KESSY FULL- bezkluczykowy system obsługi

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Awatar użytkownika
fonus
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic

Re: KESSY FULL- bezkluczykowy system obsługi

Post autor: fonus »

Odnośnie keyless tak sobie myślę, że sprawę zalatwilby jeden dodatkowy przycisk w kluczyku wyłączający mu zasilanie.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

Jak tak czytam powyższe, to dochodzę do wniosku, że mając Kessy Full, SAFE jest obowiązkowy, ale należałoby dodać (oprócz immobilizera) jakiś nietypowy autoalarm i system lokalizacji radiowej (gannet czy lojack). Wtedy jest względnie bezpiecznie, ale za to się płaci abonament.
DO developer

lighting

fonus pisze:
05 kwie 2017, 9:40
Odnośnie keyless tak sobie myślę, że sprawę zalatwilby jeden dodatkowy przycisk w kluczyku wyłączający mu zasilanie.
Albo inne, istniejące rozwiązanie to etui-klatka Faradaya. To, co najtańsze znalazłem w Polsce to https://multi-com.pl/,details,id_pr,159 ... u,gsm.html
DO developer

Awatar użytkownika
fonus

Wszystkie systemy które mają służyć utrudnienia kradzieży typu immobiliser, zamek kierownicy, alarm ze swoimi różnymi funkcjami (w tym funkcja safe), jak rozumiem zostają rozbrojone w chwili odryglowania drzwi z zewnatrz przy użyciu sygnału z kluczyka. Czyli po co to wszystko ? Jak nie zabezpieczymy auta przed sposobem złodzieja na wzmocnienie sygnału z kluczyka to resztę fabrycznych systemów jest do niczego.

Awatar użytkownika
fonus

Chyba że można przeprogramować system keyless żeby działał inaczej ale nic takiego nie słyszałem.

rafalhtc
Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi

Post autor: rafalhtc »

Dokładnie. Mając Keyless, alarm i imo nie jest juz żadnym zabezpieczeniem. W sumie to gdyby nie wymóg niektórych ubezpieczalni to szkoda by było W ogóle wydawać kasę na alarm jeśli auto ma Keyless. Radzę kolegom z tym wynalazkiem w aucie pomyśleć o jakiejś dodatkowej blokadzie.
Najlepsze są najprostsze takie jak odcięcie zapłonu lub dopływu paliwa ale na te często producent nie chce się zgodzić z uwagi na gwarancję. A to w sumie tylko ukryty przycisk w miejscu znanym tylko kierowcy. Kiedyś w Audi miałem 2 jednocześnie czyli i odcięcie zapłonu i paliwa. Zapłaciłem za to w serwisie 50zł, montaż trwał ok 1h. Pół roku po montażu pewnego ranka. patrzę, a samochód otwarty. Alarm nie wył choć w aucie był też zamontowany. Auto jednak stało i do kradzieży nie doszło. Nic nie zginęło, nawet panel radia został więc nie zależało zlodziejowi na fantach tylko konkretnie na aucie. Te się uchowało dzięki tym prostym blokadom.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2017, 10:24 przez rafalhtc, łącznie zmieniany 1 raz.

lighting

rafalhtc pisze:
05 kwie 2017, 10:14
Dokładnie. Mając Keyless alarm i imo nie jest juz żadnym zabezpieczeniem. W sumie to gdyby nie wymóg niektórych ubezpieczalni to szkoda by było W ogóle wydawać kasę na alarm jeśli auto ma Keyless.
No nie do końca; jeżeli złodziej będzie amatorem i postara się otworzyć auto łomem lub wybijając szybę, to alarm się przyda.
DO developer

rafalhtc
Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi

Post autor: rafalhtc »

No to racja bo jeszcze amatorzy i idioci w tej branży też się zdarzają. Choć Ci na nowe współczesne auta rzadko się porywają. Ale reguły nie ma. Najlepiej aby złodzieja kopało prądem od razu po otwarciu:p

menthal
Samochód: Skoda Kodiaq 1,4

Post autor: menthal »

rafalhtc pisze:
05 kwie 2017, 10:28
Najlepiej aby złodzieja kopało prądem od razu po otwarciu:p
Prądem to przed otwarciem, po otwarciu to np. kastracja. Tylko trochę strach, że może się zepsuć i zaatakuje właściciela.

A co do samego alarmu to warto to tylko kalkulować:
jako argument za zakupem - zniżkę AC
jako argument przeciw - kiedyś może się zepsuć i będzie wył np. całą noc, a później dojdą koszty naprawy.

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Post autor: kamilR »

Tu niestety racja ze przy przechwyceniu sygnału z pilota samochód juz jest rozbrojony i złodziej wsiada i odjeżdża.
Alarm z funkcja safe to mus w przypadku brania auta np. w leasing.
Nie przesadzajmy z tym zepsuciem alarmu, mi nigdy żaden sie nie popsul(podobno zawsze musi byc ten pierwszy raz;)

ODPOWIEDZ