Najlepsze i najgorsze dodatki do Kodiaq'a

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Awatar użytkownika
jankess4
Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL

Najlepsze i najgorsze dodatki do Kodiaq'a

Post autor: jankess4 »

MałGorzata pisze:Off Road akurat dobrze, że tak działa. Przy większych prędkościach to bez sensu. Oprócz hamulca zjazdowego włączają się tez inne opcje.
:)
Jak załączam asystenta zjazdu dobrze byłoby gdyby był cały czas bo dohamowuje rożne koła z różną siłą w razie potrzeby a tak sam sie wyłącza. Jeśli juz korzystam z asystenta zjazdu to niech działa dopóki go nie wyłącze. Kierowca winien o tym decydować. Jak wyłącze to jest to zrozumiałe że w tym momencie system przestaje działać i radzę sobie sam hamując.
Inny system lane assist moze podawać cały czas komunikat „przejmij kierowanie” jak nie daje juz rady a tu nic wyłącza sie czym naprawdę potrafi zaskoczyć nieprzyjemnie bo patrzy sie na drogę a nie na prędkościomierz

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Re: Najlepsze i najgorsze dodatki do Kodiaq'a

Post autor: root »

MałGorzata pisze:
09 sty 2019, 17:45
Co prawda nie jest to dodatek a ustawienie dodatku ale mniejsza z tym - bardzo denerwuje mnie limit prędkości przy automatycznych światłach drogowych :(
Nie da się tego zmienić przez OBD11?
darekgd pisze:
09 sty 2019, 22:22
Kodiaqa mysle ze nie bedzie nikt dostosowywal do polskich przepisow, jeden system 50 km/h na calym swiecie min 95% krajow, moze chcieli aby nie naciagac przepisow innych krajow.
Oni bez problemu mają ogarnięte polskie przepisy (jak i wielu innych krajów). Rozpoznawanie znaków (w połączeniu z nawigacją) poprawnie raportuje obszar zabudowany oraz limit prędkości (nawet z informacją, że w szczególnych przypadkach może być 60 km/h zamiast 50 km/h). Nie zdziwiłbym się, gdyby to 50 km/h akurat wynikało z polskiego ograniczenia na terenie zabudowanym. Trzeba by zobaczyć jak to wygląda np. w Rosji (60 km/h) czy Anglii (30 mph czyli ok. 48 km/h).
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

root pisze:
10 sty 2019, 9:53
Nie da się tego zmienić przez OBD11?
Można ale na wcześniej zdefiniowane wartości. Jest dostępne chyba tylko 50 i 60 km/h
root pisze:
10 sty 2019, 9:53
Nie zdziwiłbym się, gdyby to 50 km/h akurat wynikało z polskiego ograniczenia na terenie zabudowanym. Trzeba by zobaczyć jak to wygląda np. w Rosji (60 km/h) czy Anglii (30 mph czyli ok. 48 km/h).
Ale ustawione jest na 60km/h a nie 50km/h

Żeby zadziałało trzeba przekroczyć 60km/h natomiast przy zmniejszaniu prędkości działa do około 40km/h
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Svaigas
Samochód: Rozważam zakup Skody Kodiaq

Post autor: Svaigas »

Wersja Style 2.0 TSI DSG + wszystko oprócz 3 rz. siedzeń, dachu pan., haka
Plusy:
+ ogrzewanie postojowe, grzane stołki itd. - jak sie parkuje pod blokiem - must have.
+ 4x4. niby każdy się śmieje, że to takie udawane, ale ostatnio w górach, gdzie inni mieli problemu tutaj zero, czuć że działa kiedy powinno
+ full LED
+ klapa automatycznie otwierana
+ rozpoznawanie znaków
+ ACC w korkach
+ ZAPAMIĘTYWANIE USTAWIEŃ SIEDZEŃ/LUSTEREK - ja jeżdżę na zmianę z żoną - mega ułatwia.

Minusy:
- czasem jakiś plastik się odezwie. Mistrzem jest tylna roleta, która wku*%&ia niemiłosiernie.
- ACC na trasie, czasem za późno hamuje i robi to ostro, gdzie już obiekt wykryty ma wcześniej i nie powinno tak gwałtownie hamować. Nawet jak mam ustawioną odległość na najdalszą
- brak pamięci ustawienia lusterka wstecznego - czy to aż takie trudne do zrobienia?

Czego bym nie wziął?
Chyba nie ma takiej rzeczy na chwilę obecną.. Każda złotówka wydana jest spożytkowana w 100%.

nasty
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI 190KM

Post autor: nasty »

Najlepsze:
- webasto (!) (po stokroć!) (będzie w każdym następnym aucie)
- podgrzewane wszystko, co da się podgrzewać
- full led

Najgorsze:
- amundsen (bezużyteczny)
- dcc (strata kasy...)
- gniazdko 230v (uzyłem cały 1 raz)

coolnba
Samochód: Kodiaq Style 2.0 TDI 150 KM 4x4 DSG-7

Post autor: coolnba »

W Moim Style 2.0 TDI DSG

Na plus :
- Światła Full LED ( standard ) ale są mega fajne wraz z automatycznymi długimi w trasie
- DSG ( teraz już nie wyobrażam sobie brania auta bez automatu lub dwusprzegłówki )
- Asystenty bezpieczeństwa ( BSD , itp ) Cross path Detection uratowało mi tyłek jak w Centrum Handlowym wyjeżdżałem z miejsca a zamną jakiś idiota od wjazdu na parking zasuwał 60 km/h auto samo zahamowałem chociaż nie widziałem gościa nawet w kamerze cofania.

Na Minus :
Na razie nie mam takich ale może tu wpiszę czego szkoda że nie dobrałem ale niestety budżet nie jest z gumy
- Kamer 360
- Grzanie Kierownicy
- Grzanej szyby
- Grzanej Kanapy w drugim rzędzie
- Roletek w drzwiach tylnich
- Oraz nie było jeszcze akustycznych szyb w przednich drzwiach.

Tak ogólnie to jestem mega zadowolony z tego samochodu :)

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Ja dodam, że Kodiaq jest genialnym autem do jazdy zimą. Ma świetną teakcję, ESP działa na czas, a duże kola, prześwit i masa robią swoje.

coolnba
Samochód: Kodiaq Style 2.0 TDI 150 KM 4x4 DSG-7

Post autor: coolnba »

Malenstwo8 pisze:Ja dodam, że Kodiaq jest genialnym autem do jazdy zimą. Ma świetną teakcję, ESP działa na czas, a duże kola, prześwit i masa robią swoje.
No czekam na śnieg w pozku by można trochę 4x4 protestować ;)

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
stingerA6
Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq

Post autor: stingerA6 »

No to ja od siebie:

Plusy "dodatnie"
*ilość miejsca
*aktywny tempomat
*światła Led z asystentem drogowych
*infotaiment z AA i miror
*7 foteli - dlatego wybrałem miśka

Plusy "ujemnie"
*frontasist w zimie - często zaśnieżony
*gabaryty auta przy parkowaniu

Kurczę lubię to auto
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Kurczę lubię to auto
[/quote]

Ja też bardzo polubiłem miśka. Auto do wszystkiego i na każde warunki. Do tego fajnie jeżdżące, dobrze wyglądające, ekonomiczne. Czego chcieć więcej. A, że spędzam w aucie średnio 4 godziny dziennie, to mocno się zakumplowaliśmy 🙂

ODPOWIEDZ