3 największe plusy i minusy Kodiaq'a

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
SlawekW
Samochód: Kodiaq Style 2.0 TSI

3 największe plusy i minusy Kodiaq'a

Post autor: SlawekW »

No właśnie - jakie Waszym zdaniem są największe zalety i wady Miśka ?
Oczywiście dużo tutaj zależy od wersji i wyposażenia...

Jak dla mnie:
+ Użyteczny ogrom przestrzeni (nie chodzi o to że auto jest duże, ale że jest spore a przy tym bardzo ustawne i praktycznie zaaranżowane w środku)
+ Elektroniczne gadżetów (ich spory wybór i użyteczność)
+ Ładny wygląd (auto naprawdę mi się podoba, zarówno z zewnątrz jak i w środku)

- duże spalanie (dotyczy to głownie benzyny, ale diesel też do ekonomicznych nie należy)
- obiektywnie słaba dynamika (i to pomimo dużego spalania. Wiem że gabaryty i waga auta, że DSG, że elektroniczny pedał gazu - ale jest tragicznie)
- słaba nawigacja (Columbus) w połączeniu z brakiem bezprzewodowego Android Auto (fabryczna nawigacja Skody jest taka sobie, mało aktualna - brak info o remontach, objazdach i aktualnym natężeniu ruchu - a GoogleMaps wymagają podłączania się kabelkiem)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
stingerA6
Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq

Re: 3 największe plusy i minusy Kodiaq'a

Post autor: stingerA6 »

Plusy:
Przestronność
Wyposażenie
Cena - jak na taką bestię

Minusy:
Jakość w niektórych miejscach
Głośność przy wyższych prędkościach (dzwiękoszczelne szyby powinny to wyeliminować)
Czas oczekiwania na realizację zamówionego Kodiaqa
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Plusy
- ilość miejsca
- spalanie
- wygląd(środek i na zewnątrz)
- dobre audio
- dsg
- dynamika
- cena
- ledy
Minusy
- plastiki
- zbyt nerwowe czujniki parkowania
Neutralne
- zawieszenie( z jednej strony dobrze jeżdżące, z drugiej budzi moją wątpluwość co do wytrzymałości i kultury pracy)
Wiem, miały być po 3 😁
Ostatnio zmieniony 12 paź 2018, 22:04 przez Malenstwo8, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

SlawekW pisze:
12 paź 2018, 20:47
- słaba nawigacja (Columbus) w połączeniu z brakiem bezprzewodowego Android Auto (fabryczna nawigacja Skody jest taka sobie, mało aktualna - brak info o remontach, objazdach i aktualnym natężeniu ruchu - a GoogleMaps wymagają podłączania się kabelkiem)
Czy kolega ma wykupioną usługę: Skoda-Connect? :)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

SlawekW
Samochód: Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: SlawekW »

MałGorzata pisze:
12 paź 2018, 21:41
Czy kolega ma wykupioną usługę: Skoda-Connect? :)
O, dobre pytanie. Być może mam, ale o tym nie wiem :)
Gdzie to sprawdzić / włączyć ?

RobKos
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 190KM Style DSG 4x4

Post autor: RobKos »

Zalogowac sie na swoje konto na portalu Skody

Mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: Mans »

SlawekW pisze:
- obiektywnie słaba dynamika (i to pomimo dużego spalania. Wiem że gabaryty i waga auta, że DSG, że elektroniczny pedał gazu - ale jest tragicznie)
Niestety wszystkiemu winna jest waga Kodiaqa bo z silnikiem 2.0 TSI 180KM i z DSG7 waży on ponad 1700kg :shock:
Zdecydowanie lepiej by się sprawdziła w Kodiaqu mocniejsza odmiana tego silnika o mocy 220KM ;)
VW Tiguan Allspace o wadze 1750kg z silnikiem 2.0TSI 220KM przyśpiesza od 0-100km/h w 6,8s
a ze słabszym 2.0 TSI 180KM w 8,2s ;)
Przyśpieszenie Skody to 7,8s
Różnica spora.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Przyspieszenie 7,8 przy masie 1700 kg, to słabo w rodzinnym suvie?
Poza tym to tylko 180 koni, na dzisiejsze standardy, to nie jest wiele i nie ma co wymagać niewiadomo czego. Moc 180 km to robiła wrażenie może 20 lat temu, ale na pewno nie dzisiaj, co nie zmienia faktu jak pisałem wyżej, że moim zdaniem jest ok. Do takich aut lepiej pasują przynajmniek 250 konne silniki, ale to nie w Kodiaqu. No może poza vRS, ale tam z kolei cena jest nie halo. Natomiast rozumiem, że może to być dla kogoś wada, choć pytanie czego się spodziewał. Inna sprawa to odczucia, bo faktycznie może być tak, że jest wrażenie jakby auto nie jechało.
Ja mam u siebie 150 km w dieselu, przyspieszenie na poziomie 9,9, a odczuwalnie jest na poziomie 8 sek. Oczywiście to tylko wrażenie, choć moim zdaniem autu nie brakuje dynamiki.
Jeździłem swojego czasu autem kombi, które miało 220 koni i przyspieszało w 7,5 przy masie 1600 kg. Dla mnie było to bardzo ok.

kris3a
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 tdi 140kW 4x4 DSG

Post autor: kris3a »

Panowie o czym mowa. Za te pieniądze to super fura. Mam wyposażenie prawie full i za te pieniądze nic lepszego nie ma, chyba że 2/3 tiguana allspace. Plus grupy VW to możliwość dobierania sobie fajnych dodatków, których konkurencja nawet nie ma w opcji. Nawigacja działa całkiem dobrze. W Niemczech lepiej nawigowała niż gogle maps. Materiały takie jak w innych autach w tym segmencie. Miejsca z tyłu i takiego bagażnika u konkurencji nie ma. Więc jak kupiliśmy już ten samochód cieszmy się nim. Następny na pewno będzie lepszy. Wiadomo wady są, ale który samochód ich nie ma. W końcu decydujący głos mają księgowi a nie projektanci. Amen.

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

SlawekW pisze:
Trochę chyba przesadzasz. Bezprzewodowego Android Auto nie obsługuje jeszcze żaden samochód, a to i tak olbrzymia zaleta w porównaniu z niektórą konkurencją (np. w Toyocie tego nie uświadczysz, nawet nie mają w planach).
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

ODPOWIEDZ