Czas oczekiwania na Kodiaqa
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
a czy mogą zmienic ceny jak jest podpisana umowa i wpłacona zaliczka?
Jeśli jest umowa, to zależy od jej zapisów. Może też być tylko zamówienie, choć też z jakimiś warunkami. Co istotne, jeśli to tylko zaliczka a nie zadatek, obie strony mogą się wycofać bez zobowiązań... Tylko który klient po wielu miesiącach oczekiwania się wycofa? Pewnie są tacy, ale w obecnej sytuacji na rynku albo klient przełknie podwyżkę i kupi albo szybko znajdzie się inny, który się ucieszy, że ma auto dostępne od ręki:)
ceny na pewno podniosą. Nie ma siły. Mają przewagę. To klient przebiera nogami.
A jaki jest zapis w umowie? Klauzula? Siła wyższa? Może być taki zapis.
Brak chipów właśnie można podciągnąć pod "siłę wyższą".
Dlatego ja zmieniłem podejście do zakupu.
napewno jest zaliczka bo dopytywałem czy w razie co jest zwrotną. problem jest taki że jak ktoś bierze kredyt pod zakup to teraz nie dostanie drugiego na to samo auto. na szczęście jeszcze kredytu nie wziąłem ale slabo to wygląda jak trzeba będzie np. 10tysi dorzucić. ciekawe co zrobią jak się rynek ruszy i będą mieli mniej zamówień, bo klienci pójdą kupic inne auta np
używane albo marki premium
używane albo marki premium
Czemu ma nie dostać nowego kredytu? No, chyba ze ktoś jest wyżyłowany do granic możliwości/zdolności kredytowej. Ja brałem auto na kredyt w banku poza dilerem - wniosek był przy zamówieniu, ale przed odbiorem sprawdzili zdolność jeszcze raz, bo przez 4 miesiące i tak się mogło coś zmienić (zamówienie, zarobki itd.)
Rozmawiałem z kumplem z branży IT. Przedstawił mi obraz sytuacji dotyczący półprzewodników, o którym nie miałem pojęcia.
Problemem jest brak krzemu. Podobno do produkcji krzemu nadaje się tylko krzem rzeczny, przez co dosłownie na rzekach łapę położyły kartele, które chcą dodatkowych opłat za eksploatację rzek.
Dalej, jakieś tam konkretne półprzewodniki produkuje tylko jedna fabryka na świecie, która ma technologię i sprzęt do robienia czegoś tam specjalnego z tym krzemem.
Teraz najważniejsze. Walka toczy się między branżami IT o dostępy do półprzewodników, przemysł samochodowy nie jest priorytetowy. Intel wygryzł konkurencję na cały przyszły rok i podpisał umowy gwarantujące sobie stały dostęp do półprzewodników.
Jak to kumpel określił - jeśli ktoś uważa, że dzisiaj na rynku aut nowych jest słabo, to słabo dopiero będzie.
Problemem jest brak krzemu. Podobno do produkcji krzemu nadaje się tylko krzem rzeczny, przez co dosłownie na rzekach łapę położyły kartele, które chcą dodatkowych opłat za eksploatację rzek.
Dalej, jakieś tam konkretne półprzewodniki produkuje tylko jedna fabryka na świecie, która ma technologię i sprzęt do robienia czegoś tam specjalnego z tym krzemem.
Teraz najważniejsze. Walka toczy się między branżami IT o dostępy do półprzewodników, przemysł samochodowy nie jest priorytetowy. Intel wygryzł konkurencję na cały przyszły rok i podpisał umowy gwarantujące sobie stały dostęp do półprzewodników.
Jak to kumpel określił - jeśli ktoś uważa, że dzisiaj na rynku aut nowych jest słabo, to słabo dopiero będzie.
czytając wpisy w tym wątku coraz bardziej jestem przerażony że nie dostanę kodiaqa nawet w przyszłym roku
- stingerA6
- Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq
Ogólnie w tej chwili jest dramat z produkcją.
Producenci wielkimi krokami wycofują się z rabatowania samochodów.
Producenci wielkimi krokami wycofują się z rabatowania samochodów.
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."
-
dede
- Samochód: Style 2.0 TSI 4x4 Lava Blue + trochę dodatków
Dlatego ja rozważam zamówienie jeszcze jednego samochodu i ten który szybciej się wyprodukuje tego ostatecznie kupię.