To nie do końca kwestia szacunku. Myślę, że problem tkwi w nowości modelu Skody oraz wolumenowi zamówień na Tuscon vs Kodiaq.
Czas oczekiwania na Kodiaqa
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
DO developer
-
rafalhtc
- Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi
Inne kraje takich terminów nie mają więc jednak kwestia podejścia Skody do rynku polskiego jest dyskusyjna. A ilość zamówień na Tucsona też jest niemała bo w 2016 był na bardzo wysokiej pozycji jeśli chodzi o najchętniej kupowane auta w Polsce i nie tylko. Przecież skoro Skoda dała limit sztuk na Polskę to z świadomością, że pula nie jest duża i szybko się wyczerpie ale czemu zatem wyznaczając limit nie wzięła od razu pod uwagę aby dać radę w takim razie dostarczyć Klientom towar przynajmniej więc w takiej ilości jaką sami założyli. Najlepiej aby zatem już wycofali reklamy i prospekty z Internetu skoro i tak póki co auto jest niedostępne dla nowych Klientów a dopiero maj.
Jak kolega wcześniej pisze o zamówieniu złożonym w grudniu 2016 i dalej czeka na odbiór to co musi myśleć widząc ową reklamę- ja bym rzucił pilotem w TV a później w Dealera zamówieniem.
Jak kolega wcześniej pisze o zamówieniu złożonym w grudniu 2016 i dalej czeka na odbiór to co musi myśleć widząc ową reklamę- ja bym rzucił pilotem w TV a później w Dealera zamówieniem.
-
krzysiek
- Samochód: Kodiaq 2.0 TDI Style 190 KM + troche bajerów
Na jakiej podstawie twierdzisz ze w innych krajach sie nie czeka? Ja mam zamowionego miska w Szwecji i czekam jak kazdy inny od zamowienia do odbioru wyjdzie niepelne 5 miesiecy zamowienie 9 luty, produkcja 20 tydzien + dojazd do salonu i przygotowanie do wydania.rafalhtc pisze: ↑03 maja 2017, 16:26Inne kraje takich terminów nie mają więc jednak kwestia podejścia Skody do rynku polskiego jest dyskusyjna. A ilość zamówień na Tucsona też jest niemała bo w 2016 był na bardzo wysokiej pozycji jeśli chodzi o najchętniej kupowane auta w Polsce i nie tylko. Przecież skoro Skoda dała limit sztuk na Polskę to z świadomością, że pula nie jest duża i szybko się wyczerpie ale czemu zatem wyznaczając limit nie wzięła od razu pod uwagę aby dać radę w takim razie dostarczyć Klientom towar przynajmniej więc w takiej ilości jaką sami założyli. Najlepiej aby zatem już wycofali reklamy i prospekty z Internetu skoro i tak póki co auto jest niedostępne dla nowych Klientów a dopiero maj.
Probujesz teraz wszystkim pokazac jaki jestes smart bo zrezygnowales z czekania na kodiaqa i wziąłeś tucsona (sporo mniejszego jakby nie patrzec) peawie od reki. Moze poprostu ciesz sie tucsonem i daj poczekac innym na ich wybrany samochod? Owszem czasami czas oczekiwania to przegiecie ale nie tylko w skodzie z tym maja problemy. Kiedys po zamowieniu renault czekalem peaktycznie 6 miesiecy na odbior modelu ktory wcale nie pojawil sie dopiero na rynku tak jak kodiaq ktory jakby nie patrzec stal sie porzadanym towarem. Tak wogole szwecja dostala cos okolo 1500 szt a 1000 z tego sprzedalo sie przes prezentacja ktora byla w sztokholmie 23-24 luty.
-
kamilR
- Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17
Albo zostawic pilota i zamowienie w domu a w dealera cisnąć TV;) koniec OT:)
-
rafalhtc
Próbuje udowodnić, że jestem smart?! A co to za określenie?
Ja po prostu wziąłem stronę tych, którzy nie są zadowoleni z czasu oczekiwania bo w wielu przypadkach jest on stanowczo za długi.
Wielu pisze, że im to nie pasuje ale mnie akurat się czepiłeś. Boli Cię że pisałem o tym porównując przy tym czas odbioru swojego auta. Szczerze napisałem jak było i jest w przypadku innej marki.
Owszem Tucson jest mniejszy ale co to ma do tego i do samego tematu posta. Nie mam jednak problemu, żeby to przyznać jeśli o to Ci chodzi.
Tak Kodiaq jest większy i przestronniejszy niż Tucson. Zadowolony?
A co do Szwecji to słabe porównanie bo to także nie jest dobry rynek dla Skody- jeszcze słabszy niż Polska stąd jeszcze mniejsza ilość w puli i długie terminy.
Co innego Niemcy, Czechy i UK. Tam jest krócej i podejście inne bo sobie na tamtych rynkach producent nie może pozwolić na takie traktowanie Klientów. Jak można zmieniać po kilka razy termin i z 2017 niektórym podać, że może wskoczyć 2018. Jak też można nie informować o zmianach tylko trzeba o to cały czas pytać.
Wracając do osób oczekujących od grudnia na auto to jak nie mogą być rozgoryczone kiedy inni np. z marca już odebrali lub mają odbiór planowany szybciej niż oni. Przecież w grudniu nie zamawiali auta indywidualnie personalizowanego i ręcznie składanego, tylko takie z dodatkami z katalogu producenta i z dostępnej specyfikacji modelowej i silnikowej, a skoro taką dany producent ma i takie też akcesoria to powinien być gotowy na produkcję wg. oferowanych opcji, wersji itp. Nic innego przecież niż to co oferuje, Klienci nie mogą domówić. Zatem jak wypuszcza cennik to niech umie mu sprostać. Tyle w tym temacie jak dla mnie.
Świetne auto ale przygotowanie do sprzedaży w wybranych krajach bardzo marne i to dla wielu w tym i dla mnie jest duży minus.
Na koniec proszę Cię nie pisz pod moim adresem takich tekstów.
Ja po prostu wziąłem stronę tych, którzy nie są zadowoleni z czasu oczekiwania bo w wielu przypadkach jest on stanowczo za długi.
Wielu pisze, że im to nie pasuje ale mnie akurat się czepiłeś. Boli Cię że pisałem o tym porównując przy tym czas odbioru swojego auta. Szczerze napisałem jak było i jest w przypadku innej marki.
Owszem Tucson jest mniejszy ale co to ma do tego i do samego tematu posta. Nie mam jednak problemu, żeby to przyznać jeśli o to Ci chodzi.
Tak Kodiaq jest większy i przestronniejszy niż Tucson. Zadowolony?
A co do Szwecji to słabe porównanie bo to także nie jest dobry rynek dla Skody- jeszcze słabszy niż Polska stąd jeszcze mniejsza ilość w puli i długie terminy.
Co innego Niemcy, Czechy i UK. Tam jest krócej i podejście inne bo sobie na tamtych rynkach producent nie może pozwolić na takie traktowanie Klientów. Jak można zmieniać po kilka razy termin i z 2017 niektórym podać, że może wskoczyć 2018. Jak też można nie informować o zmianach tylko trzeba o to cały czas pytać.
Wracając do osób oczekujących od grudnia na auto to jak nie mogą być rozgoryczone kiedy inni np. z marca już odebrali lub mają odbiór planowany szybciej niż oni. Przecież w grudniu nie zamawiali auta indywidualnie personalizowanego i ręcznie składanego, tylko takie z dodatkami z katalogu producenta i z dostępnej specyfikacji modelowej i silnikowej, a skoro taką dany producent ma i takie też akcesoria to powinien być gotowy na produkcję wg. oferowanych opcji, wersji itp. Nic innego przecież niż to co oferuje, Klienci nie mogą domówić. Zatem jak wypuszcza cennik to niech umie mu sprostać. Tyle w tym temacie jak dla mnie.
Świetne auto ale przygotowanie do sprzedaży w wybranych krajach bardzo marne i to dla wielu w tym i dla mnie jest duży minus.
Na koniec proszę Cię nie pisz pod moim adresem takich tekstów.
-
rafalhtc
Kamil byle był to porządny stary wielki kineskopowy TV bo nowe ledy za lekkie są:p
U mnie trudno mowic o przewidywanym odbiorze bo termin caly czas ruchomy i oddala sie. Co czasu troche uplynie to on trach i juz pare tyg. Na liste pozniej. Przypomne. Zamowienie poczatek grudnia jako jeden z pierwszych klientow. 190 KM Style pare dodatkow. Bez skóry. Żadnych modyfikacji od zlozenia zamowienia. Pierwszy termin pojawil sie ppd koniec marca na 17 tydz.produkcja. w kwietniu okolo polowy dzwonie do nich z myślą ze zaraz odbiore a tu informacja dla mnie ze termin sie przesunal o 6 tyg. Wcześniej nikt nie raczyl mnie o tym poinformowac. Tam z obornickiej Poznan wogole mają dziwna zasade "nie informowac klienta o niczym" i przez jak do tej pory przez 5 miesiecy ani razu nikt nie zadzwonil. Oczywiście po podpisaniu zamowienia, bo przed to bez zastrzeżeń. Na dziś przewidziany odbior to po polowie czerwca. Ale i tak w to nie wierze. Gdyby tak bylo to termin juz by sie musial zamrozic. Czyli w najlepszym wypadku czas oczekiwania 6,5 miesiąca. No, a Ci co w styczniu czy w lutym zamawiali to część juz jeździ a czesc za chwile bedzie jeździć. I jak tu sie nie wku........!!!! A salon na to ze nie maja wplywu na terminy produkcji. Nic bym nie mowil gdyby za takie jaja proponowali jakis dodatkowy rabat. Zapomnij. Chcesz to czekaj nie to rezygnuj.
Krótko mówiąc, auto dobre ale sprzedawcy nie koniecznie.
DO developer
Zamawiałem w Auto Wimar Modlińska w Warszawie i nie miałem takich problemów np: ze zmianami terminu produkcji, być może wynikło to z faktu, że nie była to wersja bardzo doposazona. Czekałem 5 miesięcy cierpliwie. A pomyśleć, że kiedyś czekałem na Seata 6 tygodni i wtedy wydawało mi się, że był to kosmiczny termin. Życzę wszystkim cierpliwości, szybszych terminów odbioru.