No właśnie - jakie Waszym zdaniem są największe zalety i wady Miśka ?
Oczywiście dużo tutaj zależy od wersji i wyposażenia...
Jak dla mnie:
+ Użyteczny ogrom przestrzeni (nie chodzi o to że auto jest duże, ale że jest spore a przy tym bardzo ustawne i praktycznie zaaranżowane w środku)
+ Elektroniczne gadżetów (ich spory wybór i użyteczność)
+ Ładny wygląd (auto naprawdę mi się podoba, zarówno z zewnątrz jak i w środku)
- duże spalanie (dotyczy to głownie benzyny, ale diesel też do ekonomicznych nie należy)
- obiektywnie słaba dynamika (i to pomimo dużego spalania. Wiem że gabaryty i waga auta, że DSG, że elektroniczny pedał gazu - ale jest tragicznie)
- słaba nawigacja (Columbus) w połączeniu z brakiem bezprzewodowego Android Auto (fabryczna nawigacja Skody jest taka sobie, mało aktualna - brak info o remontach, objazdach i aktualnym natężeniu ruchu - a GoogleMaps wymagają podłączania się kabelkiem)
3 największe plusy i minusy Kodiaq'a
- stingerA6
- Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq
Re: 3 największe plusy i minusy Kodiaq'a
Plusy:
Przestronność
Wyposażenie
Cena - jak na taką bestię
Minusy:
Jakość w niektórych miejscach
Głośność przy wyższych prędkościach (dzwiękoszczelne szyby powinny to wyeliminować)
Czas oczekiwania na realizację zamówionego Kodiaqa
Przestronność
Wyposażenie
Cena - jak na taką bestię
Minusy:
Jakość w niektórych miejscach
Głośność przy wyższych prędkościach (dzwiękoszczelne szyby powinny to wyeliminować)
Czas oczekiwania na realizację zamówionego Kodiaqa
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Plusy
- ilość miejsca
- spalanie
- wygląd(środek i na zewnątrz)
- dobre audio
- dsg
- dynamika
- cena
- ledy
Minusy
- plastiki
- zbyt nerwowe czujniki parkowania
Neutralne
- zawieszenie( z jednej strony dobrze jeżdżące, z drugiej budzi moją wątpluwość co do wytrzymałości i kultury pracy)
Wiem, miały być po 3
- ilość miejsca
- spalanie
- wygląd(środek i na zewnątrz)
- dobre audio
- dsg
- dynamika
- cena
- ledy
Minusy
- plastiki
- zbyt nerwowe czujniki parkowania
Neutralne
- zawieszenie( z jednej strony dobrze jeżdżące, z drugiej budzi moją wątpluwość co do wytrzymałości i kultury pracy)
Wiem, miały być po 3
Ostatnio zmieniony 12 paź 2018, 22:04 przez Malenstwo8, łącznie zmieniany 1 raz.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Czy kolega ma wykupioną usługę: Skoda-Connect?
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
-
SlawekW
- Samochód: Kodiaq Style 2.0 TSI
O, dobre pytanie. Być może mam, ale o tym nie wiem
Gdzie to sprawdzić / włączyć ?
-
RobKos
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 190KM Style DSG 4x4
Zalogowac sie na swoje konto na portalu Skody
-
Mans
- Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7
Niestety wszystkiemu winna jest waga Kodiaqa bo z silnikiem 2.0 TSI 180KM i z DSG7 waży on ponad 1700kg
Zdecydowanie lepiej by się sprawdziła w Kodiaqu mocniejsza odmiana tego silnika o mocy 220KM
VW Tiguan Allspace o wadze 1750kg z silnikiem 2.0TSI 220KM przyśpiesza od 0-100km/h w 6,8s
a ze słabszym 2.0 TSI 180KM w 8,2s
Przyśpieszenie Skody to 7,8s
Różnica spora.
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Przyspieszenie 7,8 przy masie 1700 kg, to słabo w rodzinnym suvie?
Poza tym to tylko 180 koni, na dzisiejsze standardy, to nie jest wiele i nie ma co wymagać niewiadomo czego. Moc 180 km to robiła wrażenie może 20 lat temu, ale na pewno nie dzisiaj, co nie zmienia faktu jak pisałem wyżej, że moim zdaniem jest ok. Do takich aut lepiej pasują przynajmniek 250 konne silniki, ale to nie w Kodiaqu. No może poza vRS, ale tam z kolei cena jest nie halo. Natomiast rozumiem, że może to być dla kogoś wada, choć pytanie czego się spodziewał. Inna sprawa to odczucia, bo faktycznie może być tak, że jest wrażenie jakby auto nie jechało.
Ja mam u siebie 150 km w dieselu, przyspieszenie na poziomie 9,9, a odczuwalnie jest na poziomie 8 sek. Oczywiście to tylko wrażenie, choć moim zdaniem autu nie brakuje dynamiki.
Jeździłem swojego czasu autem kombi, które miało 220 koni i przyspieszało w 7,5 przy masie 1600 kg. Dla mnie było to bardzo ok.
Poza tym to tylko 180 koni, na dzisiejsze standardy, to nie jest wiele i nie ma co wymagać niewiadomo czego. Moc 180 km to robiła wrażenie może 20 lat temu, ale na pewno nie dzisiaj, co nie zmienia faktu jak pisałem wyżej, że moim zdaniem jest ok. Do takich aut lepiej pasują przynajmniek 250 konne silniki, ale to nie w Kodiaqu. No może poza vRS, ale tam z kolei cena jest nie halo. Natomiast rozumiem, że może to być dla kogoś wada, choć pytanie czego się spodziewał. Inna sprawa to odczucia, bo faktycznie może być tak, że jest wrażenie jakby auto nie jechało.
Ja mam u siebie 150 km w dieselu, przyspieszenie na poziomie 9,9, a odczuwalnie jest na poziomie 8 sek. Oczywiście to tylko wrażenie, choć moim zdaniem autu nie brakuje dynamiki.
Jeździłem swojego czasu autem kombi, które miało 220 koni i przyspieszało w 7,5 przy masie 1600 kg. Dla mnie było to bardzo ok.
Panowie o czym mowa. Za te pieniądze to super fura. Mam wyposażenie prawie full i za te pieniądze nic lepszego nie ma, chyba że 2/3 tiguana allspace. Plus grupy VW to możliwość dobierania sobie fajnych dodatków, których konkurencja nawet nie ma w opcji. Nawigacja działa całkiem dobrze. W Niemczech lepiej nawigowała niż gogle maps. Materiały takie jak w innych autach w tym segmencie. Miejsca z tyłu i takiego bagażnika u konkurencji nie ma. Więc jak kupiliśmy już ten samochód cieszmy się nim. Następny na pewno będzie lepszy. Wiadomo wady są, ale który samochód ich nie ma. W końcu decydujący głos mają księgowi a nie projektanci. Amen.
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Trochę chyba przesadzasz. Bezprzewodowego Android Auto nie obsługuje jeszcze żaden samochód, a to i tak olbrzymia zaleta w porównaniu z niektórą konkurencją (np. w Toyocie tego nie uświadczysz, nawet nie mają w planach).
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum!