Kodiaq 2021

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
polrob
Samochód: Kodiaq Style 1.5TSI manual 4x2 czarny magic RM2020

Re: Kodiaq 2021

Post autor: polrob »

MichalZ pisze:
14 wrz 2020, 13:07
Tak - Style z Pakietem Comfort, 40 tydz 2019 produkcji + Czytanie znakow, Felgi 19" Sirius, Hak fabryczny, gumowe dywaniki i dwustronna mata bagaznika.
128 800.
To co ten twój skonfigurowany miał że z silnikiem 1.5 wyszło 169 tys. za niego?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

MichalZ
Samochód: Skoda Kodiaq 1,5 TSI DSG Style

Post autor: MichalZ »

Widze teraz, ze nie wyrazilem sie precyzyjnie - przepraszam ;)
Sama konfiguracja to bylo cos miedzy 161 a 162 tys, laczny koszt okolo 40tys ma w sobie wyzsza cene ubezpieczenia, leasingu itp.
Dla mnie 6 miesiecy czekania byly nie do zaakceptowania, koszty juz nieco bardziej - chociaz wolalbym miec 2,0TSI w tej cenie ;)

Nasrepne auto zapewne juz zamowie do produkcji sam - chyba ze znow trafie taka fajna sztuke ;)

Awatar użytkownika
Sublime
Samochód: Kodi L&K 2.0TSI RM2021

Post autor: Sublime »

Sublime pisze:
12 wrz 2020, 16:38
Ja L&K 2.0 TSI zamówiłem 08.08.2020 i po 2 tygodniach mi potwierdzili termin produkcji na 46 tydzień, póki co termin podobno nie jest zagrożony. Rozmawiałem wczoraj z dealerem, bo namyśliłem się, żeby dołożyć elektrycznie zwalniany odchylany hak holowniczy, ale dopiero w poniedziałek mają mi dać znać czy będzie to możliwe, czy zamówienie " nie jest już zamrożone"... szczerze na terminie odbioru mi nie zależy, a w zasadzie im później tym lepiej ;)
Dziś dzwonił mój dealer-auto nie jest "zamrożone" do produkcji zatem bez problemu można było dorzucić do konfiguracji elektrycznie zwalniany odchylany hak holowniczy z adapterem. Teoretycznie zmiana ta nie wpływa na termin produkcji, ale to wyjdzie w praniu, zwłaszcza jak czytam ile niektórzy czekają na L&K z 2.0 TSI...

BTW- jakby ktoś się zastanawiał (jak ja jeszcze do dziś) jaka jest różnica (poza ceną) między opcjami: elektrycznie zwalniany odchylany hak holowniczy z adapterem za 3700zł a elektrycznie zwalniany odchylany hak holowniczy -3500zł. Chodzi o przejściówkę-adapter między wtyczką 7 a 13-pinową. Niby banał, ale może nie każdy o tym wie.

MichalZ
Samochód: Skoda Kodiaq 1,5 TSI DSG Style

Post autor: MichalZ »

A ta przejsciowka w Skodzie kosztuje... 85 PLN, a niezlej jakosci sztuka z allegro 20pln ;)

Awatar użytkownika
herman00
Samochód: Zielony Misiek Style 2,0 TSi 4x4DSG

Post autor: herman00 »

Jeśli ktoś mówi, że konfiguracja/zamówienie pod specyfikację auta nie jest "zamrożone" do produkcji, to chyba nie wie o czym mówi. W gospodarce magazynowej i produkcji jeżeli nie ma "zamrożenia" nie ma mowy o terminie produkcji. To Kolega powinien chyba sprawdzić czy zamawiał auto u autoryzowanego dealera i u jego pracownika. W Warszawie 2 lata temu tak było z jednym dealerem, że przyjmował zamówienia na samochody, chociaż stracił autoryzację Skody i wiedział, że samochodów od importera nie dostanie.

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Nie wiem jak się to ma do gospodarki magazynowej, ale w Skodzie tak to nie działa. Termin jest zamrażany na dwa tygodnie przed produkcją. Wcześniej jest tylko orientacyjna data produkcji i dlatego tak się przesuwa. Ale dzięki temu można wprowadzać zmiany w zamówieniu (po zamrożeniu terminu już nie można).
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
herman00

OK rozumiem, specyfika i ograniczanie stanów magazynowych, czyli kosztów. Ale to jest "jazda bez trzymanki". Okazuje się, że przykładowo L&K zaplanowano na ostatni tydzień sierpnia, ale nie zamrożono daty produkcji, bo nie było na stanie magazynu produkcji foteli dla L&K. Fotele przyszły na początku września. W międzyczasie spłynęły inne zamówienia, zaplanowano produkcję innych wersji do końca września, zamrożenie planu dla tych innych wersji jest, bo części w magazynie są, a pierwszy wolny termin dla L&K to początek października. No bo jak inaczej tłumaczyć taką zwłokę w przypadku niektórych zamówień. W moim przypadku dealer miał w systemie zmieniony status chyba z "zamówiony" na "zatwierdzony" na około 4 tygodnie przed planowaną datą produkcji.

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

No i tak jest niestety. W zeszłych latach często zdarzało się, że brakowało jakiegoś jednego elementu (konkretnych felg na przykład), bo dostawca nie dostarczył. I terminy szalały. Wystarczy, że zmieniłeś felgi na inne i nagle samochód może iść do produkcji…
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
Sublime
Samochód: Kodi L&K 2.0TSI RM2021

Post autor: Sublime »

Nie wiem jak z autoryzacją czy też nie, ale auto zamawialem w salonie CARSED- a z tego co mi wiadono to jeden z większych "graczy" Skody nie tyle na mazowszu co i pewnie w Polsce. Cale zamówienie i kontakt do dzis wyłącznie z kierownikiem salonu i dyrektorem zarządzającym - co tu ukrywać-po znajomościach. Zatem zakładam,ze bardziej kompetentnie już się nie da rozmawiać...
Co to zamówienia- w zasadzie dla mnie auto może być wyprodukowane nawet w lutym, marcu czy maju 2021-mam czym jeździć a najwżniejsze to aby był silnik 2.0 TSI 4x4 w L&K.

Awatar użytkownika
herman00

No to ciekawe, bo niedawno CARSED otrzymał dwa egzemplarze 2,0TSI L&K i teraz szuka na te auta placowe szczęśliwego nabywcy dając chyba jakiś rabat - na początek 13 tysi. KONFIG około 186 tysi a oferta za 173 tysie.
https://www.otomoto.pl/oferta/skoda-kod ... Ditzk.html
https://www.otomoto.pl/oferta/skoda-kod ... DitAU.html

ODPOWIEDZ