to napiszę swoje wrażenia z jazdy 1.4 4x4 w manualu (3 dorosłe osoby na pokładzie).
szczerze powiem, że jestem bardzo miło zaskoczony tym silnikiem, w warunkach miejskich sprawuje się świetnie, w zakresie prędkości do 100km/h jest dynamiczny i nie można mieć zastrzeżeń, na trasie ciut słabiej rozpędza się, ale bez żadnego wstydu - jedzie jak normalne auto. podsumowując - do miasta (czyli pewnie w 90% jego środowisko) to auto mogę polecić z czystym sumieniem, na częste, długie trasy raczej nie. biorąc pod uwagę, że w mieście 4x4 pewnie nie będzie potrzebne idealny zestaw to 1.4 + dsg !!! - w sumie to był mój pierwszy wybór i gdybym wtedy miał możliwość przejechania się kadiaq z tym silnikiem to pewnie dziś czekałbym na takie auto (pewne sprzyjające warunki pomogły mi w zamówieniu 2.0 tsi

)
i jeszcze jedno, do niedawna poruszałem się outlanderem '14 2.0 benzyna 150 km, manual (auto porównywalne, konkurencyjne) i stwierdzam, że w takim porównaniu
kodiaq to rakieta (outlander tylko hałasował ale wcale nie przyspieszał....)
jeśli nie szukasz sportowego auta w budzie autobusu, planujesz użytkować auto zgodnie z jego przeznaczeniem, nie ciągniesz przyczepy kempingowej to 1.4 wystarczy w 100%