Czas oczekiwania na Kodiaqa
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
w lutym przed.odbiorem auta tez mialem.juz takie info, ze nie bedzie mozna za gotowke kupic ale handlowiec wprost powoedzial ze ciekno vw przędzie i szukaja jak dodatkowo kase zarobic. wtedy sie handlowoec pytal w centrali o pozwolenie czy moze za gotowke sprzedac. ale tez podpowiedzial ze mozna splacic po pierwszej lub drugiej racie odrazu calosc a oprocentowanie w vw banku wynosilo 0,99% wiec nie bylo relatywnie duze i miala byc gwarancja stalego oprocentowania.
....no oczywiście ściema handlowca. Jak nie można kupić za "gotówkę" ? Będę za tydzień na przeglądzie. Zapytam. Hahhahampirek pisze: ↑07 maja 2022, 21:24Wiadomo, że przelew. Chodzi o zakup przez finansowanie. Nie wiem do kogo to stwierdzenie, że ściema? Już kilka osób mówiło o tym problemie przy zakupie. Ja dziś dowiedziałem się od swojego handlowca. Może jak kupowałeś wcześniej nie było problemu. Mówimy o bieżącej sytuacji. Polecam dopytać u sprzedawcy.
W salonach innych marek też tak jest więc nie wiem skąd te 'hahhaha'.
Jak spytasz to pewnie dostaniesz odpowiedź wymijającą,kto by na pałę przyznawał się do nielegalnych praktyk dyskryminujących klienta
Jak spytasz to pewnie dostaniesz odpowiedź wymijającą,kto by na pałę przyznawał się do nielegalnych praktyk dyskryminujących klienta
Ale opowiadacie, jasne że na kredycie czy leasingu czy ubezpieczeniu dealer zarabia.
Wiec moze sobie przekalkulowac zysk z zaproponowac cenę wliczajac te dodatkowe profiy lub nie.
Zatem cena za auto może być większa (rabat mniejszy) jak sie kupi za gotówkę i kupi ubezpiczenie poza dealerem.
Ale jak rabatu nie ma to cena nie może być przecież większa niż cennikowa ...
Dealer nie może zabronić zakupu za gotówkę.
Jeśli wcześniem skalkulował rabat biorąc pod uwagę że ktoś bierze leasing i kupi jakieś usługi dodatkowe a teraz ich nie bierze a dealer nie zastrzegł sobie w zamówieniu że cena i sposónb finansowania są powiązane to niby na jakie podstawie ma odmówić zakupu za gotówkę ?
Wiec moze sobie przekalkulowac zysk z zaproponowac cenę wliczajac te dodatkowe profiy lub nie.
Zatem cena za auto może być większa (rabat mniejszy) jak sie kupi za gotówkę i kupi ubezpiczenie poza dealerem.
Ale jak rabatu nie ma to cena nie może być przecież większa niż cennikowa ...
Dealer nie może zabronić zakupu za gotówkę.
Jeśli wcześniem skalkulował rabat biorąc pod uwagę że ktoś bierze leasing i kupi jakieś usługi dodatkowe a teraz ich nie bierze a dealer nie zastrzegł sobie w zamówieniu że cena i sposónb finansowania są powiązane to niby na jakie podstawie ma odmówić zakupu za gotówkę ?
Na takiej, że jak się nie zgodzisz to tu są drzwi.
I możesz szukać przeróżnych roszczeń, zgłoszeń do instytucji, itp. Efekt jest taki, że nie masz auta.
I możesz szukać przeróżnych roszczeń, zgłoszeń do instytucji, itp. Efekt jest taki, że nie masz auta.
baw: możesz dochodzić prawnie a ponadto namawiam do nagłaśniania takich spraw pisząc dokładnie jaki dealer dopuszczcza się takiego łamania prawa.
Większość umów zawarta jest raczej w firmie pisemnej gdzie dana jest zaliczka, więc w przypadku odstąpienia od umowy, strony co najwyżej zwrócą sobie to co względem siebie świadczyły czytaj zaliczka. I to na tyle w zakresie braku woli zawarcia umowy 
Nie przesadzając czego, od kogo i czy w ogóle możesz dochodzić, efekt jest taki, że nie masz auta.
Od zawsze powtarzam klientom, mieć racje to jedno, a załatwić sprawę w rozsądnym czasie to drugie.
ale ja przecież nie pisze o przypadku odstąpienia od umowy zamawiającego czy dealera tylko o przypadku warunkowania zawarcia umowy przy zakupie innym niż gotówkowy.
To jest nielegalne i tutaj możesz dochodzić swoich praw i najgłaśniać sprawę ze szkodą dla delaera.
chciałem zwrócić uwagę, że zamówienia tak są skonstruowane, że zamawiający nie ma większego pola manewru i co najwyżej może odstąpić od umowy