CANTON soundsystem - czy warto?

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Re: CANTON soundsystem - czy warto?

Post autor: michalmiko »

Haha mnie po głośniejszym słuchaniu i 15 minutach prób ustawień głowa boli, a Ty piszesz, że po 30 minutach się rozgrzewa :lol:
Ale może to przez to, że się bardziej skupiałem na ustawieniach :roll: :D
Jak już wcześniej pisałem, przy wczorajszych ustawieniach siadałem z tyłu i było dobrze, pomimo ustawień na przód. Nie sprawdzałem jak jest przy ustawieniu na kierowcę, ale powinno też być dobrze. Sub wali, więc jest ok :D :D Z drugiej strony, dzieciaki i żona nie są tak wyczulone, jak ja.
Po tych ustawieniach nawet lepiej się słucha zwykłego radia FM :D

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Inaczej będzie, jak już wszystko ustawisz i przyjdzie przyhemność ze słuchania 🙂
Radio gra w miarę. Najlepiej gra spotify po bt, usb i sd. Słabiej (ciszej i mniej głęboko) gra po kablu (car play)

KKL
Samochód: Kodiaq 150KM DSG

Post autor: KKL »

Hej,

To ja opisze swoje wrazenia na goraco. Dzisiaj odebralem miska. Wczesniej jezdzilem Insignia po lifcie. W Insigni mialem standardowy system naglosnienia, w Skodzie mam Cantona i mam wrazenie, ze Insignia grala ladniej. Canton gra jakos plasko, bez glebi. Suba ledwo slysze (az sprawdzilem, czy faktycznie jest w bagazniku :) ). Faktycznie lepiej gra po BT z telefonu niz radio. Spodziewalem sie jednak wiecej. Az boje sie myslec, jak graja standardowe glosniki...

Pozdr,

Awatar użytkownika
michalmiko

KKL, wejdź w ustawienia i ustaw jak pisał Malenstwo8. Jak dla mnie sub jest aż za mocny w górnych ustawieniach. Na bank masz wyciszony ;)

Malenstwo8

KKL pisze:
08 paź 2018, 22:17
Hej,

To ja opisze swoje wrazenia na goraco. Dzisiaj odebralem miska. Wczesniej jezdzilem Insignia po lifcie. W Insigni mialem standardowy system naglosnienia, w Skodzie mam Cantona i mam wrazenie, ze Insignia grala ladniej. Canton gra jakos plasko, bez glebi. Suba ledwo slysze (az sprawdzilem, czy faktycznie jest w bagazniku :) ). Faktycznie lepiej gra po BT z telefonu niz radio. Spodziewalem sie jednak wiecej. Az boje sie myslec, jak graja standardowe glosniki...

Pozdr,
Masz zapewne fabryczne ustawienia. Wejdz w ustawienia dzwięku i się zacznie zabawa 🙂 Canton jest z tych zestawów, które wymagają korekty. W neutralnych ustawieniach faktycznie doopy nie urywa. Jeździłem Insygnią (wersja Cosmo) z nagłośnieniem Infinity i grało nieźle. Serii nie słyszałem, więc nie porównam, ale nie wydaje mi się, żeby topowy Canton w Skodzie grał gorzej niż seria w Oplu, o dziwo Canton daje pełnię możliwości przez BT według mnie.

KKL
Samochód: Kodiaq 150KM DSG

Post autor: KKL »

Nie. To nie kwestia ustawien. Bawilem sie nimi ale i tak wg mnie gra slabo. Na BT lepiej, ale ciagle wg mnie nie uzasadnia to doplaty. Spodziewalem sie czegos wiecej. Tak powinma grac seria, nie dodatkowe wyposazenie.

Awatar użytkownika
michalmiko

Jak dla mnie bez głębi są głośniki w drzwiach, natomiast sub sporo nadrabia bas, żeby nie powiedzieć, że za bardzo go uwydatnia. Może wtyczka jest źle wpięta? U mnie jak się go podkręci to strasznie wali, a lubię niskie tony...

Malenstwo8

Nie mam takich odczuć.
Dzisiaj przez cały dzień Spotyfi session akustycznie i np Slash, Sia gra obłędnie. Poziom na połowie, ustawienie - przód i powiem odważnie - rewelacja. Czuć i słychać każde muśnięcie struny, pianino, drżenie wokalu. Jest potężna scena, głębia. Zwracam uwagę, że cale Spotyfi sessions jest w rewelacyjnej jakości. Cały dzień gęsia skórka na plecach. Wysiadać nie chciałem. Ostatnio tak się czułem po jeździe Lexem z Markiem Levinsonem na pokładzie. Nawet znajomy z Lexa kiwał z uznaniem głową.
Odpalcie Spotyfi sessions, pogmerajcie w korektorze i napiszcie opinie. Połączenie po BT.
Po wielu odsłuchach i godzinach z Cantonem mogę stwierdzić, że zestaw czuje się świetnie w repertuarze akustycznym. To dobra rekomendacja, bo to wymagające dla sprzętu i potrafi bezlitośnie obnarzyć niedoskonałości.
Również muzyka klasyczna brzmi świetnie.
Vivaldi brzmi świetnie.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2018, 21:50 przez Malenstwo8, łącznie zmieniany 4 razy.

Anubis
Samochód: Kodiaq Style 2.0.TDI DSG 190KM

Post autor: Anubis »

Ktoś testował Tidal w opcji hi fi ? Ciekaw jestem czy canton odda różnice. Co do Spotify, używam, jednak zastanawiam się nad migracją do Tidal. Za, lepsza jakość dźwięku ( wersja bez hi fi, taką miałem ) , minus ( nie wiem czy aktualne ) tam gdzie spotify dawał radę ze streamingiem, Tidal często się poddawał. Mówię o słuchaniu w trasie. Słuchane przez Android Auto.

Malenstwo8

Tidal hi fi świetna jakość. Minusy jak dla mnie dwa. Pierwszy - mały repertuar, choć artystów przybywa, dwa strasznie pamięciożerna aplikacja. Szybko rozrasta się do niebotycznych rozmiarów. Od 4 lat jestem wierny Spotyfi premium, choć nie wszystkie nagrania są w najwyższej jakości. To fakt. Choć na Spotyfi też zdarza się brak artystów. Np Edytę Geppert ciężko znaleźć, tzn jest dosłownie kilka utworów.

ODPOWIEDZ