DSG problem

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
wmbodzio3
Samochód: Kodiaq

DSG problem

Post autor: wmbodzio3 »

Witam Wszystkim.

Po długich oczekiwaniach wreszcie mam samochód . Niestety euforia szybko minęła. Po przejechaniu 30 km skrzynia weszła w tryb awaryjny- jazda tylko na 1 biegu (max 40 km/h).
A serwisie zrobili adaptację skrzyni. Pomogło na 300 km.
Znowu to samo. Samochód noe chce jechać. Biegi wyskakują- generalnoe do bani.
Znowu w serwiesie.
Silnik 2.0 Diesel 190 km.

Jakieś porady co powinienem zrobić, bo przyznam, że aż strach jeździć takim autem (podczas wyprzedania przy okolo 80km/ h, wypadł bieg. Cudem nic się nie stało).

Dajcie znać co jeszcze powinienem zrobić poza oddanie do serwisu (to już 2 raz)

Może ktoś miał coś podobnego ?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

D10ni
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Re: DSG problem

Post autor: D10ni »

No smutne. Jeddyne co przychodzi na myśl to pilnuj dokumentacji, zbieraj te formularze przekazania do serwisu i dbaj o właściwe wpisy na tych kartach aby było widać że to ta sama usterka.
BTW, rozumiem Twój niepokój ale wysłanie tej samej wiadomości w trzech działach nie pomoże.
Zadowolny z GunMetal Sportline :D

wmbodzio3

D10ni pisze:
31 gru 2018, 15:53
No smutne. Jeddyne co przychodzi na myśl to pilnuj dokumentacji, zbieraj te formularze przekazania do serwisu i dbaj o właściwe wpisy na tych kartach aby było widać że to ta sama usterka.
BTW, rozumiem Twój niepokój ale wysłanie tej samej wiadomości w trzech działach nie pomoże.
Dzięki.

Faktycznie zaczym znalazłem poprawny watek to zamieściłem gdzie indziej. Może admin może to skorygować...

wmbodzio3

Już usunąłem z dwóch innych działów:)

Awatar użytkownika
stingerA6
Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq

Post autor: stingerA6 »

Wariantów może być kilka. Czujnik, mechatronika lub cały zestaw sprzęgieł. Najlepiej jakby wymienili na nową skrzynię.
Nos do góry. Po to jest gwarancja. Tobie należy się auto zastępcze.
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Masz prawo na wymianę produktu na wolny od wad. Jeżeli nie z tytułu gwarancji (choć to oczywiste), to z tytułu renkojmi.

wmbodzio3

Staram sie szukać pozytywów tej sytuacji -podobno na taką rzecz (naprawiany element)przysługuje rekojma nawet do 10 lat. Potwierdzi to ktos ?

Jest to dość ważny element z ktorym każdy użytkownik wcześniej czy później bedzie mial do czyniebia..

P.S . Auto zastepcze dostałem, ale niestety nie Kodiaqa...😀

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

Rekojmia przysluguje z prawa 2 letnia i sie nie odnawia. Oczywiscie dotyczy sprzedawcy i konsumenta. Jesli B2B mozna ja wylaczyc.
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

wmbodzio3

Cześć cytatu

.....Wiele skarg dotyczy nieskutecznych napraw gwarancyjnych. Niewielu konsumentów wie, że jeśli ujawniona w okresie gwarancyjnym wada nie zostanie skutecznie usunięta, to nawet po gwarancji podlega bezpłatnej naprawie w terminie aż do 10 lat. Kierowcy powinni jednak pamiętać, że na wszystko trzeba mieć dokumentację. Każda naprawa gwarancyjna powinna zostać odnotowana w książce. Bez takiego potwierdzenia dochodzenie ewentualnych roszczeń będzie nieskuteczne.

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

Tu moze byc problem, gdyz z Kodiaqiem nie mamy ksiazki przegladow czy naprsw gwarancyjnych, wiec trzeba zbierac kopie zlecen i potwierdzen z serwisu po odbiorze auta. Ponoc cala dokumentacja jest w bazie Skody.
Mam nadzieje ze nie ginie jak w przypadku dokumentacji medycznej gdy cos pojdzie... nie tak. ☹️
Gwarancja jest czyms extra co moze a nie musi dawac producent, i na wlasnych warunkach choc pewne zapisy nie moga byc nie zgodne z prawem, tzw. Klauzule Niedozwolone.
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

ODPOWIEDZ