Czas oczekiwania na Kodiaqa
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
Pytanie jaki moduł ? Bo może to jest element z którego można zrezygnować w zamian za szybszy i pewny termin.
Natomiast czekanie rok to mocne przegięcie i żerowanie na rosnących cenach. Notabene nikt gwarancji ceny nie ma - choć na razie chyba nie zmienia się względem zamówienia.
Ja dzisiaj żałuję że wybrałem skodę - ze względu właśnie na czas oczekiwania. Żebym miał uczciwie powiedziane że przez rok nie będzie - to pewnie bym się nie zdecydował.
Dziś za podobne auto trzeba niestety zapłacić dużo więcej - więc czekam, ale też nie wiem jak długo jeszcze.
Zobaczymy na ile cierpliwości starczy.
Tak mi wczoraj dealer potwierdzil. Jak zamawiałem w kwietniu auto to była sytuacja że klient zamówił Kodiaqa w lutym tego roku i termin produkcji miał mieć jakiś za 3 miesiące chyba a nagle się okazało że auto po miesiącu (marzec) było już u dealera na placuzbylu pisze:Chcesz powiedziec ze dostaniesz auto w 2 miesiace od zamowienia?
Nawet dealer się zdziwił że tak szybko.
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
Blisko, coraz bliżej. Auto już u dealera. Wydanie w czwartek.
To będą chyba najdłuższe 2 dni...
To będą chyba najdłuższe 2 dni...
Z tego co tu piszą ludzie można wysnuć 100 % przeciwne wnioski dotyczącej jakiejś reguły dlaczego ktoś dostaje auto wcześniej.
Przeczytałem tu już że prio ma klient indywidualny bo jest chroniony prawne odnośnie gwarancji ceny a ktoś inny napisał że jednak floty mają prio bo dużo kupują i jak odejdą to producent straci więcej niż na indywidualnym. Można wysnuć wniosek że ja kupując na firmę ale nie flota tylko 1 osobowa działalność czyli z gwarancją ceny i dodatkowo kupując max opcję L&K na której producnet zarabia więcej powinienem mieć prio i to z gwarancją ceny i wyposażenia. Ale jak to ktoś inny napisał ... nikt nie ma taka naprawdę gwaracji ceny ...
Generalne nic nie wiadomo ... sprawa nie jest załatwiona ale nie jest też niezałatwiona ... jest w załatwianiu :-/ a mój dealare przestał już odpisywać ...
Przeczytałem tu już że prio ma klient indywidualny bo jest chroniony prawne odnośnie gwarancji ceny a ktoś inny napisał że jednak floty mają prio bo dużo kupują i jak odejdą to producent straci więcej niż na indywidualnym. Można wysnuć wniosek że ja kupując na firmę ale nie flota tylko 1 osobowa działalność czyli z gwarancją ceny i dodatkowo kupując max opcję L&K na której producnet zarabia więcej powinienem mieć prio i to z gwarancją ceny i wyposażenia. Ale jak to ktoś inny napisał ... nikt nie ma taka naprawdę gwaracji ceny ...
Generalne nic nie wiadomo ... sprawa nie jest załatwiona ale nie jest też niezałatwiona ... jest w załatwianiu :-/ a mój dealare przestał już odpisywać ...
mielmar pisze: ↑24 maja 2022, 8:04Ja dzisiaj żałuję że wybrałem skodę - ze względu właśnie na czas oczekiwania. Żebym miał uczciwie powiedziane że przez rok nie będzie - to pewnie bym się nie zdecydował.
Dziś za podobne auto trzeba niestety zapłacić dużo więcej - więc czekam, ale też nie wiem jak długo jeszcze.
Zobaczymy na ile cierpliwości starczy.
Mam zamówionego kodiaka i Sorento ludzie na forum KIA też narzekają że czasy się wydłużyły nawet i do 14, 15 miesięcy Gdzie wcześniej było deklarowane maksimum 12 Taki mamy aktualnie klimat.
Klient indywidualny miał priorytet 6-8 miesięcy temu.chris24 pisze: ↑24 maja 2022, 15:44Z tego co tu piszą ludzie można wysnuć 100 % przeciwne wnioski dotyczącej jakiejś reguły dlaczego ktoś dostaje auto wcześniej.
Moja logika mówi: jak masz ograniczone zasoby to i tak floty nie zadowolisz, bo masz za mało aut, a tym co masz możesz zadowolić 'stado' klientów indywidualnych.
Co do kolejności realizacji - znowu, jak masz ograniczone zasoby to maksymalizujesz zarobek próbując skompletować najbardziej rentowne (niekoniecznie najdroższe) wersje, resztę zasobów rozdzielasz na możliwe do poskładania, chociażby dla ograniczenia kosztów produkcji i uniknięcia/zmniejszenia przestojów.
Ochrona prawna klienta indywidualnego w kwestii ceny była też przy zamówieniach do około października zeszłego roku, kiedy importer dostał informację o podwyżkach. Od tego momentu dealerzy zmienili wzór zamówienia dla KI na taki, który zawierał już klauzulę, ze cena może wzrosnąć i importer/dealer nie może jej gwarantować. CZytałem nawet tutaj o zamówieniach z wyborem gwarancja ceny (choć bez gwarancji
Klienci firmowi (niezależnie od wielkości i formy) mieli zupełnie inny wzór zamówienia, właściwie to chyba była to kilkustronicowa umowa z wieloma zastrzeżeniami. Dla porównania moje zamówienie (osoba fizyczna) zmieściło się chyba na jednej stronie, max. dwóch.
Na koniec: to, że dealer przestał odpisywać to skucha i fuckup dla niego. Możesz spróbować zdobyć adres mailowy szefa swojego handlowca i przy następnej wiadomości dać go w CC, ale czy to pomoże? CHGW.
Powodzenia i cierpliwości
Dostalem wlasnie telefon od Skoda Polska z ankieta czy nie zamienilbym na Karoqa i czy dealer mnie informuje na bierzaco o statusie. Podobno chca uglaskac klientow i zmniejszyc kolejki.
elmiko: to u mnie dokładnie odwrotnie bo dealer pod koniec 2021 dopiero zmienił druk umowy przy zamówieniu na firmę gdzie wypełniasz oświadczenie z kórego wynika ochrona ceny lub nie. A co do logiki to też bym tak robił na miejscu producenta jak piszesz ale patrząc na to co się dzieje logiku to brak.
Troszeczke mylicie pojęcia bo klient indywidualny, a firma prowadzona na JDG nie ma tutaj różnicy, wybierasz sobie wtedy ochrone (jesteście wtedy osobami fizycznymi jako klient indywidualny i jako JDG), a to o czym myslicie w kontekscie "FIRMY" to myślicie o osobach prawnych które z punktu widzenia prawa są inaczej traktowane. Ja zamawiałem na JDG jako osoba fizyczna i też miałem zamówienie na dwóch stronach.