Skrzypiace plastiki.

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Pioros89
Samochód: Skoda Kodiaq Sportline 2.0 190

Re: Trzeszczenie w Kodiaqu – jak jest naprawdę?

Post autor: Pioros89 »

W moim Kodiaqu odebranym tydzień temu bardzo natarczywie skrzypi roleta w bagażniku. Jak prowadziłem z salonu to nie było trzasków, bo były włożone koła letnie i roleta zdemontowana, a gdy ją zamontowałem to pojawiły się trzaski. Czy jest ściągnięta, czy rozciągnięta ona cały czas skrzypi, aż w końcu wczoraj nie wytrzymałem i zacząłem podkładać różne gumowe podkładki z marnym efektem końcowym, rozebrałem nawet rączkę od zaciągania rolety i też nic nie pomogło, odgłos skrzypienia dochodzi z listwy która jest przeciągnięta przez materiał, ta listwa ktora blokuje rolete. Na tą chwile jedyne rozwiązanie demontaż rolety i zostawienie jej w domu.
W piątek jadę na serwis, ciekawe jak pomogą
Ostatnio zmieniony 12 gru 2018, 21:09 przez Pioros89, łącznie zmieniany 1 raz.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

D10ni
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Re: Skrzypiace plastiki.

Post autor: D10ni »

Piszesz to samo w dwóch wątkach a tutaj nawet dwa razy. To celowo?
Zadowolny z GunMetal Sportline :D

Czaki
Samochód: Kodiaq Sportline 4x4 2.0 Diesel 190 km DSG 2018

Post autor: Czaki »

Witam ja mam auto z lipca 2018 i przejechane ponad 10k i jak narazie nie narzekam na plastiki chyba że się w nie stuka ręką czy szarpie np na drzwiach. Roleta jeszcze nie daje znać o sobie ale zaczęło coś stukać przy cofaniu ....

kapete
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI Lava Blue

Post autor: kapete »

Witam, auto z czerwca br i coś zaczęło dźwięczeć na połączeniu lewego przedniego słupka na styku z deską rozdzielczą (na małych nierównościach). Coś chyba z pasowaniem nie tak, ponieważ jak ręką przyduszę plastik, to przestaje. Natomiast po rozgrzaniu się wnętrza trzeszczenie ustępuje. Latem tego nie było.

Nikon-N1
Samochód: Xc60

Post autor: Nikon-N1 »

Kodiaq czemu czasem trzeszczy
to nie wina plastyków wg mnie
ale sztywności nadwozia
z tym w Kodiaqu to raczej kiepsko jest

genesis9999
Samochód: skoda

Post autor: genesis9999 »

Temat skrzypiących uchwytów drzwi jest całkowicie do wyeliminowania w 20 minut i dotyczy to skody jak i volkswagena.
Uchwyt składa się z dwóch części, podważamy jedną z nich rozbierając go na pół. Jedna przykręcona do drzwi nie wydaje dźwięków, a drugą zabieramy w ustronne miejsce i obklejamy jej obramowanie od wewnątrz taśmą parcianą, w miejscach, gdzie styka się z drugim elementem. Porządnie, ładnie trzeba dociąć. Zatrzasków nie ruszamy, bo nie są problemem.
Wracamy do auta, zatrzaskujemy plastik na swoje miejsce i efekt jest taki, że gdybyśmy tego nie widzieli to o wszystko byśmy się zakładali, że element jest zrobiony z jednej części. Żadnego ruchu, odkształcenia i dźwięku. Jak przyspawany do drzwi.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Dasz radę zrobić do tego zabiegu dokumentację zdjęciowo/poglądową?

Wiele osób się ucieszy :)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Awatar użytkownika
PeWu
Samochód: Kodiaq TDI 150KM

Post autor: PeWu »

genesis9999 pisze:
08 sty 2019, 13:51
Temat skrzypiących uchwytów drzwi jest całkowicie do wyeliminowania w 20 minut i dotyczy to skody jak i volkswagena.
Uchwyt składa się z dwóch części, podważamy jedną z nich rozbierając go na pół. Jedna przykręcona do drzwi nie wydaje dźwięków, a drugą zabieramy w ustronne miejsce i obklejamy jej obramowanie od wewnątrz taśmą parcianą, w miejscach, gdzie styka się z drugim elementem. Porządnie, ładnie trzeba dociąć. Zatrzasków nie ruszamy, bo nie są problemem.
Wracamy do auta, zatrzaskujemy plastik na swoje miejsce i efekt jest taki, że gdybyśmy tego nie widzieli to o wszystko byśmy się zakładali, że element jest zrobiony z jednej części. Żadnego ruchu, odkształcenia i dźwięku. Jak przyspawany do drzwi.
Generalne stwierdzenie uogólniające temat.
Co masz na myśli mówiąc Skody i VW? Nie spotkałem się z tym problemem w ogóle w marce vw, czy to golf, czy passat, czy tiguan albo touran, żadnego problemu z uchwytem.
Ten w Kodiaq, to ewidentne partactwo konstrukcyjne, rażące wręcz, bo sprzedawca w salonie od razu mówi, że tttm w Kodiaq i koniec, albo akceptujemy taką "cechę", albo szukamy innego auta. Za każdym razem jak zamykam drzwi, to uchwyt zatrzeszczy I tyle.

Jeśli jednak jest faktycznie jakiś tutorial na rozwiązanie tego specyficznego problemu w Kodiaq, to poproszę o szczegółowy opis, tylko wtedy można będzie to zweryfikować, bo mówiąc, że wystarczy rozebrać uchwyt na pół, to tak jakby nic nie powiedzieć... ale szczerze wątpię w to.

Mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: Mans »

MałGorzata pisze:
08 sty 2019, 14:32
Dasz radę zrobić do tego zabiegu dokumentację zdjęciowo/poglądową?
Wiele osób się ucieszy :)
Proszę bardzo :)

Temat skrzypiących uchwytów był już poruszany na forum ;)

viewtopic.php?f=9&t=747&start=30

kris3a
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 tdi 140kW 4x4 DSG

Post autor: kris3a »

Mój kolega ma tourana z 2017 tak samo jak w kodiaqu uchwyty w drzwiach skrzypią jak talala.
PeWu pisze:
08 sty 2019, 16:28
genesis9999 pisze:
08 sty 2019, 13:51
Generalne stwierdzenie uogólniające temat.
Co masz na myśli mówiąc Skody i VW? Nie spotkałem się z tym problemem w ogóle w marce vw, czy to golf, czy passat, czy tiguan albo touran, żadnego problemu z uchwytem.
Ten w Kodiaq, to ewidentne partactwo konstrukcyjne, rażące wręcz, bo sprzedawca w salonie od razu mówi, że tttm w Kodiaq i koniec, albo akceptujemy taką "cechę", albo szukamy innego auta. Za każdym razem jak zamykam drzwi, to uchwyt zatrzeszczy I tyle.

Jeśli jednak jest faktycznie jakiś tutorial na rozwiązanie tego specyficznego problemu w Kodiaq, to poproszę o szczegółowy opis, tylko wtedy można będzie to zweryfikować, bo mówiąc, że wystarczy rozebrać uchwyt na pół, to tak jakby nic nie powiedzieć... ale szczerze wątpię w to.

ODPOWIEDZ