Czas oczekiwania na Kodiaqa
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
Ja zamówienie złożyłem 21 listopada jeszcze nie mieli systemu do kodiaqa i zamówienie poszło na drukach superba nawet faktura zaliczkowa przyszła na superba
i musiałem u handlowca sie upewniać żebym czasem nie przyszedł po odbiór a tam superb
(nawiasem mówiąc też mi sie podoba) czytając to forum widząc że terminami ludzie rzucają zadzwoniłem i dowiedziałem sie że produkcja przewidziana jest na 12 tydzień potem odbiór do dwóch tygodni więc poczatek kwietnia. Mam nadzieję że nie bedzie obsuwy bo w połowie kwietnia kończe 40 i chciałbym sobię piękny prezent sprawić 
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
12. tydzień to chyba dobry termin. Ale widzę, że masz bardzo fajny samochód, nie myślałeś o Volvo V90 CC? 
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
Witamy nowego Forumowicza!wojo pisze: ↑09 lut 2017, 20:01Ja zamówienie złożyłem 21 listopada jeszcze nie mieli systemu do kodiaqa i zamówienie poszło na drukach superba nawet faktura zaliczkowa przyszła na superbai musiałem u handlowca sie upewniać żebym czasem nie przyszedł po odbiór a tam superb
(nawiasem mówiąc też mi sie podoba) czytając to forum widząc że terminami ludzie rzucają zadzwoniłem i dowiedziałem sie że produkcja przewidziana jest na 12 tydzień potem odbiór do dwóch tygodni więc poczatek kwietnia. Mam nadzieję że nie bedzie obsuwy bo w połowie kwietnia kończe 40 i chciałbym sobię piękny prezent sprawić
![]()
Ze względu na to, że czas dostawy może zależeć od parametrów/konfiguracji auta (tak kombinujemy), napisz coś więcej o zamówionym Kodiaqu (silnik, skrzynia, tapicerka, itp).
Chciałabym być na Twoim miejscu z tym terminem...
Fajny to ja miałem MG ZT
Jeżeli chodzi o pytanie koleżanki Agnes to zamówiłem wersje style 2.0 TDI 190 KM, jasna tapicerka materiałowa, pakiet fresh, podgrzewana przednia szyba i spryskiwacze, system canton, oświetlenie wnętrza led i to chyba tyle a i kolor brąz magnetic ale to chyba nie ma znaczenia. Myślę że znaczenie ma czas kiedy zamówiłem czyli 21 listopada
Poczytałam dzisiaj trochę forum Kodiaqa w UK, głównie w temacie terminów produkcji.
U nich nie jest lepiej, a racżej gorzej. Później też rusza promocja i dostawy dla salonów, chociaż pierwsi zamawiali już w grudniu.
Ostatnie posty wskazują, że zaczynają potwierdzać terminy (jeszcze pojedyncze), natomiast tak jak u nas, nie wiadomo, jaki jest klucz kolejności.
Termin zamówienia nie wprost determinuje datę produkcji. Zamówienia późniejsze są w wielu przypadkach szybciej potwierdzane.
Potwierdza to, podnoszoną na naszym forum, tezę, że zależy to od wyposażenia.
Napisano również (na podstawie informacji od dealera), że do tej pory złożono na Kodiaqa 15 tys. zamówień (na świecie), to wychodzi ok. 60 pojazdów dziennie. Chyba dadzą radę nas w tym roku "obsłużyć"?!
Jest też wzmianka o darmowych pakietach dla tych, co zamówili/zamawiają w lutym - Cantoon i coś jeszcze, ale nie dla "flotowców". Ale to pewnie promocja w UK.
PS. Zobaczcie ich aktywność na forum, prawdziwi fani Kodiaqa.
, a my ... 
U nich nie jest lepiej, a racżej gorzej. Później też rusza promocja i dostawy dla salonów, chociaż pierwsi zamawiali już w grudniu.
Ostatnie posty wskazują, że zaczynają potwierdzać terminy (jeszcze pojedyncze), natomiast tak jak u nas, nie wiadomo, jaki jest klucz kolejności.
Termin zamówienia nie wprost determinuje datę produkcji. Zamówienia późniejsze są w wielu przypadkach szybciej potwierdzane.
Potwierdza to, podnoszoną na naszym forum, tezę, że zależy to od wyposażenia.
Napisano również (na podstawie informacji od dealera), że do tej pory złożono na Kodiaqa 15 tys. zamówień (na świecie), to wychodzi ok. 60 pojazdów dziennie. Chyba dadzą radę nas w tym roku "obsłużyć"?!
Jest też wzmianka o darmowych pakietach dla tych, co zamówili/zamawiają w lutym - Cantoon i coś jeszcze, ale nie dla "flotowców". Ale to pewnie promocja w UK.
PS. Zobaczcie ich aktywność na forum, prawdziwi fani Kodiaqa.
Wrzucam jeszcze treść maila, którego dostał gość od swojego dealera ( zamówił w tamtym roku).
Rzuca pewne światło na ten system (pewnie podobnie jest u nas).
Na marginesie, który dealer u nas tak przejąłby się klientem, żeby dać mu takie informacje?
Aha, widziałam jeszcze, że mają zamówienia systemowe Skody, czy Wy macie od swoich dealerów ten dokument?
Rzuca pewne światło na ten system (pewnie podobnie jest u nas).
Build weeks can be affected by a number of different things, some examples would be:
- Engine choice
- Model
- Exterior Colour (rarely this)
- Interior Colour
- Options
- Dealers Quota
Engine choice, Colour and options - This is purely down to supply and demand, i.e. if the 1.4 TSI has become increasingly popular and they cannot keep up with demand, then the build week could be pushed back. Also certain options might come from an outside supplier, i.e. light upholstery or sunroof. Many years ago we had huge lead times on the sunroof.
Model - The factory can only build X amount of cars a day/week/year. If those build slots are filled, then you may get extended build weeks.
Dealer Quota - This will play a big part in future Kodiaq lead times. Each dealer has an allocation of Kodiaq quota, which is spread over the year. So our quota is only 20. Lets say we had quota for 2 in April, 2 in May, and 2 in June. If we sell 4 Kodiaqs tomorrow, then the next one we sell wont be built until June! This is where these online dealers get caught out. They agree a deal with a broker, sell their annual quota in the first few months and then have horrific build weeks for future orders.
I did say not to get too attached to your build week. They are rarely set in stone on a new model. They tend to jump about a bit until the factory finds its feet. Its will be more straight forward once they are up and running. As I said previously I doubt they will let people collect much before the launch date. So I will be surprised if the gent below gets his car early March.
That different status' are as follows:
- Not yet accepted - The factory hasn’t accepted the order
- Without Production Week - The factory have acknowledged, but are yet to assign a build week.
- With Production Week (different as desired)- The factory have assigned a build week, but its not what it probably should be and will likely change.
- With Production Week (as desired) - You have a build week, and its in line with what it should be. It could still change forward or backwards, but unlikely to be by very much.
- With Production Order - Your car is going to be built within the next 1-2 weeks. Once at this status I don’t think ive ever known a build week to change.
- Built!
There is a whole load of other status' after its built, which I will save for another day! Yours was "with production week - different as desired). It is now Without Production Week. I would imagine it will get another build week within the next 7-10 days.
Na marginesie, który dealer u nas tak przejąłby się klientem, żeby dać mu takie informacje?
Aha, widziałam jeszcze, że mają zamówienia systemowe Skody, czy Wy macie od swoich dealerów ten dokument?
@agnes - widzę, że śledzimy to samo forum, ale ja w nieco wcześniejszej porze nocnej... Kodiaq spać Ci nie daje? 
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Dzięki za ten cytat, pozwoliłem sobie też trochę sformatować Twojego posta.
Wszystko przed nami
Dawajcie znać znajomym o forum, to się ładnie rozkręci 
To jest dokładnie to, co widzieliśmy w przypadku Superba ok. rok temu. Problem jest w tym, że podwykonawcy nie wyrabiają się z dostarczaniem swoich produktów mimo, że fabryka Skody ma jeszcze moce przerobowe. Wtedy to faktycznie był panoramiczny dach czy jasna tapicerka, ale też tak błahe rzeczy jak gniazdo 230V w podłokietniku… Stąd usunięcie czy zmiana jakiegoś elementu wyposażenia może wpłynąć na skrócenie (albo wydłużenie) terminu. Widocznie podobnie będzie w przypadku Kodiaqa…agnes pisze: ↑13 lut 2017, 3:32Engine choice, Colour and options - This is purely down to supply and demand, i.e. if the 1.4 TSI has become increasingly popular and they cannot keep up with demand, then the build week could be pushed back. Also certain options might come from an outside supplier, i.e. light upholstery or sunroof. Many years ago we had huge lead times on the sunroof.
Również dealerzy w PL mają limity niestety…
I to jest dla mnie najważniejsza informacja z tego całego cytatu. To jest nowy model i nie należy oczekiwać dużej przewidywalności w terminach, dla mnie to jest trochę inna sytuacja, niż jak kupowałem Superba.
Dokładnie! Ale na pewno możecie poprosić sprzedawcę, żeby pokazał Wam status Waszego samochodu na ekranie.
Pamiętaj, że tym rządzi importer. Tu nie ma co odnosić naszej sytuacji do UK.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum!