Skoda Kodiaq vRS

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Re: Skoda Kodiaq vRS

Post autor: Mans »

Michał_Wawa pisze:
25 paź 2018, 15:01
A co do wyposażenia: teraz w Audi (i zaraz w reszcie VAG) są cyfrowe ekrany zamiast zegarów i ekrany do sterowania wszystkim. Sorki ale jakbym kupował auto za pół bańki to poproszę o normalne zegary z miłą czcionką i ladnymi oprawami a nie gówniane tablety ! Tylko dlatego nigdy bym tego nie kupił.
@ Michał_Wawa nigdy nie mów nigdy :?
Nie zgadzam się z Tobą Kolego ;)
Porównywać jak piszesz cyt...
"normalne zegary z miłą czcionką i ładnymi oprawami"... do Active info Display to tak jakby porównywać stary telewizor z wypukłym kineskopem do płaskiego OLED 4K 8-)
Proponuję pojezdzić sobie przez kilka dni z czymś takim a potem zrozumiesz o co mi chodzi ;)
Jeżeli dla kogoś taki panel z wirtualnymi zegarami jest mniej czytelny od zwykłych zegarów to znaczy, że ma coś nie tak z oczami :)

Czytelność zwykłych zegarów np. w Skodzie w słoneczny dzień jest po prostu fatalna :(

Mam Active info Display w Tiguanie i możliwości oraz czytelność i praktyczność takiego rozwiązania dla kierowcy jest po prostu genialne :o
Raz się przejedziesz z czymś takim i nigdy więcej nie będziesz chciał zwykłych analogowych zegarów no chyba, że jesteś niedowidzącym dziadkiem.
Korzystanie z navigacji, która jest na lini oczu to po prostu bajka 8-)

Michał_Wawa pisze:
25 paź 2018, 15:01
Oni tną sobie mocno koszty bo taki ekranik kosztuje ich ze 20€ najwyżej a jeszcze jakieś wielkie dopłaty chcą za to badziewie.
20€.... chyba żartujesz sobie :?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Michał_Wawa
Samochód: Kodiaq

Post autor: Michał_Wawa »

A myślisz, że ile w tajwanskiej Foxconn kosztuje ekran do Ipada? Nie 20€ ? Ok, nooo 35€ :-)
Dla mnie ładne analogowe wskaźniki z aluminiowymi pięknie stylizowanymi detalami są ładniejsze od tabletu. Co kto woli.

Ps. W najnowszej BMW 3 MY2019 też tablet... A tak ładnie było... Wiocha.
Pozdrawiam,

Michał

RobKos
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 190KM Style DSG 4x4

Post autor: RobKos »

To prawda.
Mam nadzieję, że moda na świecidełka przeminie.

Awatar użytkownika
stingerA6
Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq

Post autor: stingerA6 »

Kurcze ja mam nowe i mi się podobają, bo już opatrzył mi się te ala octavia I.
Na szczęście w cenniku są oba więc każdy wybiera według własnego upodobania
Obrazek
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."

Pepeg
Samochód: Alhambra 4drive

Post autor: Pepeg »

Mans pisze: Nie zgadzam się z Tobą Kolego ;)
Porównywać jak piszesz cyt...
"normalne zegary z miłą czcionką i ładnymi oprawami"... do Active info Display to tak jakby porównywać stary telewizor z wypukłym kineskopem do płaskiego OLED 4K 8-)
Raczej kiepski przykład kolego. Napisał bym raczej, jak Rolex do Apple Watch, jeźdzę z obydwoma zegarami i zdecydowanie wolę klasyczne rozwiązanie. Rozumiem zachwyt nowością ale po pewnym czasie to się znudzi, a ładnie zaprojektowane i wykończone zegary będą ponadczasowe.

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Jeżdże też nieraz z elektronicznymi zegarami. Są ok, ale czasami mają takiego laga. Chyba jednak wolę analogowe.

Pepeg
Samochód: Alhambra 4drive

Post autor: Pepeg »

Malenstwo8 pisze:Jeżdże też nieraz z elektronicznymi zegarami. Są ok, ale czasami mają takiego laga. Chyba jednak wolę analogowe.
Na razie nie zauważyłem żadnego lagowania, ale jeśli zaczyna się to u innych, to robi się nie wesoło.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Pepeg pisze:
07 lis 2018, 8:00
Malenstwo8 pisze:Jeżdże też nieraz z elektronicznymi zegarami. Są ok, ale czasami mają takiego laga. Chyba jednak wolę analogowe.
Na razie nie zauważyłem żadnego lagowania, ale jeśli zaczyna się to u innych, to robi się nie wesoło.

W Kodiaqu mam analogowe (zresztą moim zdaniem świetne), cyfrowe to m.in. Ford, Audi.

Mans

Michał_Wawa pisze:
06 lis 2018, 18:49
A myślisz, że ile w tajwanskiej Foxconn kosztuje ekran do Ipada? Nie 20€ ? Ok, nooo 35€ :-)
Ale nie rozmawiamy tutaj o samej matrycy tylko o całym panelu Active info Display a to trochę więcej niż sam ekran :)

https://6.allegroimg.com/s720/017c91/69 ... ff7e436bb6

A tak gwoli ścisłości to cały ten panel produkują w Czechach a nie na Tajwanie także koszty rosną ;)

https://f.allegroimg.com/s720/01a5dc/87 ... 92bc03ef5f

https://allegro.pl/licznik-active-info- ... 35314.html

Mans

Jak dla mnie Active info Display jest genialny bo daje o wiele większe możliwości kierowcy w codziennym użytkowaniu ;)
Stare zegary analogowe nawet jakby ich cyferblat i wskazniki zrobione były ze złota czy z platyny poza tym, że ładnie wyglądają nie wnoszą nic więcej dla kierującego.
No chyba ,że dla niektórych z Was same wskazania prędkości przez wskazówkę w oświetlonym kółku wieczorową porą jest tak szczytowym osiągnięciem na miarę 21 wieku, że Wam to wystarcza :D
Mnie to nie wystarcza i dlatego wybrałem nowsze rozwiązanie o wiele bardziej praktyczne i jestem puki co mega zadowolony.
Na szczęście na dzień dzisiejszy jest jeszcze możliwość wyboru jakie zegary chcemy mieć , jednak za jakieś 5 lat..... te analogowe będą już tylko wspomnieniem ;)

ODPOWIEDZ