Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
wasyleq
Samochód: Jeszcze nie Kodiaq

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: wasyleq »

balzaak pisze:
05 lut 2022, 17:48

Mam L&K zamówione w czerwcu, termin na połowę marca. Całe wyposażenie potwierdzone.
Jezu, jak działa to planowanie? Zamawiałem 3 tydzień sierpnia, już jestem po odbiorze

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

wasyleq

DJsmile pisze:
04 lut 2022, 23:23
tomnowy pisze:odnosnie czasu oczekiwania, to na jutro niby jest przypisany termin produkcji karoserii. dostalem wstepna konfiguracje przyjeta do produkcji (z zastezeniem ze.moze ulec zmianie), to wycieli mi z wyposazenia pakiet safety i paket rodzinny. Część wyposażenia z tych pakietow zostala poniewaz byla dostepna jako osobna opcja. Wycieli tez side assist z rear assist ale kamery 360 zostaly i to w wersji 1.5 tsi style, podobno teraz nawet w l&k nie mozna wybrac side assist. Druga kwestia że po zdjeciu pakietow i wyposazenia cena konfiguracji poszla do gory o okolo 6600. Cena pakietow jakie zabradli to 3900+1500=5400. Razem roznica na zakupie cennikowo to 12000. I teraz jest info od delarea ze rabatu jak poprzednio nie dadza, a nawet jakby dali to i tak cena bedzie wyzsza niz w czerwcu przy zamowieniu, a w polowie stycznia w systemie bylo podobno opisane "gwarancja ceny". Lipa straszna z podejsciem skody do klienta. Maja ludzi w tak glebokim poważaniu ze az szkoda gadac.
Śledzę Was od listopada, przyszedł czas założyć konto i przywitać się Obrazek. Szkoda, że w takich okolicznościach...
Ale do celu:
21 października: finalna oferta od dealera z Małopolski, z mailową odpowiedzią handlowca na moje pytanie: "Cena na ofercie jest obowiązująca , nie ulegnie zmianie ."
22 października wpłaciłem zaliczkę i odesłałem podpisane zamówienie (żadnej umowy dodatkowo nie było). Umowa na JDG.
26 października - Generalny importer na Polskę zmienia cennik, a mojego zamówienia fabryka jeszcze nie potwierdziła.
Połowa listopada, telefon od tego samego handlowca: wybrane przez Pana wyposażenie będzie okrojone - jeszcze nie wiemy o jakie elementy. Wtedy trafiłem na Wasze wypowiedzi na tym forum. Dodatkowo enigmatyczne: "nie wiem jak to powiedzieć bo mam takich 14 klientów, ale cena Pana auta będzie wyższa o 10-11 tys. Odrazu kontra z mojej strony: cena z umowy albo UOKiK. Umówiliśmy się na info mailem, którego nie dostałem.
Grudzień przed świętami: pytam jak moje zamówienie, czy znamy może termin produkcji. Co z wyposażeniem. Nadal brak info o "kastracji" czy dacie produkcji, ale dostaje w końcu oficjalnie informację o podwyżce ceny (choć nadal nie wiadomo dokładnie o ile). Szybka odpowiedź z mojej strony z cytatami z zamówienia kiedy jest możliwe podwyższenie ceny (zmiana stawki VAT, lub podatku akcyzowego). Cisza do stycznia.
12 stycznia: telefon z mojej strony. Handlowiec z twardym stanowiskiem: klientom którzy zamawiali "prywatnie" nie na firmy utrzymujemy ceny z zamówień. Dla firm możemy podnieść ceny. Dostałem w końcu spis zmian w wyposażeniu, który widziałem w waszych dyskusjach 2msc wcześniej.

Sprawa poszła do prawnika. Przed sądowe wezwanie do realizacji zamówienia jest już u Dealera. Zobaczymy jaki będzie finał.

Przesłanie z mojej strony: walczcie o utrzymanie ceny z zamówienia / umowy. Nawet jeśli nie mieliście czegoś co nazywacie "gwarancją ceny". Szczególnie jeśli zamówienie było na Wasze imię i nazwisko. Na firmę sprawa jest trochę bardziej zawisła, lecz nadal do wygrania.

Uprzedzając pytania: 1,5 DSG Style.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Na JDG nie jesteś konsumentem, więc te ustalenia UOKIK i SOKIK tyczące się stałości ceny nie obowiązują

wasyleq

Konrad pisze:
03 lut 2022, 21:52
Wasyleq kiedy zamawiałeś? Jaki silnik?
L&K, 2.0 TSI, 3 tydzień sierpnia

elektrod
Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4

Post autor: elektrod »

w styczniu złożyłem zamówienie na L&K 1.5 TSI. W poniedziałek zmieniam zamówienie na 2.0 TSI 4x4. Myślę, że na tak wczesnym stadium nie będzie to problemem

Xeor^
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 4x4 L&K

Post autor: Xeor^ »

wasyleq pisze:
05 lut 2022, 20:00
Na JDG nie jesteś konsumentem, więc te ustalenia UOKIK i SOKIK tyczące się stałości ceny nie obowiązują
Od 2021 weszły prawa konsumenckie dla JDG, ja mam taki zapis w zamówieniu:
WARUNKI SPRZEDAŻY DOTYCZĄCE PRZEDSIĘBIORCY KORZYSTAJĄCEGO Z OCHRONY KONSUMENCKIEJ
1. Postanowienia niniejszego punktu II stosuje się do Kupującego będącego osobą fizyczną zawierającą umowę bezpośrednio
związaną z jej działalnością gospodarczą (do przedsiębiorcy), gdy z treści niniejszej umowy wynika, że nie posiada ona dla tej
osoby charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez tę osobę działalności
gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.

DJsmile
Samochód: Zamówiony: KODIAQ Style 1,5 DSG

Post autor: DJsmile »

Xeor^ pisze:
wasyleq pisze:
05 lut 2022, 20:00
Od 2021 weszły prawa konsumenckie dla JDG, ja mam taki zapis w zamówieniu:
WARUNKI SPRZEDAŻY DOTYCZĄCE PRZEDSIĘBIORCY KORZYSTAJĄCEGO Z OCHRONY KONSUMENCKIEJ
1. Postanowienia niniejszego punktu II stosuje się do Kupującego będącego osobą fizyczną zawierającą umowę bezpośrednio
związaną z jej działalnością gospodarczą (do przedsiębiorcy), gdy z treści niniejszej umowy wynika, że nie posiada ona dla tej
osoby charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez tę osobę działalności
gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.
Dokładnie. Od 1 STYCZNIA 2021, JDG dla której przedmiot zakupu nie jest bezpośrednio związany z jej podstawowa działalnością ( np. mój Kodiaq nie będzie jeździł jako TAXI), nabyły wiele przywilejów jak konsumenci (przysłowiowy Kowalski). Stąd jak napisał Xeor nawet formularz zamówienia Skody już odzwierciedla ten stan prawny.
Dla osób które mają podobny problem z Dealerem polecam zapoznać się z art. 491 KC.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

wasyleq

A to nie wiedziałem, że weszły - w takim razie ochrona prawna jest rozszerzona

tomnowy
Samochód: Kodiaq 1.5 Style

Post autor: tomnowy »

ile teraz sie czeka na l&k ?

Xeor^
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 4x4 L&K

Post autor: Xeor^ »

9-12 mc musisz liczyć.

tomnowy
Samochód: Kodiaq 1.5 Style

Post autor: tomnowy »

macoe rscje z jdg tylko ze przy podpisaniu dealer mi to zle wytlumaczyl i mam zaznaczone ze nie podlegam ochronie. pytanie czy zrobil to celowo czy sa nie wiedzial. czy jak mam auto zamowione na jdg, ktore nie sluzy do zaroabiania tylko na dojazdy do pracy itp. i wybrana opcje ze nie podlegam ochronie konsumenckiej, to cos z tym moge powalczyc? moge auto nawet kupic jak zwykly obywatel nie na jdg, bo np powiem za jdg zamknalem lub zawiesilem. czy wtedy mimo zaznaczenie na zamowieniu opcji nie podlegania ochronie bede pod nia podlegac?

ODPOWIEDZ