Usterka skrzyni biegów?

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
ziutek
Samochód: będzie

Usterka skrzyni biegów?

Post autor: ziutek »

Witajcie, dziś miałem dziwną akcję ze swoim Miśkiem. Po zaparkowaniu pod sklepem i postoju jakieś 5 minut, odpaliłem samochód i najpierw pojawił się komunikat o uszkodzeniu skrzyni biegów i abym zatrzymał się w bezpiecznym miejscu, następnie o awarii ACC, o tym, że zapłon został wyłączony aby oszczędzać akumulator, a następnie, że światła zostaną automatycznie wyłączone za 30 minut :shock: od razu rzuciłem okiem na skrzynie i była normalnie w pozycji P. Po chwili odpaliłem normalnie samochód i bez problemów dojechałem do domu. Czy ktoś z Was miał już podobny problem? Mam nadzieje, że to jakaś chwilowa usterka elektroniki i to nic poważnego. Mój Misiek to 1,4 150 KM DSG. Zastanawiam się czy jest sens by zawracać głowę serwisowi skoro autko odpaliło później bez problemów i skrzynia pracowała normalnie. Serdecznie pozdrawiam

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Tomala72
Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7

Re: Usterka skrzyni biegów?

Post autor: Tomala72 »

Ja osobiście nie zawracał bym gitary ASO w opisanym przypadku. Może wcześniej za szybko przełożyłeś dźwignię z D na P lub R kiedy samochód był jeszcze w toczeniu? Nasze samochody naładowane elektroniką często tak mają, że wołają o pomoc z byle powodu.
Oczywiście jak auto zacznie ponawiać komunikat to nie ignorujemy :?

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Re: Usterka skrzyni biegów?

Post autor: root »

Warto jechać do ASO. Błędy są zapewne zapisane, więc coś będą wiedzieć. A gdyby się okazało, że zaraz po gwarancji DSG padnie, to będzie ślad, że zgłaszałeś z nią problem wcześniej i nadzieja na naprawę z dobrej woli.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

ODPOWIEDZ