Przepraszam za off topic, ale porównanie z Syrenką prawie jak
1.5TSI z DSG i AH ale bez HHC
Re: 1.5TSI z DSG i AH ale bez HHC
@Kemot super humor, uśmiałem się
- herman00
- Samochód: Zielony Misiek Style 2,0 TSi 4x4DSG
To ja wrzucę swoje uwagi po 1,5 roku eksploatacji. Nigdy wcześniej nie jeździłem z DSG i AH, a jak kupowałem poprzednie auto to dostałem na testy z automatem (klasyczny) i baaaardzo mi się nie podobało. To trzymanie nogi na hamulcu - nie nie dla mnie. Od razu zrezygnowałem z pomysłu zakupu automatu. Jak testowałem Kodiaqa to nie wiedziałem o że jest AH i też rozważałem zakup manuala. Dopiero trochę czytania i ponowne testy przekonały mnie do rozwiązania. Nie wyobrażam sobie teraz żeby nie używać AH. Wjazd do domu mam na centymetry pomiędzy słupkami bramy, w drodze do pracy górka przed światłami - tylko AH, w pracy parkowanie pomiędzy słupami o osłonami słupów - dojazd na centymetry. Naprawdę mając włączone AH można tak nacisnąć gaz, że po ruszeniu do przodu czy do tyłu ruszysz o centymetr. Super sprawa.
-
siberian cat
- Samochód: Kodiaq 2.0TDI/ 200 L&K
Kemot pisze: ↑15 lut 2022, 9:36Cześć,
Kodiaq 1.5TSI będzie moim pierwszym autem z DSG i mam w związku z tym pewne wątpliwości. Wiem jak działa AutoHold (AH) i jak działa Hill Hold Control (HHC).
Sprzedawcy twierdzą, że przy DSG HHC jest zbędny (dodatkowy koszt) - tak też zrobiłem i go nie zamówiłem.
Może się jednak okazać, że AH mnie irytuje na tyle, że nie będę chciał z niego korzystać. Problem polega na tym, że nie wiem co się dzieje przy _wyłączonym_ AH podczas ruszania pod górę bez HHC. Czy ktoś z nowym Kodiaqiem 1.5TSI DSG mógłby napisać jak auto się zachowuje w takiej sytuacji? Stacza się w dół, czy podtrzymywane jest na sprzęgle?
Być może jednak warto było dołożyć HHC lub ewentualnie może trzeba później dokodować o ile się da...
AH to najlepsza rzecz przy skrzyni automatycznej
-
BigDaddy
- Samochód: Kodiaq Sportline FL 2022 1,5 TSI manual
Jak nie wiedziałeś to pewnie nie masz bo to ekstra kosztuje 400zł. Przynajmniej do Sportline 1,5 tsi manual.siberian cat pisze: ↑18 lut 2022, 11:25HHC jest cały czas włączony czy trzeba go jakoś aktywować? Bo nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego w Kodiaqu![]()
-
siberian cat
- Samochód: Kodiaq 2.0TDI/ 200 L&K
Mam 2.0/200 L&K i powinno być wszystko na pokładzieBigDaddy pisze: ↑18 lut 2022, 11:34Jak nie wiedziałeś to pewnie nie masz bo to ekstra kosztuje 400zł. Przynajmniej do Sportline 1,5 tsi manual.siberian cat pisze: ↑18 lut 2022, 11:25HHC jest cały czas włączony czy trzeba go jakoś aktywować? Bo nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego w Kodiaqu![]()
siberian cat pisze: ↑18 lut 2022, 11:38Mam 2.0/200 L&K i powinno być wszystko na pokładzieBigDaddy pisze: ↑18 lut 2022, 11:34Jak nie wiedziałeś to pewnie nie masz bo to ekstra kosztuje 400zł. Przynajmniej do Sportline 1,5 tsi manual.siberian cat pisze: ↑18 lut 2022, 11:25HHC jest cały czas włączony czy trzeba go jakoś aktywować? Bo nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego w Kodiaqu![]()
Dlatego pytam. Jest na pewno ten asystent przy trybie off road, ale z tego co tu czytam co jest coś innego.
Z tego co wiem to HHC jest standardem przy napędzie 4x4 bez dopłaty wiec jeżeli masz 4x4 to masz
Stan pod górkę bez AH i puść hamulec... jeśli auto zacznie cofać od razu, nie masz HHC, jeśli dopiero po ok 2 sek to masz
jeśli jesteś w płaskim terenie, nie docenisz 
Mam DSG + HHC i dokładnie tak działa jak opisałem:) oczywiście miałem na myśli cofkę na biegu D/S pod górkę na tyle dużą, żeby "polsprzeglo" nie dało rady (puszczasz hamulec i nie naciskasz gazu)
a wystarczy powoli puścić hamulec i też nie cofnie ani o centymetr
ja to widzę tak jak pisałeś, jak się mieszka w płaskim terenie HHC jest zbędne.