Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Gorbi
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4x4 Style

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: Gorbi »

Podobno miał jakieś wieści pod koniec zeszłego tygodnia, ale dopiero dzisiaj mi dał znać że auto jest już w drodze do salonu. Po południu potwierdził że
jest na miejscu. Kiedyś mi mówił że auta na południową Polskę prosto z fabryki jadą gdzieś na śląsk ( Dąbrowa Górnicza chyba) i do salonów.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Hellborn
Samochód: Kodiak 2,0TSI 4x4

Post autor: Hellborn »

U mnie diler powiedzial ze jest auto gotowe i ma awizacje do Poznania. z Poznania do Salonu (pod Wa-we). Planuja ogarniac faktury w nastepnym tygodniu.
Jeszcze firma wynajmujaca musi zimowe buty ogarnac - wiec mam nadzieje ze nie bedzie problemu z dostepnoscia czarnych laczkow.

Jactom
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: Jactom »

U mnie szło znakomicie, bo zgodnie z planem (jak już minął ponad miesiąc opóźnienia:)). Na ostatniej prostej szło po datach - kiedy zrobią karoserie, kiedy lakiernia, kiedy wyposażenie, aż do wysłania samochodu z fabryki dalej, tu się coś zacięło, choć na razie krótko, więc może to zaraz minie. Normalnie bym się nie przejmował, ale teraz od razu wielkie domysły, że może jednak jakiejś części nie ma czy co:).

Hellborn

Z tego co slyszalem jak brak czesci to salon jest w stanie sprawdzic ze odstawiony na bok z powodu braku czesci.

Jactom

Teraz to raczej się nie powinno zdarzać - gdy zaczynają już produkować, to żeby skończyć i wypychać. Więc te moje obawy na razie takie pół żartem, pół serio.

Hellborn

Ktos tu na formum pisal ze zamiast odkopywac te gleboko schowane to beda wypychac te ktore sa na świeżo na linii (i te trafia najszybciej) a pozniej te ktore schodzily ostatnie...
znaczy sie LIFO

tomnowy
Samochód: Kodiaq 1.5 Style

Post autor: tomnowy »

lifo ma sens pod warunkiem że mają spory zapas półprzewodników. nowe wypychają zeby ludzie mieli co robić na każdym dziale a obok tego pewnie czesc załogi dokłada brakujące elementy do tych na placu, t chyba naj bardziej logiczne by było.

Jactom

Tak, te co im zalegają, pewnie sukcesywnie uzupełniają, a te, które zaczynają teraz od podstaw, to te kończą (przynajmniej na razie), bo bez sensu byłoby (na zdrowy rozum) dokładać jeszcze więcej samochodów do już zawalonych "hałd". A taki nowy oddany do klienta to faktura i taka czy inna zapłata. Wg informacji ze związków zawodowych Skody (można w sieci znaleźć ich biuletyn) dostali więcej półprzewodników z Malezji i dlatego trochę się rozpędzili. Oby na dłużej.

tomnowy
Samochód: Kodiaq 1.5 Style

Post autor: tomnowy »

teraz powstaje pytanie czy robia wszystkie zamówione auta jak leci czy np tylko te wersje do ktorych mają całą gamę niezbędnych półprzewodników. jeśli dostali dostawę to mam nadzieję że za nim zamontują wszelkie półprzewodniki dostana kolejna dostawę i jakoś w miare płynnie będzie odbywala sie produkcja przez długi czas, to by pozwoliło wrocic do "normalności" planowania produkcji i dostaw

Jactom

Z tych doniesień (fakt, pojedynczych), gdy ktoś odbiera samochód albo ma odebrać (prawdopodobnie) niebawem, wynikałoby, że nie ma teraz podzespołów, które by wykluczały samochód z produkcji. Ale też słyszałem, że od któregoś tygodnia to się może zmienić, np. z kamerą 360 albo side assist. To może być niezłe zamieszanie, jeśli Skoda podejdzie do sprawy tak, jak niektórzy przepowiadają: nie ma i już, nawet jeśli ktoś miał to w konfiguracji w zamówieniu u dilera, a jeszcze Skoda nie zatwierdziła mu zamówienia u siebie w systemie. Inna sprawa, że to się może dynamicznie zmieniać w każdą stronę w zależności od dostaw i reakcji rynku. Teraz też produkcja wg zapowiedzi sprzed kilku tygodni miała ledwie dyszeć, a może nawet stanąć, a mocno się poprawiła w listopadzie.

ODPOWIEDZ