Procedura zakupu krok po kroku...

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Skakun
Samochód: Octavia III /Mondeo kombi mk4

Procedura zakupu krok po kroku...

Post autor: Skakun »

Nie kupowałem jeszcze nowego auta.
Czy mógłby ktoś opisać jak to wygląda krok po kroku z uwzględnieniem zagadnień:
- zamówienie vs. umowa z dealerem
- wybór sposobu finansowania (kredyt/leasing/rodzaj leasingu/z wykupem czy zostawieniem u dealera)
- wpłata zaliczki/zadatku
- zmiana konfiguracji po zamówieniu (w dół w górę)
- wycofanie się z odbioru auta i jego koszt
- które elementy wydłużają czas produkcji, a jakie konfiguracje mogę mieć na pojutrze
- czy i jakich rabatów można oczekiwać przy jakich konfiguracjach/cenach
- na co uważać, zwracać uwagę, a w jakich kwestiach można zawierzyć dealerowi
... Na razie tyle mi się nasuwa.
Z góry dzięki za rzetelny opis procesu.
Pozdr

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Re: Procedura zakupu krok po kroku...

Post autor: Dual »

Nie wiem jak to wyglądało u innych, ale u mnie:
- zacząłem od własnej konfiguracji w domu w laptopie
- umówienie się ze sprzedawcą w salonie i spotkanie celem omowienia wlasnej konfiguracji (ew. sugestie z doświadczenia i najkorzystniejszej wersji i konfiguraji, aby było jak najwiecej i jak najtaniej)
- po zatwierdzeniu konfiguracji (zakladam ze jest decyzja o zamowieniu) ustalamy rabat i otrzymujemy formalna oferte z cena
- potem uzgadniamy finansowanie (leasing, kredyt, etc)
- jak juz wszystko dograne, wpłacamy zaliczkę wg faktury pro-forma np. 1000 zł i czekamy na auto
- pierwszy termin produkcji podają nam chyba 2-3 tygodnie po zamowieniu jak juz sie ulozy na produkcji w Skodzie
- jesli moge cos sugerowac najlepiej naprawde dobrze sie zastanowic co sie chce miec i juz nie zmieniac. Zmiany moga spowodowac niestety przesunięcie terminu, ale pewnie nie muszą. Nie do konca to rozgryzlem jeszcze.
Co dalej to moze ktos inny napisze gdyz ja wciaz czekam. Zmienilem jedna rzecz i przeskoczylem z konca czerwca na pazdziernik, Na szczecie znow wrocil 25 tydzien podobno.
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

Awatar użytkownika
Jarek104
Samochód: E39 528i

Post autor: Jarek104 »

No to handlowiec Ci opisze jak to wygląda:

1. w domu z piwkiem konfigurujesz swoje wymarzone auto
2. z nr konfiguracji pzyjezdzasz do nie / wysyłasz mi na @ i dzwonimy do siebie). Poprawiam Twoją konfigurację, podpowiadam, dradzam itd żabyśmy już nie musieli zmieniac tego auta. Ustalamy cenę.
3. Liczymy finansowanie
4. podpisujesz zamówienie + zaliczka przelewem w 7 dni
5. Cierpliwie czekasz
6. Nadal czekasz ;-)
7. Podpisujesz umowę kredytową / leasingową
8. odbierasz auto

wycofanie się z zamówienia nic nie kosztuje, to Twoje konsumenckie prawo.
Produkcje obecnie opóźnia alarm, dach i coś tam jeszcze. tak czy inaczej odbierzesz auto najwcześniej listopad/grudzień, więc ten tydzień czy wa nie robią różnicy..

Konfigurację możesz zmieniać spokojnie do miesiąca po zamówieniu. Ale każda zmiana może spowodować przesunięcie terminu produkcji.

Dealerowi możesz zawierzyć z całą ścieżką konfiguracji i zamówienia auta. Od tego jestem. Oczywiscie pisze o sytuacji, w której zamawiasz u mnie, bo za innych ręczyć nie mogę

Awatar użytkownika
fonus
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic

Post autor: fonus »

Jarek104 pisze:
24 kwie 2017, 6:02

wycofanie się z zamówienia nic nie kosztuje, to Twoje konsumenckie prawo.
Mam w związku z tym co napisał Jarek pytania:

1) Czy dealer może mimo informacji na zamówieniu że "zaliczka nie jest zadatkiem" dopisać sobie na tym samym zamówieniu, że jednak jest to zadatek i w ten sposób wprowadzić modyfikację do standardowego zamówienia? Czy jeśli klient podpisze takie zamówienie to jest to traktowane jako wiążące, bo się klient zgodził i podpisał i jest to zadatek?

2) Czy w zamówieniu powinno być coś napisane na temat sposobu finansowania auta przez umowę leasingową?
Jest tam tylko w moim przypadku napisane że: "Wydanie samochodu nastąpi po uiszczeniu przez Kupującego całej ceny brutto" i "Kupujący zobowiązuje się zapłacić całą cenę brutto pomniejszoną o uiszczoną zaliczkę w terminie 7 dni od wskazanego przez Sprzedającego w informacji, o której mowa w punkcie 3, terminu gotowości samochodu do odbioru oraz do odebrania go w terminie 14 dni od wskazanego przez Sprzedającego terminu gotowości samochodu do odbioru."

mitchell
Samochód: Skoda Kodiaq 1.4 TSI 150KM DSG Style

Post autor: mitchell »

Ad 1. W moim mniemaniu, żeby cokolwiek miało szanse być ważne, musi zostać podpisane także przez Klienta, tj. zmiana powinna być dodatkowo parafowana przez obie stronny. Jeśli tak uczyniłeś, to masz ból tylnej części ciała. Zadatek nie podlega zwrotowi.

Ad 2. Nie sądzę. Zamówienie to zamówienie i w nim powinien widnieć Zamawiający oraz powinna być wyszczególniona specyfikacja pojazdu. Forma finansowania nijak na nie nie wpływa i wpisywanie jej byłoby nieporozumieniem. Przecież zawsze możesz na miesiąc przed odbiorem zmienić decyzję i zechcieć zapłacić np. gotówką. Pomijam już fakt, że może zmienić się też sam kupujący, gdy np. zamiast leasingu (kupującym jest firma leasingowa) zechcesz wziąć kredyt lub zapłacić gotówką/przelewem (kupującym będziesz Ty/Twoja firma). Jak widzisz takie informacje na zamówieniu powodowałyby tylko niepotrzebny bałagan i masę papierologii (konieczność każdorazowej zmiany zamówienia w przypadku zmiany formy finansowania)... Zapewne dlatego ich na nim nie ma :)

Awatar użytkownika
Jarek104

lepiej bym tego nie ujął :-)

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Post autor: kamilR »

Nie ma opcji żeby jakiś przedstawiciel salonu zmienił/dopisał ze zaliczka to zadatek- bo by sobie sam mógł w stope strzelic jeśli tylko by była mała różnica w konfiguracji auta, opóźnienie w terminie dostawy etc. A tak poza tym to oczywiecie czytamy co podpisujemy- i mamy świadomość/rozumiemy co podpisujemy.

Awatar użytkownika
Jarek104

oczywiście że jest opcja..
Nawet nie wiesz ile salonów przyjmuje zadatki a nie zaliczki.
To broń obosieczna - na dealera, ale też na marudących klientów, którzy postanawiają się wycofać bo tak.

Opóźnienie w dostawie nie musi wcale wpłynąć na zerwanie zamówienia, o ile kient był o nim wcześniej poinformowany ;-)

Skakun
Samochód: Octavia III /Mondeo kombi mk4

Post autor: Skakun »

Dzięki Jarek.
A jeszcze a propos 'ustalamy cenę'. Z Twojego doświadczenia cena z konfiguratora idzie w górę (bo zapominam o dywanikach, lusterkach, duperelach), czy w dół (bo mówisz: mam gest i daję rabat na radio).
I odnośnie podsumowania w konfiguratorze - stoi tam, że ubezpieczenie jest 'finansowane' - czyli co? Doliczam sobie do raty, czy już jest uwzględnione w racie?

mitchell
Samochód: Skoda Kodiaq 1.4 TSI 150KM DSG Style

Post autor: mitchell »

Skakun pisze:
24 kwie 2017, 20:00
I odnośnie podsumowania w konfiguratorze - stoi tam, że ubezpieczenie jest 'finansowane' - czyli co? Doliczam sobie do raty, czy już jest uwzględnione w racie?
Nie zależnie od tego, jaka będzie odpowiedź - nie warto brać ubezpieczenia w racie. Lepiej zapłacić jednorazowo gotówką/przelewem. W przypadku wciągnięcia OC/AC/NW do raty, do kwoty ubezpieczenia doliczany jest VAT oraz najprawdopodobniej zwyżka z tytułu rozdzielenia płatności na raty, więc sumaryczna kwota po roku wychodzi sporo większa, niż w przypadku jednorazowej płatności.

ODPOWIEDZ