Kodiaq 2021

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
sylwekr
Samochód: Kodiaq L&K 2.0TSI

Re: Kodiaq 2021

Post autor: sylwekr »

taki sam kolor i też Sportline jak ja zamówiłem, ale u mnie benzyna, ciekawe kiedy go dla mnie poskładają

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

jakubLD
Samochód: skoda kodiaq 2.0 TDI 190PS

Post autor: jakubLD »

Witam, mam dylemat co kupić :
Skode Kodiaq TDI 2.0 190 PS vs Ford S-Max TDCI 2.0 190PS.
I od razu powiem nie chodzi tu o cenę.

Czy ma ktoś doświadczenia w takim wyborze?

Z tego co poczytałem to skoda katalogowo ma lepsze przyśpieszenie 7,8s vs 9,7s (100km/h)
skoda ma mniejszy zbiornik paliwa, i jest mniej oszczędna , średnio starczy na 850km vs 1150 w s maxie
skoda ma wyższy sporo prześwit dzięki czemu można lepiej po wertepach pojeździć,
podobno fordy się lepiej prowadzą, tzn ludzie piszą że mają lepiej zestrojony układ kierowniczy z zawieszeniem zwłaszcza focus - nie wiem jak z s-maxem.

wiem że to forum Skody , ale może jakaś dobra dusza doradzi.

nie będę ukrywał że podoba mi się kodiaq bardziej niż S-max, natomiast S-max wydaje się bardziej praktyczny

Awatar użytkownika
stingerA6
Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq

Post autor: stingerA6 »

Miałem oba.
Musisz zadać sobie pytanie czy chcesz SUVa czy VANa?
Właściwości terenowe na korzyść Skody.
Własności transportowo/osobowe rodzinne na korzyść Forda.
Oba bardzo fajne wozy.....w swoich klasach.
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."

Awatar użytkownika
TOMEQ
Samochód: ŠKODA KODIAQ Sportline 2.0 TSI

Post autor: TOMEQ »

Może nie jest to właściwy temat na tego typu dyskusje, ale powiem tylko tyle że przytoczone argumenty odnośnie zbiornika paliwa i zasięgu są kuszące, ale chyba mają one znaczenie przy jazdach w dłuższe trasy, bo podczas jazdy na krótkich odcinkach zasięg na jednym baku nie ma znaczenia. Ponadto S-Max to chyba prawdziwa 7-osobówka, która zapewni bardziej komfortową jazdę dla wszystkich pasażerów w porównaniu do KODIAQa i tu należałoby zadać pytanie czy potrzebny jest samochód 4-5 osobowy czy 6-7 osobowy? Odnośnie prześwitu to też należało by zadać sobie pytanie czy jest on potrzebny? Podsumowując jeśli potrzebny jest samochód dla więcej niż 5 osób z przeznaczeniem do jazdy w dłuższe trasy to S-Max, natomiast jeśli wyjazdy w dłuższe trasy będą rzadkością, a za to będą wyjazdy poza asfaltowe drogi i samochodem będzie podróżować nie więcej 5 osób to KODIAQ ;-)
KODIAQ Sportline RM2020 2.0TSI 190KM DSG 4x4

Hellborn
Samochód: Kodiak 2,0TSI 4x4

Post autor: Hellborn »

Porównujesz dwa różne typy samochodów.
Smaxa nie miałem ale jeździłem Moneo z 163 konnym dieslem i skrzynia powershift. Później miałem Passata 1,8 180km z DSG - i wg mnie nie ma lepszej skrzyni. Tak samo komfort w VW dużo lepszy. Auto ciche. Oczywiwcie jak to Niemiec - bez polotu ale poprawny do bolu.
Wiec jak rozważasz SUV vs VAN to proponował bym patrzeć ba Sharana/Alhambre. No i tak jak mój przedmówca sugerował - odpowiedz na pytania : ile osób, jakie trasy.
A później wygrają emocje ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

jakubLD

Ile osób i jakie trasy, generalnie mam 4 osobową rodzinę, więc 7 mi jest nie potrzebne, w tygodniu normalnie jezdę do pracy więc super duży samochód nie jest mi potrzebny, natomiast problem jest w wakacje gdy wyjeżdzamy na 2-3 tygodnie np chorwacja, włocy , szwajcaria itp. i wtedy combi (skrzynia manual), które mam jest zdecydowanie za małe, a potrzebuje zapakować trochę sprzętu do biwakowania czy pływania, te biwaki czasami bywają w miejscach gdzie trzeba dojechać drogą szutrową/kamienistą, zakłądam że s-max też da radę.
teraz wydaje mi sie że oba auta mi sie sprawdzą, kodiaq podoba mi sie bardziej po prostu, s max troche mi sie opatrzył bo kolega już kilka lat jeździ, może dlatego, ale wydaje sie bardziej praktyczny na te podróże.
Ktoś może powiedzieć jak się prowadzi skodę i ile ona pali w praktyce? może spróbuje jakąś zazde próbną.
piszą tu też że powyżej 130 km/h jest głośna,

Awatar użytkownika
TOMEQ
Samochód: ŠKODA KODIAQ Sportline 2.0 TSI

Post autor: TOMEQ »

Twój dylemat należy do tych z kategorii co podpowiada rozum, a co serce i nie wiadomo co by podpowiadał rozum to zawsze wygra to co podpowiada serce, więc coś mi się wydaje że pomimo pewnych jego mankamentów wybór i tak padnie na KODIAQa ;-)
KODIAQ Sportline RM2020 2.0TSI 190KM DSG 4x4

szablesi76
Samochód: Kodiaq 2021 2.0 tdi dsg

Post autor: szablesi76 »

Miałem podobny dylemat ale ostateczne wybor padł na Kodiaqa pomimo ze robiłem wszystko żeby nie brać znowu skody ( mam jeszcze octavię ). Skoda bardziej podoba mi się wizualnie. Fotele sportlina są dla mnie wygodniejsze pomimo ze Ford ma ganialnie wygodne. Dodatkowo powershift okazał się kiepski ze względu na mulowatosc i awaryjność. Również pod kątem eksploatacji wole Skodę. Zawsze jak dostaje forda do naprawy to przypominam sobie przekleństwa we wszystkich językach świata.

jakubLD

Tak przy okazji, nie mam jakiegoś doświadczenia ze skrzyniami automatycznymi, zawsze jeździłem z manualem. Natomiast jak się czyta o tym, że skrzynie automatyczne czy to DSG czy to powershift potrafią po 200 tys. km się popsuć i o nie trzeba dbać a potem naprawa kosztuje majątek i nie dość tego auto spala więcej niż na manualu to powiem, że dla mnie to jest bez sensu. Ja wolałbym w takim wypadku manual który dożyje do późnej starości auta.

Hellborn
Samochód: Kodiak 2,0TSI 4x4

Post autor: Hellborn »

To nie jest prawda. Skrzynie DSG (nowe) są dopracowane, maja super kulturę pracy i 200k km to żaden problem.

ODPOWIEDZ