Testy EURO NCAP przeczą temu trochę:
http://euroncap.blob.core.windows.net/m ... asheet.pdf
Strona 10
(2:27)
W co warto doposażyć Kodiaq , a co można pominąć ?
Re: W co warto doposażyć Kodiaq , a co można pominąć ?
Patrz sytuacja z rondem, którą opisywałem. Zazwyczaj na rondach w Polsce są betonowe osłony. Jeżeli wjedziemy takim samochodem na rondo to wtedy auto traci z radaru poprzedzający pojazd i przyspiesza. Poza tym sytuacja z przeszkodami stałymi opisana jest w instrukcji obsługi gdzie jest to opisane. Jak dla mnie ta mała wada nie dyskwalifikuje tego systemu. Przejechałem i to naprawdę dużo z różnymi tempomatami w Skodach, Fiatach, Peugeotach czy Kia i jako praktyk POLECAM
Czym różni się zebra flow od standardu? Ktoś dysponuje może jakimiś zdjęciami? 
No, tylko w programie testowane to było przy dosyć małej prędkości. Przy takiej to raczej sam wyhamuje. Chodzi mi o najechanie z dużą prędkością na istniejący i niewidoczny, np. we mgle, korek.
Ciekawi mnie jak w takiej sytuacji reagowałyby inne marki aut.
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
Ty wyhamujesz czy auto? - co by nie było takie stłuczki często mają miejsce, mimo, że prędkość niewielka i czasu na reakcję było dużo...
można założyć, że mgła nie jest przeszkodą - samochód "widzi" radarem a nie optyką (ta jest o tyle zawodna, że np silne słońce, brud, mgła, deszcz, zarysowania soczewki zniekształcają obraz) - i myślę, że przy dużej, autostradowej prędkości to raczej system nie ma szans na zatrzymanie auta odpowiednio wcześnie
-
pmuchars
- Samochód: Skoda Kodiaq 1.4TSI Style DSG
Co można pominąć? wg mnie fabryczną nawigację
Ja ją wybrałem ponieważ miała mieć informacje o korkach (po podłączeniu do internetu). Niby ta funkcja jest ale jej jakość, w porównaniu do google maps, jest raczej słaba. Dane są wczytywane dopiero po pewnym czasie po uruchomieniu samochodu a poza tym ilość danych jest niewielka, więc na wielu drogach brak jest tych informacji (testuję to w Warszawie). Sprawdzałem równolegle na fabrycznej nawigacji i z telefonu na Google maps: w google maps większość dróg ma podane natężenie ruchu w fabrycznej tylko na niektórych głównych.
Skoda pewnie poskąpiła kasy i nie ma dostępu do danych z google'a tylko prawdopodobnie zbiera dane jedynie z samochodów VW/Skoda/Audi stąd tak niewiele informacji o natężeniu ruchu.
Jak dla mnie lepszym rozwiązaniem jest podłączenie telefonu do samochodu przez Android Auto i korzystanie z nawigacji Google maps - działa mi to dobrze. Ja mam wersję Style, ale wydaje mi się że w każdej wersji wyposażeniowej jest wsparcie dla Android Auto.
Fabryczna nawigacja jest lepsza jedynie w przypadku wyjazdu za granicę, bo nie wymaga połączenia on-line.
Nie wiadomo też jak będzie z jej aktualizacjami w przyszłości.
Pzdr,
Piotrek
Ja ją wybrałem ponieważ miała mieć informacje o korkach (po podłączeniu do internetu). Niby ta funkcja jest ale jej jakość, w porównaniu do google maps, jest raczej słaba. Dane są wczytywane dopiero po pewnym czasie po uruchomieniu samochodu a poza tym ilość danych jest niewielka, więc na wielu drogach brak jest tych informacji (testuję to w Warszawie). Sprawdzałem równolegle na fabrycznej nawigacji i z telefonu na Google maps: w google maps większość dróg ma podane natężenie ruchu w fabrycznej tylko na niektórych głównych.
Skoda pewnie poskąpiła kasy i nie ma dostępu do danych z google'a tylko prawdopodobnie zbiera dane jedynie z samochodów VW/Skoda/Audi stąd tak niewiele informacji o natężeniu ruchu.
Jak dla mnie lepszym rozwiązaniem jest podłączenie telefonu do samochodu przez Android Auto i korzystanie z nawigacji Google maps - działa mi to dobrze. Ja mam wersję Style, ale wydaje mi się że w każdej wersji wyposażeniowej jest wsparcie dla Android Auto.
Fabryczna nawigacja jest lepsza jedynie w przypadku wyjazdu za granicę, bo nie wymaga połączenia on-line.
Nie wiadomo też jak będzie z jej aktualizacjami w przyszłości.
Pzdr,
Piotrek
Jedyna wada to kabel... tylko czekać aż Android Auto będzie działał bezprzewodowo 
Mnie kusiła ładowarka bezprzewodowa, ale 1200 PLN to jakieś przegięcie....
Mnie kusiła ładowarka bezprzewodowa, ale 1200 PLN to jakieś przegięcie....
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Wszędzie, gdzie jest SmartLink.
Aktualizacje są (albo powinny być) dwa razy w roku, przez pierwsze (chyba) trzy lata za darmo. Wykonuje się je przez Update Portal.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
Co sądzicie o pakiecie na bezdroża?
Zależy gdzie będziesz jeździł. Ja wziąłem, ponieważ trochę jeżdżę po wertepach i zresztą 187 mm prześwitu Kodiaka było jednym z głównych powodów zakupu.
DO developer