Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
sylwekr
Samochód: Kodiaq L&K 2.0TSI

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: sylwekr »

No ja też się waham co robić. Z jednej strony wkurza mnie, że trzeba czekać nie wiadomo ile, ale z drugiej strony nie chciał bym rezygnować z zakupu bo to pierwsze nowe auto które skonfigurowałem z dokładnie takim wyposażeniem jakie chcę, kolor taki jak chcę i po prostu Kodiaq mi odpowiada. Priorytet przy wyborze auta to był jak największy bagażnik, który w obecnym aucie jest ponad 500l, ale to często dla mnie za mało (wyjazdy rodzinne na ryby, a tego sprzętu coraz więcej ;-). Niby w tym roku bym mógł mieć Sorento.. no ale kolor mi nie pasuje, nie podobają mi się w środku te wykończenia piano black - nie gustuję w tym, brakuje mi kamer 360, które bym chciał, ale w Sorento to tylko w Business Line są a to by była wersja XL, niedostępne ogrzewanie przedniej szyby, no i celowo czekałem na Kodiaq-a po FL aby były Matrix-y, a tego KIA nie ma w żadnej wersji. Toyota Rav4, też brałem wcześniej pod uwagę, no ale mniejsze to auto, tak jak Tucson, Sportage, Q5 czy XC60. Auta porównywalnej wielkości do Kodiaq lub większe to ich cennik zaczyna się od kwoty, gdzie w Kodiaq-u mam już niemal wszystkie opcje wyposażenia wybrane... Poczekam, poszukam, może inna opcja się trafi....
Ostatnio zmieniony 15 paź 2021, 8:57 przez sylwekr, łącznie zmieniany 1 raz.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

gwlukasz
Samochód: aktualnie Skoda Superb 1,4 TSI

Post autor: gwlukasz »

sylwekr

Ja mam podobne odczucia. Kodiaka skonfigurowałem idealnie pod siebie. Pozostałe marki - w każdej czegoś brakuje.
Ale czekanie rok na auto - to slabo. I cena napewno się zmieni. Wątpię aby została utrzymana.

Gorbi
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4x4 Style

Post autor: Gorbi »

WaC pisze:
14 paź 2021, 16:36
No właśnie, mój był planowany do produkcji 18 bm. i dlatego żyję złudzeniami, że zostanie wyprodukowany w pierwszej kolejności po wznowieniu produkcji. Teraz kwestia pozyskania odpowiedniej liczby podzespołów.
Kiedy zamawiałeś? Bo ja na początku czerwca, planowany termin produkcji 36 tydzień jest 41szy i nic. Dealer dalej nie jest w stanie mi nic powiedzieć, nic nie wiedzą

romgor123
Samochód: Fabia 1.2TSI, zamówiony Kodiaq 1.5TSI

Post autor: romgor123 »

Czytam ten wątek i zaczynam się bać. Na koniec lipca zarezerwowałem Kodiaqa 1.5 z DSG Style z kilkoma dodatkami. Salon zapewniał mnie, że samochód był zamówiony w maju, więc zmieniłem tylko kolor na preferowany i dodałem hak (dali mi nawet rabat 13tys). Produkcja była zaplanowana na październik. Na koniec września poinformował mnie salon, że dostanę samochód dopiero po nowym roku, bez żadnej konkretnej daty. Czy to możliwe, że samochód zamówiony w maju, przejęty przeze mnie w lipcu z zmianą koloru, będzie wyprodukowany "nie wiadomo kiedy"? Czy zostałem w owym lipcu oszukany, że samochód rzekomo zamówiony wcześniej w "maju"?

Awatar użytkownika
stingerA6
Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq

Post autor: stingerA6 »

Nastały czasy jak z lat 80 tych.
Samochody z salonu na talony.
Sprzedawcy jak panowie z Polmozbytu
Czego my doczekaliśmy.
Oby kupno Kodiaqa nie wyglądało tak
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."

gwlukasz
Samochód: aktualnie Skoda Superb 1,4 TSI

Post autor: gwlukasz »

Zmiana nie ma na to wpływu.
Miałeś, zaplanowaną produkcję w czasie kiedy fabryka ma przestój. Przy podawaniu wstępnej daty pewnie nikt nie liczył się z zamknięciem fabryk

Jactom
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: Jactom »

Można w sieci znaleźć biuletyny związków zawodowych Skody, w których m.in. są informacje, co ma się dziać z fabrykami - że te i te zmiany wylączone itd. Najbliższe dni, z tego co tam jest podane, nie zapowiadają się optymistycznie dla oczekujących na nowe samochody z zamrożonymi terminami produkcji na ostatnie i najbliższe tygodnie, bo produkcji ma prawie nie być. Co prawda niby wiadomo o tym od kilku dni, ale zawsze można się było łudzić, że może jakimś fuksem wybiorą do produkcji właśnie ten "mój" egzemplarz, skoro ma termin, i jeszcze stwierdzą, że akurat on powinien mieć od razu wszystkie chipy:). W każdym razie te biuletyny wydają się dobrym źródłem informacji dla rozeznania w sytuacji w fabrykach.

sylwekr
Samochód: Kodiaq L&K 2.0TSI

Post autor: sylwekr »

A ktoś orientuje się jak wygląda sytuacja w Seacie ? Takie same "szopki", czy może jednak lepiej ? Jaki jest okres oczekiwania na Tarraco ? Może szybciej będzie teraz zamówiony Seat niż Skoda 4 miesiące temu.

hinio
Samochód: czekam na: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 150KM 4x4

Post autor: hinio »

Przed wyborem swojego Kodiaq'a negocjowałem z Seatem właśnie Tarraco. W czerwcu to było. Kodiaq miał być za 4 miesiące, Tarraco wtedy za 3 miesiące.
Wybrałem Kodiaqa i nadal czekam. A co by było gdybym wybrał Seata, tego już się nie dowiem.

tomnowy
Samochód: Kodiaq 1.5 Style

Post autor: tomnowy »

sylwek ja mam dokladnie tak jak Ty, każda inna marka albo czegoś nie ma albo jak ma to jest grubo poza budżetem. A kodiaq jest najlepszym dla mnie wyborem ceny do wyposażenia, ładowności i możliwości finansowych.

ODPOWIEDZ