Rok modelowy 2020?
Re: Rok modelowy 2020?
Ale to o to chodzi, Audi jest marką premium, Audi nie kupuje przeciętny Kowalski i nie jeździ nim 10-12 lat. Firma to wie i tak kreuje liftingi aby zachęcić jeszcze bardziej takich ludzi do częstej zmiany modelu na nowszy pakując tam najnowsze nowinki techniczne (bo inaczej kupią sobie Jaguara, Mercedesa, BMW czy coś tam jeszcze innego premium). To jest zupełnie inna strategia niż w takiej marce jak Skoda, tutaj się każdy i tak pcha (bo zalet jest dużo a cena niższa) więc nie ma sensu robić liftingów generujących koszty.Malenstwo8 pisze: ↑21 cze 2019, 7:12
Kupujesz auta za kupę siana i za chwilę jeździsz starym modelem. Audi chyba góruje w tym temacie.
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
@golob, po części masz rację, natomiast przeciętny Kowalski jak np ja bierze auto w leasing na 3-5 lat. Problem w tym, że liftingi są częściej i o tym tutaj mówimy. To nie tylko moje zdanie i taka politykaczęsto przynosi odwrotny efekt i ludzie idą np do Benza, bo tam właśnie lift jest w takich interwałach. Przykład? Poliftiwa klasa C i GLC. Właśnie wchodzi - ile czasu na rynku były ich poprzedniki? No właśnie. Kończysz leasing i bierzesz nowy model i wszystko gra. Audi Q5 to już się pogubiłem. Co rok led na doł, led do góry, podwójny led itd. Ja się w tym już dawno przestałem łapać 
Przymierzam się do kupna Kodiaqa Sportline i po przejażdżce po kilku salonach w poszukiwaniu tej wersji do oględzin udało mi się uzyskać następujące informacje o zmianach jakie wniesie rok modelowy 2020:
- napis skoda ma zastąpić logo marki na tylnej klapie we wszystkich modelach skody
- zabezpieczenie kluczyka keyless zapobiegające kradzieży "na walizkę" ma zostać wprowadzone we wszystkich modelach skody
- podwyższenie cen kodiaqa o 1000zł (nie pamiętam czy wszystkich wersji czy tylko sportline)
- podgrzewane przednie fotele będą w standardzie przynajmniej w sporline, obecnie jest za nie 800zł dopłaty a więc niweluje to podwyżkę cen wyjściowych i w rzeczywistości podwyżka wyniesie tylko 200zł
- door protector nie będzie dostępny już w standardzie, a tylko w pakiecie rodzinnym, którego cena ma wzrosnąć o 550zł
- BLIND SPOT DETECT ponoć ma zostać zastąpiony przez SIDE ASSIST jak w scali, które ponoć działa sprawniej, a kontrolki sygnalizujące znajdujące się obecnie w szkle lusterka mają zostać zastąpione diodami w obudowie lusterka które są bardziej widoczne.
- nowe osłony silnika
- brak plastikowych zaślepek na isofixach
Ponadto podobno ADAPTIVE CRUISE CONTROL – aktywny tempomat ma być dostępny tylko w wersji do 210 km/h, a więc wersja do 160 km/h nie będzie już dostępna, ale ta zmiana jak narazie nie dotyczy Kodiaqa, zastanawiam się czy wtedy obniżą cenę za wersję do 210 km/h bo obecnie wynosi ona 2500zł i w porównaniu do konkurencji jest bardzo wysoka, dla porównania w seacie aktywny tempomat kosztuje około 750zł
- napis skoda ma zastąpić logo marki na tylnej klapie we wszystkich modelach skody
- zabezpieczenie kluczyka keyless zapobiegające kradzieży "na walizkę" ma zostać wprowadzone we wszystkich modelach skody
- podwyższenie cen kodiaqa o 1000zł (nie pamiętam czy wszystkich wersji czy tylko sportline)
- podgrzewane przednie fotele będą w standardzie przynajmniej w sporline, obecnie jest za nie 800zł dopłaty a więc niweluje to podwyżkę cen wyjściowych i w rzeczywistości podwyżka wyniesie tylko 200zł
- door protector nie będzie dostępny już w standardzie, a tylko w pakiecie rodzinnym, którego cena ma wzrosnąć o 550zł
- BLIND SPOT DETECT ponoć ma zostać zastąpiony przez SIDE ASSIST jak w scali, które ponoć działa sprawniej, a kontrolki sygnalizujące znajdujące się obecnie w szkle lusterka mają zostać zastąpione diodami w obudowie lusterka które są bardziej widoczne.
- nowe osłony silnika
Ponadto podobno ADAPTIVE CRUISE CONTROL – aktywny tempomat ma być dostępny tylko w wersji do 210 km/h, a więc wersja do 160 km/h nie będzie już dostępna, ale ta zmiana jak narazie nie dotyczy Kodiaqa, zastanawiam się czy wtedy obniżą cenę za wersję do 210 km/h bo obecnie wynosi ona 2500zł i w porównaniu do konkurencji jest bardzo wysoka, dla porównania w seacie aktywny tempomat kosztuje około 750zł
KODIAQ Sportline RM2020 2.0TSI 190KM DSG 4x4
- stingerA6
- Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq
Wszystko powyższe było już tu opisane, poza aktywnym tempomatem. Ja nie mam wiedzy o takiej zmianie.
Ps. Dorzucę jeszcze zmianę w tapicerkę L&K oraz inny opcjonalny wzór felg w RS
Ps. Dorzucę jeszcze zmianę w tapicerkę L&K oraz inny opcjonalny wzór felg w RS
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."
-
JED
- Samochód: BMW X1 + Kodiaq 2.0 TDI L&K
Czy ja dodatkowy kluczyk powinienem był dostać w jakimś specjalnym pudełku?
Najpiekniejszy Laurin & Klement w PL. 
- stingerA6
- Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq
Nie
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
-
Mans
- Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7
Czyli wszystkie zmiany jak w mniejszym Karoqu 2020TOMEQ pisze: ↑21 cze 2019, 12:41Przymierzam się do kupna Kodiaqa Sportline i po przejażdżce po kilku salonach w poszukiwaniu tej wersji do oględzin udało mi się uzyskać następujące informacje o zmianach jakie wniesie rok modelowy 2020:
- nowe osłony silnika
Link do broszury dotyczącej zmian w Karoqu:)
https://www.karoq-klub.pl/forum/viewtop ... t=40#p6733
A czy masz taka informacje ze wzór felg idzie w parze z rozmiarem opcjonalnych opon przy zamówieniu 255/40/R20?? Bo taka informacja mi rzucił dzisiaj sprzedawca w Nomie ...