otwieram mój pierwszy-ale mam nadzieje, że nie ostatni temat na tym forum! Przymierzam się do zmiany mojej O3FL Kombi 1,4 TSI 150KM na Kodiaq'a Sportline (bo tylko taki wygląda naprawdę ładnie, jeszcze L&K tez daje radę, ale Sportline wygrywa kanapami).
Przymierzam się i myślę nad wyborem silnika -1,4TSI czy 2,0TSI (wtedy już 4x4). Oczywiście DSG.
Diesla raczej nie biorę pod uwagę, bo to ma być drugie auto w rodzinie, zatem przeloty roczne będą rzędu 12-15 tys. km Do pracy 2x 25km, trasa miejsko-podmiejska, ze dwa razy w roku jakiś większy wypad po kraju z rodziną.
Powiedzcie, oceńcie jak te silniki się sprawdzają w tych autach? Czy 1,5 TSI to nie za mało to takiej "pralki"?
Dwa dni temu dostałem na 3h do jazdy testowej Kodiaq'a Sportline 2,0 TDI 190KM 4x4 DSG i powiem szczerze, że trochę nie tego oczekiwałem-nie jestem piratem drogowym, auto do normalnego toczenia, ale w ogóle nie czuć tej mocy w tym aucie. Słyszałem, że może to DSG "opóźnia reakcję" na gaz?
No nic, w każdym razie-wypowiedzcie się co do silników -co polecacie, czy ten 2,0TSI daje radę, czy jego spalanie to faktycznie coś strasznego i poniżej 10l/100 nie ma co marzyć? Ja przy swojej obecnej O3 FL 1,4TSI 150KM w jeździe głownie po miejsc i pod miastem wykręcam bez problemów ok 5,5-6l/100km(wiadomo mniejsze auto), po prostu wole sunąć spokojnie autem, niż harpaganić od świateł do świateł - wiecie ocb
Czekam na opinie, oceny, Wasze spostrzeżenia