Żałuję zakupu Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
WuWu
Samochód: Kodiaq 1,4

Re: Żałuję zakupu Kodiaqa

Post autor: WuWu »

A ja się zastanawiam po co Wam te wszystkie dodatki których nie było przez x lat i wszyscy jakos jeździli. Może czasem nie opłaca się pierdylion dodatków które mało się przydają jak się jeździ wokół komina i kupuje się auto za max 120tys i zmienia się jak się znudzi. No może teraz trochę drożej......Wiem bo mam Kodiaqa ambiton i Superba jak na tamte czasy full wypas np z grzanymi wszystkimi fotelami których raz na jakiś czas używam jednego itp Skóra np że względów praktycznych się przydaje, poduchy wszędzie też tak na wszelki wypadek ale wszelkie asystenty czy firmowa nawigacja to zbędny wydatek wg mnie oczywiście i jeszcze zabawa z aktualizacjami

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

baw pisze:
19 mar 2021, 20:36
Zacząłem czytać wątek od początku i chyba nie ma sensu.

Alternatywą do Kodiaqa (mocno skonfigurowanego) jest Sorento, SantaFe, Koleos - nie wiem jak Koleos cenowo i co oferuje, bo nie sprawdzałem, ale SantaFe i Sorento wychodzą drożej o jakieś 20-25 tysięcy i żaden z nich nie ma adaptacyjnego zawieszenia.

Nie stanowi konkurencji dla Kodiaqa BMW X3, Audi Q5, Mercedes GLC czy Volvo XC60 - te auta są mniejsze.

Odpowiednikiem (z marek premium) dla Kodiaqa byłoby BMW X5, Merdeces najmniej GLE, Audi Q7 czy Volvo XC90.

Za Q7 dobrze wyposażona z silnikiem 2.0 trzeba dać po rabatach 260 tysięcy. W Volvo na XC90 przy bardzo wysokiej konfiguracji można wynegocjować nawet 30%, ale to przy naprawdę bogatym wyposażeniu. Tylko takie auto po rabacie u tak wyjdzie ponad 300.

W cenie skonfigurowanego pod korek Kodiaqa można też mieć Audi S3, tylko jaki jest sens je ze sobą zestawiać, skoro to dwa różne auta.

Skoda to tylko skoda. Ona przynajmniej niczego nie udaje (tak mi się wydaje). Mniej mnie dziwi skonfigurowanie Kodiaqa na 200 tysięcy niż Tuarega na 450.
Masz rację i jej nie masz 🙂
Otóż faktycznie GLC i XC60 są ciupkę mniejsze, natomiast X3 jest odrobinę większe od Kodiaqa.
Jeżeli chodzi o Q7, XC90, X5, to są auto dużo większe od Kodiaqa i nie, nie jest to ta sama wielkość.
Już na papierze każde z tych aut zamiata Kodiaqa, a w rzeczywistości to dopiero jest różnica. Nie ma o czym gadać 🙂
Np
Długość
Kodiaq 4,7 m
Q7 ok 5,10 m
XC90 496 cm
X5 492 cm
Rozstaw osi
Kodiaq 2,79 cm
Cała reszta ok 3 m bez paru mm
To przepaść
Kodiaq ma 167 cm wysokości
Cała reszta ok 180 cm
Szerokość
Kodiaq 188 cm
Q7 198 cm
XC90 i X5 201 cm
O wadze nawet nie ma co wspominać, bo chyba najcięższy Kodiaq jest lżejszy od najlżejszego z porównywanych aut.
Na moim przykładzie. Kodiaq wjeżdżał mi do garażu na luzie. XC 90 wjeżdża na pół metra i koniec. Nie ma szans. Musiałbym garaż przemeblować 😁 btw żona się cieszy, bo teraz ona stawia swoje auto w garażu 😁

baw
Samochód: 2.0 TDI L&K 4x4

Post autor: baw »

Masz rzecz jasna rację w ujęciu wymiarów na papierze.

Ja podświadomie porównuję bagażnikiem.

Zaskoczyłeś mnie twierdzeniem o X3 i faktycznie - wymiary ma lepsze - a bagażnik „skromny”, o 100l mniej niż Kodiaq.

Malenstwo8

baw pisze:
19 mar 2021, 22:16
Masz rzecz jasna rację w ujęciu wymiarów na papierze.

Ja podświadomie porównuję bagażnikiem.

Zaskoczyłeś mnie twierdzeniem o X3 i faktycznie - wymiary ma lepsze - a bagażnik „skromny”, o 100l mniej niż Kodiaq.
To prawda, Kodiaq ma duży bagażnik, ale znowu przy Q7,XC90 i X5 wypada on gorzej. Co do XC60, GLC czy Q5 bagażnik Kodiaqa jest duży bez dwóch zdań.

baw
Samochód: 2.0 TDI L&K 4x4

Post autor: baw »

Przy Q7, X5 i XC90 bagażnik jest mniejszy, ale nie o kilkadziesiąt tysięcy mniejszy :D

Swoją drogą pneumatyka w XC90 warta jest każdych pieniędzy. Tak jak i nagłośnienie B&W.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Ja ze swojej strony polecam LandRovera. Jeśli 7 osób to Discovery :)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

biokd
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI

Post autor: biokd »

mariusz_fan_awarii pisze:
19 mar 2021, 15:16
Jakieś propozycje ? Tylko nie piszcie mi o Q7 z wyposażeniem jakie wybrałem powyżej, chyba że też można je kupić za 205tys zł :D
Kia Sorento

Malenstwo8

baw pisze:
19 mar 2021, 22:32
Przy Q7, X5 i XC90 bagażnik jest mniejszy, ale nie o kilkadziesiąt tysięcy mniejszy :D

Swoją drogą pneumatyka w XC90 warta jest każdych pieniędzy. Tak jak i nagłośnienie B&W.
Co racja, to racja 😁

Malenstwo8

Ja bym polecił Espace. Moim zdaniem świetne auto.

WuWu
Samochód: Kodiaq 1,4

Post autor: WuWu »

Jak już wydawać kasę to na Escalade. BMW x5 w drugim rzędzie jest subiektywnie mniejsze niż w Kodiaq o x3 nawet nie wspomnę. Wymiary zewnętrzne mają się nijak do wymiarów wewnątrz. Tamte są bardziej "obudowane" fotele są grubsze itp 😁 To tak jak z 5008 wydaje się duża a jak masz okno dachowe to w tylnym rzędzie człowiek 190 jeździ głową po suficie.

ODPOWIEDZ