Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
elmiko
Samochód: Kodiaq MR2022 L&K TDI 200KM

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: elmiko »

chris24 pisze:
13 maja 2022, 8:45
Nie wydaje mi się by dealerzy nie mieli kompletnie nic do powiedzenia w sprawie priorytetów zamówień.
Dodatkowo ma miejscu producenta sprzedawał bym najpierw auta z większą marżą co też w interesie dealera ...
Więc może taka zasada też obowiązuje, im większy upust ktoś wynegocjował tym później dostanie auto o ile wogóle ...
Pytanie brzmi: zamawiasz jako osoba fizyczna czy firma?

Do istniejących problemów z dostępnością elektroniki (lockdowny w Chinach) i wojny w Ukrainie dodaj (chyba wewnętrzne) zalecenie importera na priorytetową obsługę klientów indywidualnych. Firmy, a na pewno floty, mogą poczekać.

Mój Misiek, zamawiany 27 sierpnia, zjechał już z taśmy. KJ w trakcie lub zakończona. W wariancie optymistycznym za tydzień/półtora będę mógł go wreszcie dotknąć :)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

chris24
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4

Post autor: chris24 »

elmiko: skąd masz taką informacje że prorytetem są klienci indywidualni a nie firmy ?

elmiko

chris24 pisze:
13 maja 2022, 12:56
elmiko: skąd masz taką informacje że prorytetem są klienci indywidualni a nie firmy ?
Informacja z października/listopada zeszłego roku. Od kilku niezależnych handlowców z różnych miejsc Polski.
Przyczyna jest prosta - klient indywidualny jest chroniony prawem konsumenckim. Przedsiębiorca ma aż i tylko kodeks cywilny i prawników.
Z drugiej strony - to już moje dywagacje - klient indywidualny zamawia auto 'na wypasie' , przedsiębiorcy raczej flotę golasy. Nie mówię o JDG, która wpada jednak w worek przedsiębiorców.

tomnowy
Samochód: Kodiaq 1.5 Style

Post autor: tomnowy »

nie zgodze sie z przed mowca, to zalezy od wersji i wyposazenia, dealer nie ma zadnego wplywu na fabryke i ich "plan produkcji" o ile taki istnieje, jest to raczej wypadkowa wielu czynnikow. niestety skoda slabo sobie radzi, ale na pocieszenie powiem ze warto czekac, ja czejalem od konca czerwca do konca lutego, i jestem bardzo zadowolony poki co z jakosci po liftingu po cenie ktora zaplacilem.

tomnowy

sorry co do przedmowcy chodzilo mi o wpis chris24

tomnowy

co do klienta indywidualnego a firmowego, to napewno jest roznica w podejsciu. klient indywidualny zamawia 1 auto, jak mu sie nie spodoba lub zrezygnuje z czekania to ktos kupi, strata tego klienta nie zaboli salonu, ale strata klienta flotowego ktory kupuje kilka sztuk co pare lat jest juz istotna dla salonu. z takim klientem juz tak łatwo sie nie rozmawia, i sprzedawca go lepiej traktuje niz indywidualnego, bo oprocz zakupu auta to taki klient tez robi pozniej serwisy i przeglady w aso.

elmiko

tomnowy pisze:
13 maja 2022, 23:26
nie zgodze sie z przed mowca, to zalezy od wersji i wyposazenia, dealer nie ma zadnego wplywu na fabryke i ich "plan produkcji" o ile taki istnieje, jest to raczej wypadkowa wielu czynnikow. niestety skoda slabo sobie radzi, ale na pocieszenie powiem ze warto czekac, ja czejalem od konca czerwca do konca lutego, i jestem bardzo zadowolony poki co z jakosci po liftingu po cenie ktora zaplacilem.
Pisałem wczoraj, ale nie 'weszło' i nie chce mi się wszystkiego pisać jeszcze raz...
Sens był taki - IMO Skoda produkuje najdroższe auta jakie może poskładać w danym momencie. 'Dziury' na taśmach zapycha tym co może poskładać z tych pozostałych części, które ma. Logikę dyktują stany magazynowe.

Coornik
Samochód: Skoda Kodiaq L&K, 1.5

Post autor: Coornik »

W przyszłym tygodniu (poniedziałek/worek) mam odbiór swojego Kodiaqa (zamówienie prywatne). Zamówiony był w sierpniu tamtego (2021) roku. Wersja L&K 1.5 ze wszystkimi opcjami prócz szklanego dachu.

tomnowy

i co masz wyciete z wyposazenia?

mpirek
Samochód: Kodiaq L&K 2.0TSI (RM2022)

Post autor: mpirek »

L&K nie miały wyciętych opcji, ja czekam na swojego i nie mam informacji, że czegoś nie będzie (produkcja w przyszłym tygodniu)

ODPOWIEDZ