Średnica otworu centrującego koła

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
bubuś
Samochód: był Kodiaq Style 2,0 TDI 140kW, 4x4, DSG + dodatki

Średnica otworu centrującego koła

Post autor: bubuś »

Ponieważ Kodiaq już jest wyprodukowany i czeka na homologację jak jego wyziewy są bardzo trujące dla środowiska, o czym napisałem w innym wątku, pora sposobić się do nabycia kół zimowych.

Założenie, by było taniej aniżeli w sklepie Skody, czyli zakup na znanym portalu internetowym. Znalazłem felgi, które sprzedawca oznaczył jako dla KODIAQA, z rozstawem śrub 5x112, ET 38, otwór centrujący 57.
Dmuchając na zimne, by nie było wtopy, w serwisie Skody chciałem zweryfikować prawdziwość podanego parametru dla otworu centrującego.
Dzwonię zatem do doradcy serwisowego w jednym z serwisów Skody z zapytaniem o średnicę owego otworu w kole Kodiaqa.
Najpierw się okazuje, że nie on jest specjalistą w tej sprawie, odsyła pod numer do działu części zamiennych. Tam się okazuje, że ichniejszy komputerowy katalog części nie wymienia takiego parametru.
Na pytanie, jak lub gdzie się dowiem o tę wartość, by kupić właściwą felgę, otrzymuję cenną poradę. Otóż należy podnieść auto na lewarku, zdjąć koło i zmierzyć suwmiarką.
Zaiste, błyskotliwe, zwłaszcza w sytuacji gdy nie mam jeszcze auta. Ręce opadają.

Po tej przygodzie już wiem, że prawda o czeskim filmie jest prawdziwa. Nikt nic nie wie.

Zapytam zatem forumowiczów. Mierzył ktoś/lub wie na pewno/może zmierzyć tę średnicę w kole zapasowym.

Follow your dreams :D
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Re: Średnica otworu centrującego koła

Post autor: michalmiko »

Bubuś, nie mam teraz możliwości, aby Ci to zmierzyć, ale jakie to znalazłeś te felgi? Jeżeli to zamienniki, to pewnie będą pierścienie centrujące. Nie wolisz felg oryginalnych? Kupowałem 18" Trinity czarne za 749zł, gdzie zamienniki chodziły w podobnych, jak nie wyższych cenach. Jeszcze dalej jak patrzę są w promocyjnej cenie :)

Dobra, zmierzyłem zimówki, ale nie dało rady jak zmieścić suwmiarki. Według miarki, na moje oko jest jakieś 55-56mm

Obrazek

bubuś

@michalmiko
U mnie sprawa z kołami zimowymi ma się tak, że na zimę stosuję tylko felgi stalowe (zimą auta garażowanego pod chmurką nie myję z błota i soli) i koła zmieniam sobie sam, bez wystawania w kolejce u gumiarza.

Z kół stalowych w sklepie Skody są do Kodiaqa tylko felgi 17” z dobrymi gumami Nokian WR SUV 3 z indeksem nośności 103H, za 3800 zł (ale są to 215/65), bo doliczają sobie jakieś dodatkowe opłaty za ubezpieczenie opon na 3 lata.
Mogę wydać pieniądze na różne rzeczy i dodatki do auta, ale nie mam zamiaru płacić za fanaberie i kombinacje Skody, zwłaszcza wobec faktu takiej nieterminowości w produkcji zamówionego przeze mnie auta.
Znalazłem w sklepie internetowym takie same stalowe felgi 17” i gumy Nokian WR SUV 3 ale 225/65 z indeksem nośności 106H i wydam na nie 3000 zł (felgi 1,0 tys, zł, opony 2,0 tys. zł). Nabędę takie opony o profilu ciut wyższym niż w sklepie Skody, a to tylko po to by nieco podnieść auto wyżej (o 4 mm) i m.in. urealnić wskazania prędkościomierza w stosunku do zaniżonych jego wskazań na kołach fabrycznie montowanych. Na oponie 225/65/17 przy licznikowych 50 km/h faktyczna prędkość będzie wynosiła 50,46, a przy100 km/h – 100,93 ( http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon ).
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Post autor: michalmiko »

A to nie wiedziałem, że chodzi o felgi stalowe ;)
Bardzo dobry model opon wybrałeś. Miałem je w poprzednim samochodzie i teraz je kupiłem do Kodiaqa. W Skodzie jeszcze ich nie montowałem, ale w Qashqaiu z napędem na 4 koła sprawowały się świetnie. Bardzo dobre na trudne warunki zimowe.
Może poszukaj jeszcze w innych salonach co prowadzą sprzedaż wysyłkową (np. u Żagiel auto). Patrzę teraz do katalogu, to te co piszesz, są w cenie 3840zł, a powinieneś przynajmniej z 10% rabatu na takim zestawie dostać, czyli za jakieś 3500zł...

kapete
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI Lava Blue

Post autor: kapete »

Dzisiaj otrzymałem odpowiedź od serwisu na pytanie w zakresie otworów:
"Wielkość otworu centrującego wynosi 57,1 rozstaw śrub 5x112 , oraz bardzo ważne jest ET
Felga 17’’ – 40 18-19’’ –43 20’’-41"

bubuś

Zaiste dziwne to wszystko.
Dzwoniłem wczoraj:
-do innego ASO Skody i tam też nie potrafili mi udzielić odpowiedzi o średnice otworu centrującego,
-dzwoniłem do sprzedawcy planowanych do zakupu felg 17", podającego średnicę o wartości 57 mm. Zarzekał się, że ta średnica jest na bank zgodna z modelem, sprawdzana i będzie takie koło na pewno pasowało.
Sprzedawca ten oferuje felgę stalową 17" z ET 38 mm, więc o minimalnie większym odsadzeniu (w prawo) aniżeli podaje @kapete (40 mm dla 17", to być może dla felgi aluminiowej, która ma grubszą ściankę).

No nieważne. Felgi u tego sprzedawcy zamówione, opony także (Nokian WR SUV3, jednakże 235/65/17 108H, które podniosą mi auto o 1 cm i urealnią wskazania szybkościomierza. Cena zakupu 2992 zł. Pozostanie jeszcze nabyć kołpaki (zmieszczę się w 100 zł) i pozostanie czekać na auto i zimę.

bubuś

Felgi stalowe i oponki już są u mnie. Wszystko zamontowane do kupy, napompowane, wyważone.
Zacnie koła wyglądają na felgach 17". Przy rozmiarze 235/65 wyglądają baloniasto prawie jak 235/70/16" w moim Santa Fe. Będzie można zimą latać po nieodśnieżonych krawężnikach, muldach lodowych, itp.
Jedno co mnie zaskoczyło, to to, że się bezproblemowo wyważyły. Gumiarz niemal nie musiał nabijać ciężarków: na jednej feldze nabił jeden 20g, na pozostałych bodaj ze 2 czy 3 ołowie 5 lub 10g, a w reszcie krawędzi były wartości zerowe.
Teraz pozostaje czekać na śnieżną zimę, by sprawdzić jak się gumy będą zachowywać. Santa Fe obute jest na lato w Nokian Line SUV, zaś na zimę w Nexen Winguard SUV.

ODPOWIEDZ