Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
tomnowy
Samochód: Kodiaq 1.5 Style

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: tomnowy »

jak nie zaakceptuje to ktoś inny wezmie z pocałowaniem ręki i pewnie w wyższej cenie, takie czasy

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

Jeśli zrezygnuję, oddadzą mi moje 5 tys. zaliczki.
Jeśli zamówię samochód w innym salonie to może we wrześniu go dostanę.
Jeśli zamówię nowy u tego samego to będzie 4 % droższy.
Na razie czekam i nic nie robię, może napiszę do głównej centrali PIA, że to kuriozum (gdyby obniżyli rabat, to może można zrozumieć - choć to też byłoby ku.estwo). Przypomnę, że planowana produkcja III tydzień stycznia. Czas leci...
Jeszcze jedna kwestia, abstrahując od pieniędzy. Kamery 360 aż tak bardzo mi nie szkoda (żona bardziej chciała), lecz "martwa" strefa i "wyjazd tyłem" w moim przypadku wydaje mi się bardzo przydatny. Handlowiec twierdził, że niby nie można tego doposażenia zrobić później.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

romgor123
Samochód: Fabia 1.2TSI, zamówiony Kodiaq 1.5TSI

Post autor: romgor123 »

WaC pisze:
16 lis 2021, 18:11
Jeśli zrezygnuję, oddadzą mi moje 5 tys. zaliczki.
Jeśli zamówię samochód w innym salonie to może we wrześniu go dostanę.
Jeśli zamówię nowy u tego samego to będzie 4 % droższy.
Na razie czekam i nic nie robię, może napiszę do głównej centrali PIA, że to kuriozum (gdyby obniżyli rabat, to może można zrozumieć - choć to też byłoby ku.estwo). Przypomnę, że planowana produkcja III tydzień stycznia. Czas leci...
Jeszcze jedna kwestia, abstrahując od pieniędzy. Kamery 360 aż tak bardzo mi nie szkoda (żona bardziej chciała), lecz "martwa" strefa i "wyjazd tyłem" w moim przypadku wydaje mi się bardzo przydatny. Handlowiec twierdził, że niby nie można tego doposażenia zrobić później.
A kiedy zamawiałeś, że już znasz termin produkcji? Mój majowy nadal nie ma terminu produkcji :(

Kemot
Samochód: Kodiaq 1.5 TSI

Post autor: Kemot »

...lecz "martwa" strefa i "wyjazd tyłem" w moim przypadku wydaje mi się bardzo przydatny. Handlowiec twierdził, że niby nie można tego doposażenia zrobić później.
No właśnie dla tak dużego auta SIDE ASSIST z REAR TRAFFIC ALERT wydaje się być kluczowym elementem wyposażenia. Szczególnie, że system kosztuje "grosze" przy całym zamówieniu.

W sieci są dostępne komplety radarów z lusterkami z diodami i kablami jako pakiet moderskie, ale ich instalacja jest kosztowna. Szkoda, że Skoda usuwając pakiet dla już złożonych zamówień, nie wstawia np. wiązki elektrycznej i lusterka z diodami pomijając radary i kontroler, który np. można by było dołożyć później bez rozpruwania połowy auta i malowania lusterek ...

hinio
Samochód: czekam na: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 150KM 4x4

Post autor: hinio »

Ok. Kilka opcji wymieniłeś. Nie ma innych wyjść?
1. Nie możesz po prostu poczekać dłużej?
2. Wiele było o gwarancji ceny... Masz ją? No to czekasz.
To była zaliczka czy zadatek? To salon nie dotrzymuje warunków. Jak to z definicji prawnie wygląda?

elmiko
Samochód: Kodiaq MR2022 L&K TDI 200KM

Post autor: elmiko »

@WaC - pytanie dodatkowe z mojej strony: zamawiałeś jako osoba fizyczna czy firma/działalność?
Może to mieć wpływ na traktowanie klienta i umowy/zamówienia jako B2B albo konsumenta. Jako konsument masz za sobą właśnie UOKiK, rzecznika praw konsumenta itp. Natomiast jak jest B2B to właściwie jesteś - jak to mówią - w czornej rzyci i jesteś zdany na siebie/swojego prawnika.

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

Zamówienie mam zarejestrowane 26 sierpnia br. jako osoba fizyczna. 5 tys. zaliczki (sprawdziłem w zamówieniu). 6 września br. otrzymałem SMS'a, że planowany termin produkcji 18-23 października (własnie wtedy Skoda przerwała produkcję), 4 listopada dostałem info o nowym terminie (III tydzień). Nic nie podpisuję w tym momencie i czekam.

https://www.porsche-holding.com/en/comp ... principles
Kodeks postępowania
Porsche Holding przez 60 lat swojego istnienia pracowało, aby osiągnąć znakomitą reputację w ponad 20 krajach Europy, w Chinach, Ameryce Południowej i Malezji. Odpowiedzialność społeczna i wysokie standardy etyczne sprawiły, że Porsche Holding jest tym, czym jest dzisiaj: odnoszącym największe sukcesy dystrybutorem motoryzacyjnym w Europie.
Jako firma działająca na całym świecie, dla Porsche Holding zgodność oznacza, że ​​jej pracownicy nie tylko przestrzegają obowiązującego prawa, ale także stosują się do zestawu zasad moralnych, które wykraczają poza samo przestrzeganie prawa. Zasady te zostały określone we własnym Kodeksie Postępowania firmy. Oczywiście dotyczą one wszystkich poziomów Grupy i wszystkich krajów, w których działa Porsche Holding.
Porsche Holding zobowiązuje się do przestrzegania wszystkich przepisów prawa i regulacji wewnętrznych oraz do działania jako odpowiedzialny partner biznesowy i członek naszego społeczeństwa. Obejmuje to oczywiście nasze niezłomne zobowiązanie do przestrzegania właściwych zasad i polityk .
Co to jest zgodność?
Zgodność oznacza przestrzeganie wszystkich obowiązujących przepisów prawa, regulacji i zasad wewnętrznych. Zgodność określa ramy prawne i ma na celu zapobieganie naruszeniom, zanim się pojawią.
Czym jest uczciwość?
Uczciwość oznacza właściwe postępowanie w oparciu o własne przekonania – odpowiedzialne postępowanie w imieniu firmy, partnerów biznesowych oraz jako członek naszego społeczeństwa.
Właśnie dlatego uczciwość i zgodne postępowanie to nie tylko cele, do których aspiruje nasza firma - raczej uważamy uczciwość i zgodność za podstawowe elementy naszej kultury korporacyjnej.

Nie komentuję do ostatecznego zakończenia sprawy.

Obrazek
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

elmiko
Samochód: Kodiaq MR2022 L&K TDI 200KM

Post autor: elmiko »

WaC pisze:
16 lis 2021, 19:09
Zamówienie mam zarejestrowane 26 sierpnia br. jako osoba fizyczna.
To może być plus.
WaC pisze:

Szczególnie na forach internetowych. :)

hinio
Samochód: czekam na: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 150KM 4x4

Post autor: hinio »

WaC... tutaj nie ma co komentować. Tyle tu było o uczciwości prawości i zgodności z prawem że naprawdę nie masz się o co martwić. Twój przyszły samochód jest naprawdę w bardzo uczciwych i prawych rękach ;-)
Będzie dobrze!

sylwekr
Samochód: Kodiaq L&K 2.0TSI

Post autor: sylwekr »

WaC pisze:

Daj znać tylko jaki efekt finalny. Według mnie to "zagrywka" dilera, ciekawe jak inni postąpią bo raczej można się spodziewać, że jakoś będą chcieli z klientami się dogadać w przypadku zamówień aut do których brakuje komponentów. Dla Skody też chyba to mało wygodna sytuacja z przeciąganiem produkcji aut na których mniej zarobią, niż tych z aktualnych zamówień. Będą chcieli to jakoś wypchnąć i myśle że obecnie im na rękę jak klient będzie rezygnował z auta na które długo czeka. Nowy klient lepszy zarobek...

Ktoś coś słyszał czy z produkcją innych modeli Skody ? Też będą kastracje, bo na forum Superba i Octavi nic nie znalazłem.

ODPOWIEDZ