Kodiaq a może karoq

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Anubis
Samochód: Kodiaq Style 2.0.TDI DSG 190KM

Kodiaq a może karoq

Post autor: Anubis »

Witam wszystkich :-)

To mój pierwszy post na forum, więc od razu się witam.

Do meritum. Po długiej burzy w domu, jazdach próbnych itd, padł wybór na miśka. Nie było łatwo. W domu już jest jeden suv - piękna Kuga. Rozważałem zakup kodiaqa lub piękne mondeo w wersji viniale :-) Mondeo znam, miałem 3, z czego najnowsze z 2015 roku było u nas dwa lata. Nastąpiła zamiana na Kugę, kaprys żony. Mondek nigdy mnie nie zawiódł, dwa diesle, ostatni benzyna. Rozważałem za i przeciw, niestety nie robię tylko autostrad, czasami trzeba w dziwne miejsca dojechać , więc plus dla SUV i za napęd 4x4 i bagażnik. Obecnie śmigam skodą Octavią w benzynie po lifcie.

Kodiaq w zasadzie już upatrzony, leasing zaklepany, ale pojawiła się przewrotna myśl, może karoq ? Wirtualne zegary itd, jakie wasze odczucia jako użytkownicy miśków ? Dodam że kodiaq upatrzony od dealera, 1,5 roczny, z przedłużoną gwarancją ( taki postawiłem warunek ) no i dobrze doposażony, diesel 190 KM, wersja style, cena katalogowa modelu ponad 190 tys.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
stingerA6
Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq

Re: Kodiaq a może karoq

Post autor: stingerA6 »

Kodiaq i Karoq to wielkościowo inne auta. Ja nie miałem dylematu, dlatego zamówiłem Kodiaqa.....a dla żony Karoqa.
Ps.Jak czytam czym obecnie jeździsz to otwieram szeroko oczy bo.....
moja żona obecnie śmiga Kugą, a ja Octavką w benzynie. SZOK
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."

Anubis

Hahaha, kurcz numer że hej :-) Tak wiem że karoq mniejszy, ale w praktyce nie aż tak sporo.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Sporo mniejszy, uwierz. Zresztą pewnie Kolega StingerA6 pewnie potwierdzi. Karoq nie jest małym autem, ale przy Kodiaq jest 🙂 Też przesiadłem się na Koduaqa z Mondziaka 2016 r w benzynie. Mondeo to jest bardzo dobre auto.

Anubis

Mondeo jest ok i jak bym robił tylko trasy po normalnej drodze to mondek by wygrał, szczególnie ten w wersji viniale i 210 km :-) Dojeżdżam do klientów i te kilka razy w roku zdarza się że kodiaq się przyda, do tej pory brałem żony Kugę. Generalnie kodiaq mi się podoba i na trasie nie spodziewam się złych odczuć, nie jest to oczywiście limuzyna, ale prowadzi się lepiej od kugi i nie rzuca tak na zakrętach.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Karoq to następca Yeti i czuć to jak się usiądzie w środku. Wiem co piszę bo przed Kodiaqiem była Yeti :)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Malenstwo8

Anubis pisze:
24 wrz 2018, 22:20
Mondeo jest ok i jak bym robił tylko trasy po normalnej drodze to mondek by wygrał, szczególnie ten w wersji viniale i 210 km :-) Dojeżdżam do klientów i te kilka razy w roku zdarza się że kodiaq się przyda, do tej pory brałem żony Kugę. Generalnie kodiaq mi się podoba i na trasie nie spodziewam się złych odczuć, nie jest to oczywiście limuzyna, ale prowadzi się lepiej od kugi i nie rzuca tak na zakrętach.
Kuga ma twardszy zawias od Kodiaqa. Na nierównościach bardziej podskakuje, ale w zakrętach jeździ trochę lepiej. Ma podskakiwanie ma też wpływ mniejszy rozstaw osi w Kudze. Ja bym określił styl jazdy Kodiaqa na taki elegancki, stateczny. Nie ma w nim żadnej nerwowości. Idzie pewnie i równo. Dla mnie to bardzo duża zaleta, jeździłem wcześniej bardziej "nerwowymi" autami. Jednak do zawieszenia Mondeo sporo mu brakuje (także w kulturze pracy), no ale to inne auto. Zawieszenie w Mondeo było bardzo ciche. W Kodiaqu np. po myciu lub jeździe w deszczy zdarza się, że skrzypi np. przy zahamowaniu. W Mondeo po 50 tys było dużo lepiej niż w Kodiaq po niecałych 20. Karoqowi będzie pewnie bliżej do Kugi niż do Kodiaqa. Ma podobny zdaje się rozstaw osi i gabarytowo tez podobnie. Kodiaq bardziej stateczny.

Anubis

No właśnie nie zgodziłbym się że Kuga lepiej jeździ na zakrętach. Na oględziny samochodu pojechaliśmy specjalnie Kugą. Robiąc dłuższą testową trasę kodiakiem, na ślimakach na autostradzie miałem odczucie że buda w kodiaqu tak się nie wychyla jak w kudze. Zawieszenie DCC, ale ustawione było na normal, więc na sport by było jeszcze lepiej podejrzewam.

Malenstwo8

Ja mam zwykły zawias bez DCC stąd może inne odczucia.

Mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: Mans »

Skoda Kodiaq to inna bajka... ;)

ODPOWIEDZ