Problem z filtrami DPF jest wtedy kiedy nie osiągają one temperatury samoistnego wypalania sadzy czyli 600 st.C. Ten proces albo jest realizowany naturalnie poprzez dociążenie i dogrzanie silnika, a wtedy przebiega bezproblemowo w tle, albo jest realizowany aktywnie "ze wspomaganiem" dodatkowym wtryskiem paliwa z wtryskiwaczy, co rozrzedza często (zależnie od metody aktywnej regeneracji - podania paliwa) olej w misce i pogarsza jego parametry (przybywa oleju). Taki proces może trwać nawet 30-40 minut.
Dlatego jeśli jeździcie dłuższe dystanse i dogrzewacie silnik nie bedzie raczej problemu z DPF.
Jesli jeżdzicie krótkie dystanse, szczególnie zimą gdy silnik i spaliny (układ wydechowy) się nie dogrzeją, a ponieważ sadza jest stale emitowana może jej więcej przybywać w filtrze DPF, a proces się nie zainicjuje jeśli nie będzie miał szansy.
Dlatego też w moim przypadku, gdzie jeżdząc codziennie autem pokonuje od rozruchu do zatrzymania 13-15 km wybrałem TSI, gdyż mam szansę dogrzać silnik. Pamiętam zimy -20 do - 35 st.C gdzie Mesio C220D po przejechaniu 15 km łapał przed zatrzymaniem temperaturę, a jak wiecie jak sie dieslowi nie da obciążenia to bidulek na wolnych obrotach w korkach mimo długiego czasu pracy schładza się.
Także może stad różnica w wyborze diesel/benzyna. Jak sie krotko jezdzi lepiej benzynke, bo lepiej dla silnika choc moze nie portfela, a jak dłużej to diesel da rade, a pali napewno mniej, tylko trzeba na DPF i SCR (AdBlue) uważać.
Tak jak juz wczesniej pisałem spodziewam sie sredniego spalania w miescie przy 2.0 TSI 10-12 l/100 km, a jesli bedzie mniej to gratuluje Skodzie i bede bardzo zadowolony. Tak jak pisalem przy mniejszym silniku 1.5 z Yariski z napedem stalym 4x4 mam srednio 9-13 l/100 km w mieście.
DPF i GPF
Re: Spalanie
Filtry cząstek stałych (GPF zamiast DPF) mają trafić do silników benzynowych, więc niedługo wszyscy będą się z nimi męczyć.
http://m.auto-swiat.pl/wiadomosci,gst6p6
http://auto.dziennik.pl/aktualnosci/art ... GAodKGcEqg
Nowe przepisy będą miały zastosowanie do wszystkich modeli homologowanych od września 2017 i wszystkich samochodów sprzedawanych od września 2018:
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... Id,2326167
http://m.auto-swiat.pl/wiadomosci,gst6p6
http://auto.dziennik.pl/aktualnosci/art ... GAodKGcEqg
Nowe przepisy będą miały zastosowanie do wszystkich modeli homologowanych od września 2017 i wszystkich samochodów sprzedawanych od września 2018:
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... Id,2326167
Masakra... Dobrze że mam przewidywany termin kilka miesięcy wcześniej.
-
kamilR
- Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17
Cytując klasyka: ,, no i w p...u wylądował i cały misterny plan też w p...u ,,
mam tylko nadzieję że w moim nie będzie tego badziewia:/// napisane jest w tych artykułach że mają pojawić się w czerwcu w 1.4 TSI w Tiguanie... ciekawe czy w moim już ten shit będzie?!...Ależ się wku...rzyłem!!!
- jankess4
- Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL
Czytając te artykuły rozumiem ze GPF będzie montowane od silnika 1,4 Tiguana oraz w następnych modelach koncernu ???? Czy tez tak to odbieracie. Może Kodiaq będzie od tego szajsu wolny ???
Z podanych wyzej zródeł wynika ze bedzie stosowany w nowo wyprodukowanych samochodach od wrzesnia 2018.
-
kamilR
- Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17
Cytat z artykułu:
"Proces wdrażania do produkcji silników z filtrem cząstek stałych benzyny rozpocznie się w czerwcu 2017 roku wraz z uruchomieniem produkcji 1,4-litrowego silnika TSI – przeznaczonego do napędu nowego Volkswagena Tiguana – oraz dwulitrowej jednostki napędowej TFSI do Audi A5."
Trochę to dziwne bo przecież ta produkcja już od dawno jest uruchomiona, Tiguan II pojawił się już w 2016r. z tym silnikiem 1.4 TSI 150KM, poza tym ten silnik juz istnieje od bardzo długiego czasu O.o(i stosowany jest baardzo szeroko w grupie VAG). Może chodziło o silnik 1.5 TSI który ma zastąpić właśnie bodajże w tym roku jednostkę 1.4TSI.
Poza tym oba artykuły są z sierpnia 2016- więc może nie są aktualne.
Obecne silniki spełniają normę EU6, EU7 wchodzi w życie dopiero w 2020 r.
Mam nadzieję że nie będę miał tego ustrojstwa w swoim Kodiaqu.
"Proces wdrażania do produkcji silników z filtrem cząstek stałych benzyny rozpocznie się w czerwcu 2017 roku wraz z uruchomieniem produkcji 1,4-litrowego silnika TSI – przeznaczonego do napędu nowego Volkswagena Tiguana – oraz dwulitrowej jednostki napędowej TFSI do Audi A5."
Trochę to dziwne bo przecież ta produkcja już od dawno jest uruchomiona, Tiguan II pojawił się już w 2016r. z tym silnikiem 1.4 TSI 150KM, poza tym ten silnik juz istnieje od bardzo długiego czasu O.o(i stosowany jest baardzo szeroko w grupie VAG). Może chodziło o silnik 1.5 TSI który ma zastąpić właśnie bodajże w tym roku jednostkę 1.4TSI.
Poza tym oba artykuły są z sierpnia 2016- więc może nie są aktualne.
Obecne silniki spełniają normę EU6, EU7 wchodzi w życie dopiero w 2020 r.
Mam nadzieję że nie będę miał tego ustrojstwa w swoim Kodiaqu.
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Ale w międzyczasie jest jeszcze norma Euro 6.2, która ma obowiązywać od września 2017.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
Re: DPF i GPF
Cytuje z artykułu:
"Nowe przepisy będą miały zastosowanie do wszystkich nowych modeli pojazdów homologowanych począwszy od września 2017 i do wszystkich nowych samochodów sprzedawanych od września 2018 r."
Sądze że w Kodiaku bedzie zastosowany GPF ale w roku modelowym 2019.
"Nowe przepisy będą miały zastosowanie do wszystkich nowych modeli pojazdów homologowanych począwszy od września 2017 i do wszystkich nowych samochodów sprzedawanych od września 2018 r."
Sądze że w Kodiaku bedzie zastosowany GPF ale w roku modelowym 2019.
-
frutis13
- Samochód: KODIAQ 2.0 TDI 140kW Style
Re: DPF i GPF
Ja już drugim dieslem dojechałem do 250k km, i nigdy nie miałem problemu z DPF-em, podobnie jak z wtryskami. Być może fobia dotycząca DPF-ów wynika z tego, że do Polski sprowadzane są diesle z przebiegiem 300-400tyś km, są kręcone do 150tyś. Później właściciele takich 8-10latków płaczą, że za szybko mają problemy z DPF itd..