI 200 KM i Style podstawa z TDI 150 KM plus siedziałem w Sportline. Różnica pomiędzy podstawą Style a L&K jest na szczęście kolosalna. Mam wrażenie jakbym innym autem jeździł.
Podczas czekania na Kodiaqa podchodziłem do XC60 2-3 razy.
Za każdym razem dostawałem lepszą ofertę i przu ostatniej byłem naprawdę blisko by zamówić tym bardziej że gwarantowali dostawę w 2022
Jednak końcowo okazało się że dostawa 2 tym roku była mniej pewna niż Kodiaqa, cena była atrakcyjna jak na Volvo ale po podliczeniu kosztów całkowitych przy ich finansowaniu było jednak sporo drożej. Dodatkowo to były by kompromisy bo bagażnik który w XC60 wcześniej odrzucał to auto na starcie po przemyśleniu rozwiązań tej przestrzeni ładunkowej okazała się być minimum jakie mogłem zaakceptować w aucie dla moich potrzeb. Myślę że nie żałuję bo auto mnie zaskakuje z każdym km.
Wcześniej nie jeździłem wypasiona wersją L&K więc do XC60 miałem porównanie z jazd: Style wypasionym z TDI 200 KM i Style podstawa z TDI 150 KM plus siedziałem w Sportline. Różnica pomiędzy podstawą Style a L&K jest na szczęście kolosalna. Mam wrażenie jakbym innym autem jeździł.
-
lk7
- Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TSI 190KM 4x4
Ja miałem te same przemyślenia j.w.
Do Kodiaqa i XC60 podchodziłem na przemian wiele razy. Wszędzie w salonach do macania mają powystawiane wersje Style i one są no... takie jakie są. Wtedy szala przechylona była mocno na stronę XC60 (różnice wielkości bagażnika bym przebolał). Jednak gdy pierwszy raz wsiadłem do L&K to różnica do XC60 skurczyła się na tyle, że jednak Kodiaq wygrał.
Do Kodiaqa i XC60 podchodziłem na przemian wiele razy. Wszędzie w salonach do macania mają powystawiane wersje Style i one są no... takie jakie są. Wtedy szala przechylona była mocno na stronę XC60 (różnice wielkości bagażnika bym przebolał). Jednak gdy pierwszy raz wsiadłem do L&K to różnica do XC60 skurczyła się na tyle, że jednak Kodiaq wygrał.
a czym sie az tak rozni L&k od style?
Wszystkim
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Można wziąć czarny Style. Wtedy dół też jest lakierowany 
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
-
RoznieBywa
- Samochód: Kodiaq
Jak ktoś chce kupić jak najtaniej to dla niego niewiele bo część rzeczy będzie dla niego nieistotna lub niepotrzebna. Dla kogoś innego, szukającego auta za ponad 200 tys. i porównującego go do Volvo, MB czy Kii nawet chromowane obwódki głośników będą robiły różnicę. I choć część rzeczy można sobie potem pozmieniać wiadomo że po pierwsze nie każdy to zrobi, a po drugie mówimy o pierwszym wrażeniu:

W wersji z beżową skórą, która jest co prawda trudna w utrzymaniu, ale robi kapitalną robotę jeśli chodzi o odbiór auta chociażby dlatego że w standardzie zmieniana jest także wtedy podsufitka z szarej na czarną (jak w Sportlinie), Style ze swoimi dekorami wypada jeszcze słabiej: