♦ Tuning 2.0 TDI - DTE Systems ♦
-
D10ni
- Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM
Re: ♦ Tuning 2.0 TDI - DTE Systems ♦
To może napisz od razu do Skoda-Auto, po co mają tu zaglądać i próbować Cię identyfikować? A może po prostu poproszą admina forum (znasz osobę, czytałeś regulamin forum PRZED rejestracją?) o Twoje dane rejestracyjne i adresy IP z których się logowałeś? W sieci nie ma anonimowości, szczególnie jeśli mówimy o podejrzeniu popełnienia przestępstwa...
Zadowolny z GunMetal Sportline 
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Świat zwariował? Czy ja jestem jakiś nie tego? Przecieram oczy ze zdumienia 
-
bubuś
- Samochód: był Kodiaq Style 2,0 TDI 140kW, 4x4, DSG + dodatki
Świat idzie dokładnie tropem opisanym przez George Orvella w "Rok 1984". Zachęcam do przeczytania, wówczas wszystkie nonsensy, bzdury i wynaturzenia będą łatwiejsze do zrozumienia (niekoniecznie do zaakceptowania, chociaż postępujące zeszmacenie obyczaju jest coraz częstsze, powszechniejsze i wg. Orvella nieuchronne).Malenstwo8 pisze: ↑03 kwie 2019, 8:35Świat zwariował? Czy ja jestem jakiś nie tego? Przecieram oczy ze zdumienia![]()
A nawiązując do tematu Pedal Boxa, nadal nie doczytałem żadnego konkretu opisanego przez jakiegokolwiek użytkownika.
Przecież Kodiaq ma kilka trybów jazdy (gwoli przypomnienia jest ECO, NORMAL, SPORT, INDYWIDUAL) i godziłoby się skreślić kilka słów, jak to działa na każdym z nich (ze względów oczywistych pomijam tryb SNOW). Bo samo podanie, że silnik szybciej reaguje na sygnał z pedału gazu, to dla mnie nic nie znaczące pustosłowie.
Wszak, po włączeniu trybu SPORT z szybkością reakcji jest w mojej ocenie OK.
Follow your dreams
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Z powyższego wynika iż PB to tak jak tryb Sport tylko z większą możlwiością regulacji parametrów w zakresach, które są dostępne pomiędzy D a S.
Czy dobrze myślę?
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
otóż to ! dokładnie tak jest , ten sam algorytm wykorzystywany jest przez producenta w wersji sport "zabawa opóźnieniem reakcji"MałGorzata pisze: ↑03 kwie 2019, 9:04Z powyższego wynika iż PB to tak jak tryb Sport tylko z większą możlwiością regulacji parametrów w zakresach, które są dostępne pomiędzy D a S.
Czy dobrze myślę?
gust frajera jest nieodgadniony ! 
-
Malenstwo8
Zgadzam się z Bubusiem. Tryb Sport zmienia Kodiaqa w auto bardziej dynamiczne i tam reakcja na gaz jest dużo szybsza niż w drive czy eco.
Ja tutaj szukałbym porównania z pedalboxem, czy czasem nie powoduje on efektu sport w trybie drive. Roznica taka, że wiadomo tryb sport dodatkowo utrzymuje wyższe obroty silnika.
Ja tutaj szukałbym porównania z pedalboxem, czy czasem nie powoduje on efektu sport w trybie drive. Roznica taka, że wiadomo tryb sport dodatkowo utrzymuje wyższe obroty silnika.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Te wyższe obroty, szczególnie w benzynce to podstawa do szybkiego odepchnięcia się podczas jazdy.
Bez tego to jak wyprzedzanie na 5tym biegu.
Bez tego to jak wyprzedzanie na 5tym biegu.
----
-
D10ni
- Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM
Przytoczę fragmenty mojej komunikacji z HPFactory.
Pytanie o możliwość identyfikacji po zdemontowaniu. I odpowiedź:
Pytanie o możliwość identyfikacji po zdemontowaniu. I odpowiedź:
I pytanie o dlaczego Skoda sama nie zrobiła tego "jak trzeba":Elektronika samochodu może (i posiada) informacje o chiptuningu, ale tradycyjnym, gdzie sterownik jest przeprogramowany. W przypadku modułu zewnętrznego (jakim jest PowerControl) sterownik myśli, że działa na parametrach seryjnych (co widać nawet na logach dynamiczych).
W kwestii PedalBox - działamy w zakresie przewidzianym przez producenta tj. sterownik nie ma świadomości, że coś jest zmienione.
Ponadto niektóre ASO same montują klientom PedalBox w ramach "poprawy zadowolenia" klientów, którzy zawiedli się autem po odbiorze
Stąd PedalBox nie jest zupełnie szkodliwy, nawet wielu klientów jeździ z nimi na przeglądy.
Oczywiście to są tylko wyjaśnienia producenta diwajsa, zainteresowanego sprzedażą. Sami sobie odpowiedzcie czy Was to przekonuje i czy widzicie tu ryzyko naruszenia gwarancji (i punktu który cytowałem).Z perspektywy Skody jest ono bardzo przyjazne - auto jest delikatne, nie szarpie, nie wyrywa, idealny "miejski cruiser"
A to, że klienci oczekują czego innego, to inna sprawa.
[...]
Dwa, że często ma to związek z samym pozycjonowaniem marki. Ten sam silnik 2.0 TDI 190KM w Audi i Skodzie ma dwie różne charakterystyki pedału gazu
W Audi jest bardziej dynamiczna, w Skodzie mniej.
Chociaż w nowych Q7/Touareg sytuacja również wygląda podobnie jak w Kodiaq - bardzo "uspokojone" auta od strony pedału gazu seryjnie.
Zadowolny z GunMetal Sportline 
-
Malenstwo8
Kodiaq z założenia jest autem do raczej spokojnej jazdy. Sama możliwość w automacie szybkiej zmiany pracy skrzyni z D na S jednym ruchem nadgarstka powoduje, że przy "cięższym" wyprzedzaniu z łatwością korzystam z tego rozwiązania i sprawdza się ono świetnie. Do codziennego spokojnego toczenia tryb D sprawdza mi się elegancko. Naprawdę nie widzę sensu w modyfikacjach tego typu ogólnie pojętych w przypadku Kodiaqa, tym bardziej na gwarancji. Oczywiście to tylko moje zdanie, ale zasady gwarancji już są dla wszystkich jednakowe. Naprawdę zachęcam do spróbowania, to tańsze dla kieszeni i daje spokój z gwarancją.