Zamykanie auta a niedomknięte drzwi

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
rpp
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0TSI

Zamykanie auta a niedomknięte drzwi

Post autor: rpp »

Kodiaq jak wiadomo to nie Mercedes z domykaniem drzwi i w niektórych egzemplarzach trzeba nimi ciut mocniej trzasnąć żeby się zamknęły.

Ale nie w tym rzecz - dzisiaj mój pierwszy dzień obcowania z autem i zauważyłem pewną niepokojącą sprawę - jeśli któreś drzwi się nie domkną a ja zdecyduję się zamknąć auto z pilota to niestety nie mam kompletnie żadnej sygnalizacji, że coś jest nie tak.
Zdarzyło mi się (na szczęście w garażu), że właśnie drzwi pasażera się nie domknęły - zamknąłem auto z pilota i poszedłem do domu.
Z ciekawości odpaliłem aplikację na telefonie Skoda Connect i patrzę a tam info, że drzwi są otwarte - schodzę do garażu i faktycznie - drzwi niedomknięte.
Niby nie dało się ich otworzyć ale nie w tym rzecz - wolałbym mieć sygnalizację dźwiękową przy zamykaniu, że coś jest nie tak.

W każdym innym aucie miałem tak, że przy zamykaniu centralnego migają kierunkowskazy (nie lubię trąbienia - więc tu w przypadku Kodiaqa jest ok) ale jeśli któreś drzwi są niedomknięte to auto dawało znać krótkim trąbnięciem, że coś jest nie tak.

Czy można to gdzieś ustawić? Alarm fabryczny z funkcją Safe. Próbowałem przegrzebać się przez menu w samochodzie ale nigdzie nie znalazłem ustawień dot. alarmu. W instrukcji albo jestem ślepy albo też tego nie ma :-(

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

WuWu
Samochód: Kodiaq 1,4

Re: Zamykanie auta a niedomknięte drzwi

Post autor: WuWu »

rpp pisze:
04 sie 2018, 21:06
Kodiaq jak wiadomo to nie Mercedes z domykaniem drzwi i w niektórych egzemplarzach trzeba nimi ciut mocniej trzasnąć żeby się zamknęły.

Ale nie w tym rzecz - dzisiaj mój pierwszy dzień obcowania z autem i zauważyłem pewną niepokojącą sprawę - jeśli któreś drzwi się nie domkną a ja zdecyduję się zamknąć auto z pilota to niestety nie mam kompletnie żadnej sygnalizacji, że coś jest nie tak.
Zdarzyło mi się (na szczęście w garażu), że właśnie drzwi pasażera się nie domknęły - zamknąłem auto z pilota i poszedłem do domu.
Z ciekawości odpaliłem aplikację na telefonie Skoda Connect i patrzę a tam info, że drzwi są otwarte - schodzę do garażu i faktycznie - drzwi niedomknięte.
Niby nie dało się ich otworzyć ale nie w tym rzecz - wolałbym mieć sygnalizację dźwiękową przy zamykaniu, że coś jest nie tak.

W każdym innym aucie miałem tak, że przy zamykaniu centralnego migają kierunkowskazy (nie lubię trąbienia - więc tu w przypadku Kodiaqa jest ok) ale jeśli któreś drzwi są niedomknięte to auto dawało znać krótkim trąbnięciem, że coś jest nie tak.

Czy można to gdzieś ustawić? Alarm fabryczny z funkcją Safe. Próbowałem przegrzebać się przez menu w samochodzie ale nigdzie nie znalazłem ustawień dot. alarmu. W instrukcji albo jestem ślepy albo też tego nie ma :-(
Ja nic nie ustawiałem i u mnie jest jeden sygnał przy zamykaniu jak któreś z drzwi są źle zamknięte.

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Post autor: michalmiko »

WuWu, a masz fabryczny alarm, czy dorabiany?
U mnie jest tak samo jak u Rpp. Zamykam auto z otwartymi drzwiami i nie ma żadnej sygnalizacji. Jedyna różnica, to brak mignięcia kierunkowskazami w porównaniu do zamkniętych drzwi.

WuWu
Samochód: Kodiaq 1,4

Post autor: WuWu »

Fakt. Nie mam fabryczniego tylko jakiś firmowy lokalny skody. Sprawdzilem jeszcze w Audi i faktycznie ma tak jak u Was. Tzn jak nie zamknięte to brak mrugnięcia i diody brak głosu. Czyli u mnie robotę robi pewnie niefabryczny alarm.
Hmmm ale skoro niefabryczny alarm można uruchamiać z kluczyka auta to i chyba nie ma większego problemu dokodowac sygnał gdy są otwarte drzwi.

Awatar użytkownika
PeWu
Samochód: Kodiaq TDI 150KM

Post autor: PeWu »

Ja miałem przypadek pozostawienia auta z otwartymi drzwiami na całą szerokość. Na szczęście wróciłem się po coś i aż ciepło mi się zrobiło.
Zdecydowanie brakuje tutaj jakiegoś simple cleavera.

rpp
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0TSI

Post autor: rpp »

Znalazłem info, że teoretycznie da się taką opcję odblokować (pewnie przez OBD11) tak, żeby pojawiła się w menu samochodu.
Tu filmik jak to wygląda po włączeniu opcji:

Co prawda na początku filmu jest info, że dotyczy to wersji bez fabrycznego alarmu.

Druga sprawa - raczej będzie trąbiło przy każdym otwarciu/zamknięciu (a tego nie lubię). Brak informacji czy przy próbie zamknięcia z otwartymi drzwiami będzie inny/dodatkowy dźwięk.

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

Może po prostu trzeba się do tego systemu przyzwyczaić i zwrócić uwagę że jak jest ok to słychać centralny zamek i migają kierunki, a jak jest cos otwartego to nic sie nie dzieje. Ja juz sie przyzwyczaiłem do tego i jak nie ma reakcji od razu szukam niedomkniętych drzwi czy klapy. Proste ;)
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

Awatar użytkownika
PeWu
Samochód: Kodiaq TDI 150KM

Post autor: PeWu »

Tutaj jest problem taki, że reakcja jest.... a drzwi otwarte na oścież.

ODPOWIEDZ