Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
bubuś
Samochód: był Kodiaq Style 2,0 TDI 140kW, 4x4, DSG + dodatki

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: bubuś »

Mans pisze:
17 lis 2018, 20:04
(...).
Jednak największe schody zaczynają się już po wyprodukowaniu przez koncern Skody Naszego Kodiaqa bo wtedy trzeba takie auto homologować a wygląda to tak ,że każdy wyprodukowany egzemplarz jest warzony i przez 30 min. poddawany procedurze testowej przez producenta.
Pomiary NEDC trwały 20 minut i w tym czasie nowe auto pokonywano około 11 km.
W przypadku WLTP test trwa 30 minut i pokonuje się w trakcie jego trwania nieco ponad 23 km.
(...).
Przy testach NEDC prędkość maksymalna wynosiła 120 km/h. W WLTP podniesiono ją do poziomu 131 km/h.
(...).
Dlatego jedni na swoje Kodiaqi czekają np. 4 miesiące a inni co mają pecha bo wersja wypasiona np. 8 miesięcy :?
To by się zgadzało z tymi testami WLTP i NEDEC, gdyż moja furmanka produkowała się i homologowała na EURO AG (6 D-Temp) bardzo długo (Style z licznymi asystentami i bzdurami) w dniu odbioru miała na liczniku przebieg 40 km, czyli swawolili sobie mim Misiem, który był także ważony, bowiem waga z homologacji była zgodna z tym, co wykazała waga na którą pojechałem zaraz po odebraniu kopciucha.

Follow your dreams :D
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Misiu___
Samochód: Mercedes W 204

Post autor: Misiu___ »

akurat długość oczekiwania na auto ma obecnie niezbyt wiele wspólnego z homologacją
owszem stare auta które nie zdążyły zjechać przed wejściem 6D temp mogą tam jeszcze chwilę postać
moje auto, a wydaje mi się, że mam tam trochę drobiazgów w poniedziałek się wyprodukowało w kvasinach i już w czwartek wieczorem
stało na placu w poznaniu to te 3 dni to raczej nie za długo jak na papiery homologacyjne...
raczej ilość zamówień na auta wydłuża kolejkę :) a to nie ma szansy nagle przyspieszenia :)

i oczywiście podam stan licznika po odbiorze w sumie sam jestem ciekaw

Mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: Mans »

@Misiu 3 dni to chyba swoisty rekord dostarczenia Kodiaqa z fabryki prosto do Polski :o
Brawo Skoda :)
Jednak jak wiesz nie Wszyscy mają tyle szczęścia i niedawno był pobity na tym forum niechlubny rekord ponad 300 dni w oczekiwaniu na miśka także Twoje twierdzenie cyt...
"długość oczekiwania na auto ma obecnie niewiele wspólnego z homologacją jest błędne..."
bo uwierz mi ma i to bardzo ;)
Jak to mówią punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...

Awatar użytkownika
Hetman72
Samochód: Seat ATECA FR 2.0 TSI DSG 4Drive Biały

Post autor: Hetman72 »

Mans pisze:
17 lis 2018, 21:28
Najwięcej na tej całej sytuacji korzysta koncern Hyundai-Kia bo u nich praktycznie każdy model dostępny z centralnego placu od ręki.
Jezdziłem niedawno Tucsonem po FL i każda wersja i kolor była dostępna w 10 dni ;)
Czyli dla chcącego nic trudnego...
I tu się kłania brak rozeznania w ofercie Hyundaia-Kia, oni mają samochody w 3-4 wariantach + ewentualnie można coś domówić (1-3 elementy) i na tym się personalizacja kończy. Żeby mieć autonomiczny hamulec w Tucsonie trzeba wziąć najbogatszą wersję z najbogatszym pakietem. I to jest totalnie chore. Ale jak się komuś to podoba albo nie doczyta że nie będzie miał hamulca bo ma uboższą wersję to już jego sprawa.
A w Skodzie każdy element jest prawie niezależny.
Wolałbym co prawda żeby zrobili też pakiety z lekką obniżką ceny ale polityka jest jaka jest (zwłaszcza Skoda Polska)
Seat ATECA FR 2.0 TSI DSG 4Drive Biały

Mans

Hetman72 pisze:
18 lis 2018, 16:09
Mans pisze:
17 lis 2018, 21:28
Najwięcej na tej całej sytuacji korzysta koncern Hyundai-Kia bo u nich praktycznie każdy model dostępny z centralnego placu od ręki.
Jezdziłem niedawno Tucsonem po FL i każda wersja i kolor była dostępna w 10 dni ;)
Czyli dla chcącego nic trudnego...
I tu się kłania brak rozeznania w ofercie Hyundaia-Kia, oni mają samochody w 3-4 wariantach + ewentualnie można coś domówić (1-3 elementy) i na tym się personalizacja kończy. Żeby mieć autonomiczny hamulec w Tucsonie trzeba wziąć najbogatszą wersję z najbogatszym pakietem. I to jest totalnie chore. Ale jak się komuś to podoba albo nie doczyta że nie będzie miał hamulca bo ma uboższą wersję to już jego sprawa.
A w Skodzie każdy element jest prawie niezależny.
Wolałbym co prawda żeby zrobili też pakiety z lekką obniżką ceny ale polityka jest jaka jest (zwłaszcza Skoda Polska)
Taaa.... brak rozeznania w ofercie :)
@Hetman72 no nie żartuj, właśnie podałem ten przykład celowo ;)
Hetman72 pisze:
18 lis 2018, 16:09
Żeby mieć autonomiczny hamulec w Tucsonie trzeba wziąć najbogatszą wersję z najbogatszym pakietem. I to jest totalnie chore. Ale jak się komuś to podoba albo nie doczyta że nie będzie miał hamulca bo ma uboższą wersję to już jego sprawa.
Za to w Hyundaiu podgrzewana kierownica i fotele z przodu są już dostępne od wersji Comfort a podgrzewane z tyłu od Style ;)
W Skodzie nawet w Style te rzeczy trzeba i tak domawiać także chora to jest polityka koncernu VAG ;)

Co z tego, że jest tak duża możliwość personalizacji naszego wymarzonego auta jak terminy odstraszają.
Zresztą nie każdy potrzebuje aż tylu dodatków w swoim aucie.

Jaki jest efekt takiego durnego myślenia wystarczy spojżeć na obecną ofertę sprzedaży na benzynę ;)

173 sztuki modelu Tucson dostępnych od ręki.... :)

https://www.otomoto.pl/osobowe/nowe/hyu ... ry%5D=&l=1

117 sztuk Kia Sportage

https://www.otomoto.pl/osobowe/nowe/kia ... ry%5D=&l=1

...i 8 sztuk Skody Kodiaq :lol:

https://www.otomoto.pl/osobowe/nowe/sko ... q/od-2018/

oraz 5 Karoqów :)

https://www.otomoto.pl/osobowe/nowe/sko ... ry%5D=&l=1

Ja na miejscu Skody zostawił bym możliwość wyboru i naprodukowałbym wcześniej np. takich Kodiaqów czy Karoqów w wersji Ambition i Style bez tych wszystkich dodatków z długiej listy wyposażenia dodatkowego, które były by dostępne od ręki z placu i sprzedawały by się dzisiaj jak świeże bułeczki ;)
A jeżeli chcemy mieć auto skonfigurowane pod siebie wtedy wybieramy opcję z kilkumiesięcznym czekaniem.
Sytuacja od kilku miesięcy jest wręcz komiczna bo Skoda praktycznie dostała zapaści i nie ma czego sprzedawać a taki Hyundai robi swoje i się śmieje:)
Wyniki sprzedaży mówią same za siebie :?

https://spidersweb.pl/autoblog/dacia-du ... -sierpien/
Ostatnio zmieniony 18 lis 2018, 22:29 przez Mans, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Hetman72
Samochód: Seat ATECA FR 2.0 TSI DSG 4Drive Biały

Post autor: Hetman72 »

To nadal o niczym nie świadczy.
Sprawdź ile np. w niemczech jest dostępnych Kodiaków lub Karoków --- pełno, a u nas prawie nic.
To świadczy tylko o jednym, że limit na Polskę jest tak mały że nie zaspokaja popytu. Limit można zwiększyć ale to się nie kalkuluje, cena u nas jest niska to po co kombinować jak gdzie indziej się sprzeda.
Inną sprawą jest polityka VAG i tłamszenie Skody i Seata.
-------
Co do Hyundaia-Kia, miałem i30 więc wiem na jakie kompromisy trzeba iść kupując u nich samochód i to mi nie odpowiada.
Chciałem np. samochód w najwyższej wersji/konfiguracji ale bez okna dachowego (bo mam złe doświadczenia) i okazuje się że nie idzie.

Po prostu jest to inaczej załatwione w tych koncernach, czy lepiej czy gorzej, wychodzi właśnie przy okazji spiętrzeń zamówień.

A co do stokowych konfiguracji, to jak tak skonfigurowany samochód widzę to mi się nóż w kieszeni otwiera, bo to jest tak dziwna konfiguracja, że naprawdę często wymiękam.

Ale co do zasady masz pewnie rację, np. co piąty samochód w konfiguracji najczęściej kupowanej i dalej (wszystkie w salonach Skody były prawie identyczne na początku sprzedaży) do produkcji. Czy to by się sprawdziło to już nie wiem.
Seat ATECA FR 2.0 TSI DSG 4Drive Biały

Mans

W Niemczech też Kodiaków w benzynie jak na lekarstwo i większość to wyprzedaż starego 1.4 TSI
o silniku 2.0 TSI można sobie pomażyć bo cały czas niedostępny :(

http://cc-cloud.skoda-auto.com/deu/deu/ ... _2Y2Y_"%7D

https://www.autotrack.nl/tweedehands?so ... nanummer=1

Byłem wczoraj w Salonie Skody bo chciałem zamówić Kodiaqa 2.0 TSI DSG 7 4X4 i nie zamówiłem bo jest to w tej chwili niemożliwe,
powód brak cen :(
Myślę sobie to może będzie coś dostępnego od ręki i pytam o silnik 1.5 TSI 4X2 bo 4x4 też niedostępne :( (mina handlowca bezcenna :D )
Odpowiedz....
"Na dzień dzisiejszy nie mamy na placu żadnego dostępnego Kodiaqa nawet w dieslu bo były wysokie rabaty i wszystko sprzedane"

Skoda ma w tej chwili duży kłopot i szybko się to nie zmieni ;)

https://www.samar.pl/__/3/3.a/100994/To ... cale=pl_PL

O dziwo VW Tiguan z 1.5 TSI DSG 7 jest dostępny w coraz większych ilościach...

https://www.otomoto.pl/osobowe/nowe/vol ... ountry%5D=

Seat Ateca to samo, nawet z 2.0 TSI DSG 7 4Drive :shock:

https://www.otomoto.pl/osobowe/nowe/sea ... l=1&page=2

coolnba
Samochód: Kodiaq Style 2.0 TDI 150 KM 4x4 DSG-7

Post autor: coolnba »

No to piątek 9ta odbiór Samochodu w końcu :)

wmbodzio3
Samochód: Kodiaq

Post autor: wmbodzio3 »

Obrazek

I tu się pochwalę.

Podoba Wam się :)

Awatar użytkownika
jankess4
Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL

Post autor: jankess4 »