Bagażnik na hak - 4 rowery?

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
nobody
Samochód: brak

Re: Bagażnik na hak - 4 rowery?

Post autor: nobody »

rafalhtc pisze:
06 maja 2017, 9:18
Jednak 75kg jeśli jest przy tym wysuwanym w Kodiaqu to jest mniej niż max obciążenie bagażnika czyli 60kg plus masa bagażnika ok 18kg. Razem daje to więcej więc pewnie trzeba pamiętać aby zatem rowery zapakowane na bagażnik miały jednak nie więcej niż ok 55kg łącznie. .
Wygląda na to, że nośność zależy od napędu i liczby miejsc:
http://www.skoda-auto.com/SiteCollectio ... -09-01.pdf
http://www.skoda-auto.com/SiteCollectio ... -09-01.pdf

1.4 125 KM ma 75 kg/66 kg (5-os/7-os)
1.4 2WD DSG ma 75 kg/72 kg
2.0 TDI 2WD DSG ma 75 kg/80 kg (to trochę dziwnie wygląda)
pozostałe mają 100 kg/80 kg

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Skorek
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 AUTOMAT

Post autor: Skorek »

Ponieważ mam taki bagażnik pozwoliłem sobie wstawić kilka zdjęć poglądowych z Kodiaq. Poza tym kupiony przeze mnie adapter 13/7 pin za niecałe 10 zł z Allegro okazał się być kompatybilnym z oryginalnym hakiem i komputer nie wyświetla żadnych błędów ( a o to się trochę obawiałem).
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

rafalhtc
Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi

Post autor: rafalhtc »

Rafał dziś kupiłem ten bagażnik z Juli bo Twoja opinia i kilka innych osób na jego temat mnie do niego bardzo przekonała. Całość jeszcze leży w kartonie, bo postanowiłem z ciekawości sprawdzić ile faktycznie ważą moje rowery( choć mogłem od tego zacząć:p )
Okazało się, że moja ukochana Merida będąca na alu waży ok 14kg ale już dwa kolejne miejskie to ok. 17-17.5kg każdy.
W tym bagażniku z Juli jest informacja o max 15kg/rower więc pytanie czy Ty Rafał z doświadczenia trzymasz się sztywno instrukcji co do max wagi jednego roweru? Czy sprawdzałeś kiedyś może jak to się wagowo ma do Twoich rowerów które wozisz na tym bagażniku?

Teraz mam bowiem klina:
- czy zatem mogę wozić swoje rowery na tym bagażniku
- czy będę zmuszony do jego zwrotu jeśli nie można faktycznie przekraczać tej max wagi
- czy też będę zmuszony zmienić rowery( co byłoby drogim rozwiązaniem mojego problemu:p)

Na moje pytanie/problem może Skorek Ty też coś pomożesz, jak to też jest u Ciebie?
Widze, że co prawda masz inny model bagażnika ale też pewnie ma jakieś dop. naciski i jak to się zatem ma u Ciebie co do nich oraz wagi rowerów itd.
Dzięki z góry koledzy za odpowiedzi- im więcej szczegółów tym lepiej póki jeszcze bagażnika nie rozpakowałem:)

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

moje rowery też ważą razem więcej niż 60 kg. jak jechałem pierwszy raz, to zdemontowałem to co można bez kluczy (koszyk na zakupy, siedzenia) i tyle. dziś już nic nie demontuję. jak kupowałem swój bagażnik, to pamiętam, że ściągałem z netu instrukcje do różnych modeli i wszędzie obostrzenia są takie same, więc spokojnie. generalnie, na rynku najwięcej jest bagażników na 2-3 rowery. tylko nieliczni robią wersję dla czterech rowerów. ważne jest, żeby rowery układać od najcięższego (najbliżej auta) do najlżejszego. jak masz wątpliwości, to poczytaj o innych modelach.
ps
takie rzeczy projektowane są z zapasem bezpieczeństwa, więc jak przeciążysz do 5 kg to raczej możesz być spokojny.

Skorek
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 AUTOMAT

Post autor: Skorek »

Myślę, że jak delikatnie przeciążysz to nie będzie problemu. Dodatkowo hak w Kodiaq jest dosyć wysoko umieszczony więc jak będzie na full to nie powinien szorować po asfalcie, a znam taki przypadek z życia wzięty że w Cordobie zaparkowanej 4 osobami i rowerami iskry szły za samochodem bo bagażnik dobijał.

Awatar użytkownika
BikeBert
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG

Post autor: BikeBert »

Jako zapalony rowerzysta pozwolę dodać coś od siebie. Wcześniej woziłem rowery na dachu, teraz posiadam bagażnik na 2 rowery na hak [Thule EasyFold XT] i śmigam z nim bardzo często lokalnie. Na dłuższe trasy [wakacje], ze względów bezpieczeństwa i dbając o czystość moich dwuśladów, rowery zawsze pakuję do środka, a bagażnik jedzie pusty i używam go dopiero na miejscu. Ale to akurat moje fanaberie.

Do rzeczy, widząc jak 2 rowery potrafią bujać bagażnikiem, nigdy nie zapakowałbym więcej niż 3 rowery na tego typu bagażnik. Mowa oczywiście o przeciętnych rowerach górskich [15kg] lub miejskich [20kg]. Biorąc pod uwagę, że sam bagażnik to średnio 20kg, to razem z 4 rowerami mamy od 80 do 100kg. Oczywiście nacisk na hak jest o wiele większy, bo dochodzi długość ramienia [bagażnika]. Moim zdaniem bagażniki na 3 lub 4 rowery przeznaczone są bardziej do "wyczynowych", a co za tym idzie lżejszych rowerów [8-10kg]. Czyli 4 dobre rowery ważą tyle co 2 przeciętne :)

Jak napisał Rafał: "takie rzeczy projektowane są z zapasem bezpieczeństwa", ale ja jestem z tych co dmuchają na zimne. :)

Poniżej dane z instrukcji obsługi Kodiaqa:

Obrazek

Obrazek
UWAGA: w tabeli jest błąd w tłumaczeniu: ostatnia kolumna dotyczy wersji 7-siedzeniowej.
Kodiaq => Ateca
My other car is a Mountain Bike

Awatar użytkownika
jankess4
Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL

Post autor: jankess4 »

Tez sie przymierzam do tego bagażnika z Jula pry mojej rodzinie choć trzy duże i jeden mały rowerek zabiorę. Bo do środka wejdzie tylko rodzinka

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

Skorek pisze:
07 maja 2017, 21:34
... hak w Kodiaq jest dosyć wysoko umieszczony ...
wysokość haka (kuli) musi zawierać się w przedziale 350-420mm, zakładam, że kodiaq nie wykracza poza te granice

rafalhtc
Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi

Post autor: rafalhtc »

Skłaniam się ku temu, że tak jak piszecie te parę kg nie zrobi różnicy ale dla pewności zapytam jutro w Taurusie i myślę że ich zdanie/opinia ostatecznie przeważy.
Jankess4 jeśli chcesz skorzystać z promocji na ten bagażnik w Jula to spiesz się, bo ja jak dziś kupowałem to w tym samym momencie kupował też drugi gość i na stanie sklepu akurat w Gliwicach było już tylko bodaj 5szt, a godzina była dopiero 12ta i niby pierwszy dzień promocji.

Kurde tak się mi i żonie spodobał pomysł zabierania rowerów na wycieczki w tym i te zagraniczne, że mam nadzieje że faktycznie będą mogły być te rowery na nim ciut cięższe.

Edit. Na teraz Gliwice mają już 1szt więc akurat tam poszły jak bułki i jutro będzie już koniec.

Awatar użytkownika
jankess4
Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL

Post autor: jankess4 »

rafalhtc pisze:Skłaniam się ku temu, że tak jak piszecie te parę kg nie zrobi różnicy ale dla pewności zapytam jutro w Taurusie i myślę że ich zdanie/opinia ostatecznie przeważy.
Jankess4 jeśli chcesz skorzystać z promocji na ten bagażnik w Jula to spiesz się, bo ja jak dziś kupowałem to w tym samym momencie kupował też drugi gość i na stanie sklepu akurat w Gliwicach było już tylko bodaj 5szt, a godzina była dopiero 12ta i niby pierwszy dzień promocji.

Kurde tak się mi i żonie spodobał pomysł zabierania rowerów na wycieczki w tym i te zagraniczne, że mam nadzieje że faktycznie będą mogły być te rowery na nim ciut cięższe.

Edit. Na teraz Gliwice mają już 1szt więc akurat tam poszły jak bułki i jutro będzie już koniec.
Dziękuję za informację juz widzę nie zdążę ale najkorzystniej chyba wypada jakością do ceny

ODPOWIEDZ