Kodiaq vs Land Cruiser vs Disco Sport

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Kodiaq vs Land Cruiser vs Disco Sport

Post autor: lighting »

Ciekawe porównanie po angielsku (WhatCar).
Niestety mają błąd na stronie i od 3. strony ładuje się inny samochód.

http://www.whatcar.com/news/land-rover- ... d-cruiser/

DO developer

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

JacekJ
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 TSI 180 KM DSG 4x4

Re: Kodiaq vs Land Cruiser vs Disco Sport

Post autor: JacekJ »

Cześć, ja jestem właśnie po teście porównawczym Disco Sporta z Kodiaqiem - fizycznie zmierzone odległości, bagażnik itd. Powiem szczerze ze jadąc Sportem do salony Skody byłem przekonany że Kodiaq będzie bezkonkurencyjny i że wyjadę stamtąd po 5 minutach. Okazało się że wymiary w kabinie są praktycznie takie same - jedyna różnica to odległość kanapy od oparcia (oczywiście przy ustawieniu fotela kierowcy pod jednego kierowcę czyli pode mnie) różnica w odległości to raptem 4cm! Wszystkie pozostałe wymiary - szerokość kanapy od drzwi do drzwi - taka sama. Większe różnice były w bagażniku - zresztą to już było widać gołym okiem - wysokość do rolety, głębokość. Szerokość bagażnika liczona od nadkola do nadkola dokładnie taka sama. Poniżej pare fotek z tego porównania :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

lighting

Jacku, czyli jednak w Kodiaq jest większy bagażnik ? W artykule wspominali, że w Disco jest mniej miejsca w 3. rzędzie, Ty mówisz, że jest tak samo ?
DO developer

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

Fajne porównanie, niestety w Polsce raczej takie ceny LC są nieosiągalne, gdyby była taka mała różnica to kto wie co bym wybrał. Wiem, że teoretycznie przegrał ten test ale jednak to Land Cruiser nawet w wersji Prado to auto które za 10 lat, brudne lub czyste, na felgach stalowych czy aluminiowych, w kolorze białym, czarnym czy srebrnym będzie sprawiało że niektóre głowy się obrócą, a Kodiaq czy nowy Freelander którego bezczelnie ktoś nazwał Discovery Sport tym samym mieszając z błotem całą historię modelu Discovery już za dwa trzy lata staną się niedostrzegalne na drodze. Wiadomo, że kupując nie powinno się myśleć o odsprzedaży ale tutaj też LC będzie dominował za 10 lat.

Nie jechałem w sumie tym Disco Sport ale zastanawia mnie to pokrętło zmiany biegów, domyślam się że inżynierowie to nie idioci i nie chowa się na auto holdzie, ale ciekawe czy jak się na przykład otworzy drzwi i z auto hold przechodzi w tryb normalnego wyłączenia to czy się chowa. Dla niektórych to może wydziwianie i niedorzeczna sytuacja ale ja dla przykładu dość często podrzucam kogoś wracając z pracy na przystanek autobusowy, czasami kogoś na światłach czerwonych wystawię i chyba by mnie coś trafiło jakbym musiał czekać aż mi się ten kurek schowa i wysunie za każdym razem

JacekJ

lighting pisze:
15 maja 2017, 9:13
Jacku, czyli jednak w Kodiaq jest większy bagażnik ? W artykule wspominali, że w Disco jest mniej miejsca w 3. rzędzie, Ty mówisz, że jest tak samo ?
Nie pisałem na trzecim rzędzie siedzeń tyko o tylnej kanapie! gdzie jest na prawdę porównywalna ilość miejsca.

JacekJ

Everred pisze:
15 maja 2017, 19:39
Fajne porównanie, niestety w Polsce raczej takie ceny LC są nieosiągalne, gdyby była taka mała różnica to kto wie co bym wybrał. Wiem, że teoretycznie przegrał ten test ale jednak to Land Cruiser nawet w wersji Prado to auto które za 10 lat, brudne lub czyste, na felgach stalowych czy aluminiowych, w kolorze białym, czarnym czy srebrnym będzie sprawiało że niektóre głowy się obrócą, a Kodiaq czy nowy Freelander którego bezczelnie ktoś nazwał Discovery Sport tym samym mieszając z błotem całą historię modelu Discovery już za dwa trzy lata staną się niedostrzegalne na drodze. Wiadomo, że kupując nie powinno się myśleć o odsprzedaży ale tutaj też LC będzie dominował za 10 lat.

Nie jechałem w sumie tym Disco Sport ale zastanawia mnie to pokrętło zmiany biegów, domyślam się że inżynierowie to nie idioci i nie chowa się na auto holdzie, ale ciekawe czy jak się na przykład otworzy drzwi i z auto hold przechodzi w tryb normalnego wyłączenia to czy się chowa. Dla niektórych to może wydziwianie i niedorzeczna sytuacja ale ja dla przykładu dość często podrzucam kogoś wracając z pracy na przystanek autobusowy, czasami kogoś na światłach czerwonych wystawię i chyba by mnie coś trafiło jakbym musiał czekać aż mi się ten kurek schowa i wysunie za każdym razem

Pokrętło jest cały czas wysunięte - dopiero jak wyłączysz silnik to się chowa.

JacekJ

lighting pisze:
15 maja 2017, 9:13
Bagażnik w LR jest mniejszy, ale:

1. Szerokość w nadkolach taka sama
2. Wysokość do rolety - ok 12 cm mniejsza w LR - ale tutaj robotę robi obniżona podłoga a w kodiaqu
3. Głębokość bagażnika mniejsza - ok krawędzi do oparcia tylnej kanapy - ale tutaj o ile dobrze pamiętam to chodziło o chyba 3-4cm.

lighting

Rozumiem. De facto auta porównywalne. Dla mnie jednak kluczowy jest każdy mm w 3. rzędzie siedzeń, a w zacytowanym artykule napisali, że w LC jest najciaśniej z tyłu. Po drugie cena, tutaj Kodiaq zostawia konkurencje z tyłu.
DO developer

JacekJ

lighting pisze:
17 maja 2017, 15:09
Rozumiem. De facto auta porównywalne. Dla mnie jednak kluczowy jest każdy mm w 3. rzędzie siedzeń, a w zacytowanym artykule napisali, że w LC jest najciaśniej z tyłu. Po drugie cena, tutaj Kodiaq zostawia konkurencje z tyłu.
Z ceną oczywiście masz racje, chodź ta jest proporcjonalna do jakości którą otrzymujesz płacąc więcej za LR.

lighting

JacekJ pisze:
18 maja 2017, 14:28
Z ceną oczywiście masz racje, chodź ta jest proporcjonalna do jakości którą otrzymujesz płacąc więcej za LR.
Kupując auto na 10+ lat pewnie wziąłbym Land Cruisera lub Land Rovera.
Jednak ja mam w planie ok 5 lat i potem zmienić, więc Kodiaq może przetrwa ten okres :)
DO developer

ODPOWIEDZ