2 lata temu?
Czas oczekiwania na Kodiaqa
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Ja byłem tak zdeterminowany, że, gdy z jakiegoś powodu nie mogłem zdalnie zrobić przelewu zaliczki, pojechałem do banku a następnie z dowodem wpłaty do dilera.
Był to piątek 27 sierpnia br. trochę po południu i tak sobie kalkulowałem, że w Polsce i w całej Europie troszkę ludzi może złożyć zamówienia w sobotę. Pewnie niektórych może to śmieszyć. Ciekawe ile osób uprzedziłem?
Był to piątek 27 sierpnia br. trochę po południu i tak sobie kalkulowałem, że w Polsce i w całej Europie troszkę ludzi może złożyć zamówienia w sobotę. Pewnie niektórych może to śmieszyć. Ciekawe ile osób uprzedziłem?
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
----
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Taa, żona po ponad 20 latach małżeństwa, patrzyła się na mnie jak na wariata.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
Prawda jest taka że im szybsza data złożenia zamówienia nie oznacza że będzie taka sama kolejność produkcji.
Mój sprzedawca powiedział że to zależy od konfiguracji która się wybrało.
Najszybciej idą auta z manualami- bo do automatów brakuje sterowników.
Najdłużej wersję L&k.
Ale w dużej mierze loteria.
Mój sprzedawca powiedział że to zależy od konfiguracji która się wybrało.
Najszybciej idą auta z manualami- bo do automatów brakuje sterowników.
Najdłużej wersję L&k.
Ale w dużej mierze loteria.
Ja czekałem 4 miesiące na LK (od końca stycznia do końca maja tego roku), miał być po 3, ale to było jeszcze przed tymi problemami, które są obecnie
mam wrażenie, że stwarza się wrażenie, jakby przemysł samochodowy był głównym odbiorcą chipów,
a tak jednak nie jest. Głównym odbiorcą jest przemysł IT, natomiast przemysł samochodowy to tylko
10% zapotrzebowania producentów chipów. Wrażenie moje "pochodzi" od zachowania się producentów
i sprzedawców samochodów, którzy wykorzystują tą sytuację cenowo na niekorzyść klientów.
I przemysł samochodowy nie jest dla nich -producentów chipów- priorytetowy, stąd też takie turbo opóźnień.
a tak jednak nie jest. Głównym odbiorcą jest przemysł IT, natomiast przemysł samochodowy to tylko
10% zapotrzebowania producentów chipów. Wrażenie moje "pochodzi" od zachowania się producentów
i sprzedawców samochodów, którzy wykorzystują tą sytuację cenowo na niekorzyść klientów.
I przemysł samochodowy nie jest dla nich -producentów chipów- priorytetowy, stąd też takie turbo opóźnień.
- stingerA6
- Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq
Czytałem opracowanie że branża automotiv to 7% zapotrzebowania na chipy.
Sytuacja robi się poważna. Co gorsze nie widać światełka w tunelu odnośnie poprawy dostaw aut z produkcji.
Bardzo podrożały samochody używane - bo są dostępne od ręki.
Sytuacja robi się poważna. Co gorsze nie widać światełka w tunelu odnośnie poprawy dostaw aut z produkcji.
Bardzo podrożały samochody używane - bo są dostępne od ręki.
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."
Mam podejrzenie, że zamówienie auta bez Cantona przyspiesza proces dostawy. Mój Kodiaq bez cantona w konfigu zamówiony 15.04.2021 odebrałem 10.08.2021.
Dealer w tym samym dniu (15.04) zamówił do siebie demo, też sportline tylko że z Cantonem. Auto przyszło do niego 21.09.
Dealer w tym samym dniu (15.04) zamówił do siebie demo, też sportline tylko że z Cantonem. Auto przyszło do niego 21.09.