Spalanie

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
krzysztofkodiaq
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI DSG 150KM STYLE

Re: Spalanie

Post autor: krzysztofkodiaq »

lighting pisze:
30 kwie 2017, 18:45
krzysztofkodiaq pisze:
30 kwie 2017, 17:56
Moje spalanie po przejechaniu 1000km 5.8L. Jazda normalna, warunki miejsko-autostradowe.
No tak, ale to olej napędowy.
Pytaliście o Pb, bo nie wyłapałem? Myślałem, że chodziło ogólnie o spalanie w temacie. Dziś jeżdżąc spokojnie po krajówkach nawet od uruchomienia 4.9 pokazała.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

krzysztofkodiaq pisze:
30 kwie 2017, 18:49
Pytaliście o Pb, bo nie wyłapałem? Myślałem, że chodziło ogólnie o spalanie w temacie. Dziś jeżdżąc spokojnie po krajówkach nawet od uruchomienia 4.9 pokazała.
To znaczy wątek jest ogólnie o spalaniu, ale burzliwa dyskusja powyżej rozpoczęła się od spalania 7,7 w 2.0 TSI. W przypadku diesla, zawsze wychodzi 2-3 litry mniej.
DO developer

Tomala72
Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7

Post autor: Tomala72 »

Uważam, że dopiero jak te 3300 sztuk Skody Kodiaq zamówionych na ten rok zacznie fizycznie jeździć po naszych drogach to ranking spalania będzie bardziej obiektywny.
Niestety ale na dziś są to pojedynczy szczęśliwcy którzy posiadają ten model w różnych konfiguracjach silnikowych. ;)

agnes
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 TDI

Post autor: agnes »

Panowie, don't hate, please!
Pozwólcie wypowiedzieć się wszystkim, tym z super "lekką" nogą i tym z odrobinę "cięższą".
Zobaczymy możliwości w "przedziale" (jeśli będziecie krytykować, to nikt się nie wychyli).
Kupując taki samochód nie oczekuję spalania na poziomie 5l, ani też nie zamierzam zmieniać sposobu jeżdżenia, mimo, że już od dawna wiem (jest mi to cały czas udawadniane ;) ), spalanie zależy od sposobu jazdy. Spalam przeciętnie, niezależnie od samochodu, 1,5-2l więcej (czasami więcej) niż drugi użytkownik, no i co z tego... Dopóki nie muszę, nie zamierzam tego zmieniać...
A jak będę musiała, kupię hybrydę lub inne cudo ("bezkosztowe" w eksploatacji).
Co nie znaczy, że na początku nie potestuję granicznych możliwości Kodiaqa (jeśli chodzi o spalanie), ale będę musiała się zastanowić, czy się z Wami podzielić :?: (szczególnie tymi w dolnych granicach).
Pozdrowionka

krzysiek
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI Style 190 KM + troche bajerów

Post autor: krzysiek »

Dokladnie Agnes
Niech kazdy sie wypowie o swoim spalaniu i tyle, kazdy jezdzi tak jak lubi wiec krytykowanie kogos bo ma niskie spalanie ze taka jazda to nie jazda jest bez sensu bo brak dynamiki itp.
Jedni sa mistrzami spod swiatel i blyszcza w ruchu a inni maja auto za srodek transportu z punktu A do B i niekoniecznie zalezy im na dojechaniu 5 min szybciej.

Wito1985
Samochód: Czekam

Post autor: Wito1985 »

Może niektórzy mylą auto typu SUV z autem typu Coupé..raczej nie kupuje się SUV-a do sportowej jazdy tylko do bezpiecznego podróżowania z rodziną..a tak już wracając do spalania to dla porównania Toyota Rav 4 hybrydowa może i w mieście pali mało jak się ma lekką nogę ale już poza miastem na autostradzie nawet przy stałych prędkościach poniżej 10l nie schodzi ze względu na pojemność silnika i rodzaj skrzyni biegów więc oszczędności są raczej pozorne zwłaszcza jeżeli dużo robi się nią tras..

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

Nie ma to jak głos rozsądku, a nie "gorąca głowa" ;-)
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

kamilerig
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: kamilerig »

To może ja coś dodam, Kodiaq 2.0 TSI Style odebrany 21.04, zrobiłem aktualnie 400km.
  • Dojazdy do pracy, z przedmieść Wrocławia do centrum, 9km w jedną stronę - spalanie 11l (od 10.4 do 11.7)
  • Wyjazd poza miasto, trochę się spieszyłem, krajowa 8 Wrocław - Wałbrzych, 110 - 120 km/h przy niewielkim ruchu + wyprzedzanie gdy trzeba - spalanie 9.1l
  • Dzisiejszy wyjazd na majówkę, Wrocław - Wojsławice, spory tłok ale jednak płynna jazda 70 - 90 km/h, chyba ze dwa razy coś wyprzedziłem - spalanie 7.7l
Póki co, jeśli chodzi o rekordy:
  • Max. spalanie: 19.2, trasa 3km do sklepu
  • Min. spalanie: 7.7l, powyższy wyjazd majówkowy
Polecam appke Skoda Connect do takich rzeczy, ma super statystykę użycia auta.

Jest to moja pierwsza benzyna po 6 latach przygód z dieslami, i muszę przyznać że jestem miło zaskoczony. Silnik pracuje cicho, spalania 2-3 litry większego się spodziewałem, jak już zredukuje to przyśpiesza jak trzeba :D . Jak odebrałem z salonu to się trochę przeraziłem (nie byłem w stanie zejść poniżej 13l) ale to kwestia dogadania się z autem i dsg (mój pierwszy automat).

Autostradą jeszcze nie leciałem, zobaczymy jak to będzie :)

Emin
Samochód: Kodaq 2.0 TSI

Post autor: Emin »

W jakim trybie jeździsz - Eco czy Normal?

kamilerig
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: kamilerig »

Normal, z wyłaczonym start/stop.

ODPOWIEDZ