Hej zakładam nowy temat aby zebrać w nim najwięcej osób dotkniętych problemami z odbiorem już gotowego miśka, który od jakiegoś czasu tuła się po świecie i nie może dotrzeć do osób, które złożyły zamówienie.
Salon umywa ręce że nic nie może zrobić, nie poczuwa się do rekompensat itd. Planuje napisać oficjalnego maila z moją sytuacją gdyż na info od kierownika o terminie odbioru auta ( połowa września) sprzedałem auto i od 15 paź będę bez auta a potrzebuję mieć na co dzień środek transportu.
Pomyślałem żę jeżeli zebrała by się większa ilość osób i w jedym terminie mogli byśmy trochę ( zaspamować) skrzynkę centrali.
Co wy na to ? Jak wasze sytuację z salonem ? Jakie obietnice czy odpowiedzi uzyskaliście??
WLTP czyli problemy z odbiorem auta
-
Anubis
- Samochód: Kodiaq Style 2.0.TDI DSG 190KM
Re: WLTP czyli problemy z odbiorem auta
Obawiam się że nic nie zrobisz. Salony zabezpieczają się przed takimi sytuacjami. Zdarzają się rzadko, ale jednak. Ogólnie są problemy przez homologacje. Kilku moich Klientów ma podpisane umowy leasingowe, a samochodów nie ma. Problem nie dotyczy tylko Skody.
-
Dil
- Samochód: Kodiaq Sportline Szary Steel
No ja też mam podpisaną umowę, wpłacone 20 % wpłaty wstępnej. Nie dotyczy tylko skody ok ale skupmy się tu i teraz na tych autach które mamy zamówione. I co wltp miało ruszyć w 39 tygodniu teraz 42 tydzień a zaraz się okaże że 48 i kolejny i kolejny :/
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Tak czy siak, to chyba dotyczy wszystkich producentów.
-
bubuś
- Samochód: był Kodiaq Style 2,0 TDI 140kW, 4x4, DSG + dodatki
Jak się wydaje, coś jest niepokojącego na rzeczy, czego skutkiem jest zwlekanie z dystrybuowaniem do importera aut już wyprodukowanych i jak mniemam shomologowanych w sierpniu (no bo jak długo można badać?).
Handlowiec dilera u którego zamówiłem wozidło zagadnięty w trakcie telefonicznej rozmowy o przyczyny zwlekania z wydawaniem aut orzekł, że ponoć w jakichś europejskich zapisach dot. WLTP jest nabazgrane, że jeśli autko w realu będzie w konsumpcji i emisji zanieczyszczeń przekraczało normę, to użytkownik będzie mógł auto zwrócić. Stąd ponoć Czesi prócz testów laboratoryjnych WLTP tak uzyskane normy weryfikują dodatkowo w realnej jeździe, by zmieścić się w normie 6D Temp, która ma obowiązywać od połowy 2019 r. (ciekawe jakie przebiegi będą miały auta w dniu wydania u dilera?. Czy np. 5 km, czy 25 km? Może wzorem polskich handlarzy dokonają korekty wskazań przebiegu?)
Przy całej niejasności powodów opóźnienia, znając trochę realia motoryzacji zakładam, że Czesi mogą dodatkowo coś kombinować z oprogramowaniem ECU aut, i jak znajdą złoty środek to wszystkie czekające na parkingu auta wrócą na taśmę i tak je zmulą (po coś w końcu w MR 2019 powiększyli z 12 do 18 litrów zbiornik na AdBlue), że utrzymają normę, ale będą się tylko toczyć, miast jeździć.
Przypomina mi się pewna historia opisana zimą 2017/2018 na forum dyskusyjnym Jeepa Grand Cherokee (plądrowałem je w celu zgłębienia wiedzy, gdy poszukiwałem dla siebie używki w cenie do 200 tys. zł benzynowej V6 lub V8). Pewien gostek nabył w salonie fabrycznie nowego JGC SRT8 w wersji europejskiej, który wg katalogu miał osiągać max prędkość 250 km/h. Jak się okazało miał problemy by osiągnąć 190 km/h. Interweniował u dilera kilkakrotnie i go olewali. Dopiero jak zagroził, że zwróci auto, bo nie jest zgodne z umową i katalogowymi danymi, zaczęli poprawiać soft i okazało się, że miał wgrany amerykański (u jankesów te motory są zdławione w celu ograniczenia prędkości max). Po kilku próbach w końcu wgrali mu europejski soft i chłopina miał banana na buzi, bo autko zaczęło jeździć tak jak podawał katalog.
Follow your dreams
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!
Serio? Podpisujecie umowę z lesingiem i jeszcze wpłacacie opłatę przed pojawieniem się samochodu w salonie. No to niezłe jaja.
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
-
Malenstwo8
Ekolodzy dopięli swego. To już są jaja.
-
bubuś
- Samochód: był Kodiaq Style 2,0 TDI 140kW, 4x4, DSG + dodatki
Fakt, dopięli.
Ale producenci, chcą ich przechytrzyć i są ponoć dowody, że kombinują by się zabezpieczyć na przyszłe lata https://moto.rp.pl/tu-i-teraz/14866-mac ... stowa-wltp
Zaś inni wychodzą przed szereg, pewnie by postawić konkurencję pod ścianą
https://moto.rp.pl/biznes/13209-euro-6d ... sza-emisja
https://www.hyundai.pl/Serwis/wltp_i_euro_6d_temp/
http://www.newsauto.pl/opel-astra-tez-z ... o-6d-temp/
Co się porobiło
Follow your dreams
-
Malenstwo8
Wojna w najlepsze, a i tak jak zawsze cierpią zwykli obywatele.
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Tak długo aż znajdzie się sposób na oszukanie procedury testowej i samochody w końcu spełnią normy
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum!