Skoda Kodiaq vRS

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Re: Skoda Kodiaq vRS

Post autor: Mans »

Malenstwo8 pisze:
09 sty 2019, 13:46
Jak dobrym autem nie byłby Kodiaq, to w żaden sposób nie uzasadnia to takiej ceny. W tej lub podobnej cenie po targach z dilerem możemy już jeździć autem z segmentu premium ( i to całkiem nieźle wyposażonym).
@Malenstwo8 dokładnie tak ;)
Z ceną przesadzili bo jest przecież Sportline za dużo mniejsze pieniążki a wygląda nie gorzej od RS a wnętrze i fotele takie same
a jak nie widać różnicy to po co przepłacać :)

http://cc-cloud.skoda-auto.com/pol/pol/ ... terior"%7D

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Mans

Kolejny RS za 234 tys.zł :D

https://www.otomoto.pl/oferta/skoda-kod ... f2dd5f8475

Najlepsze jest to, że na stronie Skoda Auto Polska wciąż brak cennika dla tej wersji Kodiaqa :roll:

batura
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: batura »

vRS za ponad 230k mnie nie przekonuje. Gdyby chciał mieć coś mocniejszego, to bym raczej wybrał Cupra Ateca, która jest od 191k. Ma 300KM, przyśpieszenie nie wiele więcej niż 5s do setki. Jest trochę mniejsza, ale jeżeli ktoś nie potrzebuje 7 miejsc, to wystarczy

nasty
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI 190KM

Post autor: nasty »

Po co komu 5 do setki na drodze publicznej?

Pytam zupełnie serio, bo jak się ma 10 do setki, to i tak jest się szybszym niż 95% samochodów na drodze. Mam ponad 8s i uważam, że mogę bezpiecznie wyprzedzać i jest jeszcze spory zapas mocy.

O co więc chodzi z tą mocą? Po cholerę komu 240 koni, lub więcej? (zakładając, że to osobówka nie TIR).

No, chyba że na tor, ale kto jeździ SUVem po torze?

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Od czasu do czas jeżdżę Mustangiem (450 km) i zgadzam się z @nasty, ze to już za dużo na warunki uliczne. Wręcz zaczyna to być irytujące, kiedy 99% aut po prostu przy tobie nie jedzie :)
Na tor, autostradę w niedzielny poranek, to co innego :)
Osobiście uważam, że do takiego auta jak Kodiaq te 240 km jest idealne. Na pewno starczy.

batura

Nie mówię, że potrzebuję 300KM, bo nie potrzebuję. Mam 180KM i to mi w zupełności wystarczy. Również nie potrzebuję 5s do setki - to co się czasami przydaje to przyśpieszenie od 80 do 120 na polskich drogach, ale to już 180KM silnik daje tyle ile potrzebuję. Chodzi o cenę vRS - jak rozumiem z założenia jest to samochód dla osoby, która chce od czasu do czasu poczuć mocniejsze wciśnięcie w fotel i ciągle może wjechać na szutrową drogę nie bojąc się, że rozwali miskę, czy wyjechać z zaspy śnieżnej. Wtedy mając ograniczony budżet ta osoba szybciej zainteresuje się Atecą, która jest tańsza i od czasu do czasu może dać więcej frajdy z jazdy niż Kodiaq.
Oczywiście, jeżeli osoba nie ma ograniczonego budżetu wtedy raczej zainteresuje się czymś z tzw. segmentu premium

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

batura pisze:
10 sty 2019, 11:55
Nie mówię, że potrzebuję 300KM, bo nie potrzebuję. Mam 180KM i to mi w zupełności wystarczy. Również nie potrzebuję 5s do setki - to co się czasami przydaje to przyśpieszenie od 80 do 120 na polskich drogach, ale to już 180KM silnik daje tyle ile potrzebuję. Chodzi o cenę vRS - jak rozumiem z założenia jest to samochód dla osoby, która chce od czasu do czasu poczuć mocniejsze wciśnięcie w fotel i ciągle może wjechać na szutrową drogę nie bojąc się, że rozwali miskę, czy wyjechać z zaspy śnieżnej. Wtedy mając ograniczony budżet ta osoba szybciej zainteresuje się Atecą, która jest tańsza i od czasu do czasu może dać więcej frajdy z jazdy niż Kodiaq.
Oczywiście, jeżeli osoba nie ma ograniczonego budżetu wtedy raczej zainteresuje się czymś z tzw. segmentu premium
Również się zgadzam, aczkolwiek osiągi na papierze, w realu, to dwie różne rzeczy.
Nieraz odczucia są świetne pomimo gorszych osiągów na papierze.

batura

Mans

Wersja L&K wypada zdecydowanie lepiej cenowo, w dodatku ma w standardzie to wszystko ,za co w RS trzeba już dopłacać :shock:
-Trójstrefowa klimatyzacja automatyczna CLIMATRONIC , 1100zł
-Podgrzewane fotele przednie i zewnętrzne miejsca kanapy w drugim rzędzie siedzeń,800zł
-Aktywny tempomat do 160 km/h ,1200zł
Moim zdaniem Skoda z tymi dopłatami mocno przegina bo cena RS startuje z poziomu 195tys.zł i powinno to być już wszystko w standardzie a potem robi się nam nagle 235tys.zł :)

https://www.otomoto.pl/oferta/skoda-kod ... f2dd5f8475

W dodatku dopłata za lakier metalic w RS wynosi 1000zł a w L@K mamy go z 0zł :)

http://cc-cloud.skoda-auto.com/pol/pol/ ... lor"%7D%7D

Marcin
Samochód: WRX STI 04'; Corolla TS 02', Scala 19'

Post autor: Marcin »

RS to Sportline, z zupełnie innym zawieszeniem i z zupełnie innym układem kierowniczym oraz hamulcowym. Dorzuć do tego jeszcze najmocniejszego dwu-litrowego diesla na rynku... Generalnie ciężko porównywać z Laurinem. Trzymam kciuki, aczkolwiek nie spodziewam się jakiegoś super sukcesu rynkowego...
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.

ODPOWIEDZ