Lampy przednie halogenowe (nie ledowe).

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Awatar użytkownika
offman
Samochód: Skoda Kodiaq (2017), Ambition, TSI 2.0, DSG, 4x4

Lampy przednie halogenowe (nie ledowe).

Post autor: offman »

Zamówiłem wersję Abition, w której standardowo montowane są reflektory halogenowe (czyli bez technologii LED i bez Xenonów). Nigdzie nie mogę znaleźć zdjęć takich lamp ze zwykłymi żarówkami. Jedynie w konfiguratorze widać lekką różnicę ale tam nie ma odpowiedniej rozdzielczości żeby cokolwiek ocenić.

I love apres ski! :geek:

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Re: Lampy przednie halogenowe (nie ledowe).

Post autor: kamilR »

Skorek
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 AUTOMAT

Post autor: Skorek »

Jak dla mnie lampy led to rewelacja. Jeździłem kilka lat z xenonami, ale nie mają startu do ledów, dlatego każdemu polecam bo to kwestia dodatkowego bezpieczenstwa

kamilR

W obecnym Tucsonie mam światła halogenowe- niby to sie nazywa projekcyjne, ale żałuje ze nie wziąłem ledow(do tej pory jeździłem na xenonach i uważam ze sa świetne- halogenowe ,,odpadaja w przedbiegach,,), na ledach nie miałem jeszcze okazji dopiero w Kodiaqu bede miał, ale juz sie nie moge doczekac tych ledow:D jeszcze jak sa tak zachwalane...

Awatar użytkownika
offman

Dzięki wielkie za zdjęcia. Wiadomo, że ledy są dużo lepsze od halogenów ale przy ograniczonym budżecie trzeba się mocno zastanowić nad dodatkami. Dobrałem pakiet rodzinny, trzeci rząd siedzeń i skórzane fotele co daje prawie 11K do ceny. Po zobaczeniu zdjęć od kamilR (jeszcze raz dzięki) pozostanę chyba jednak przy halogenach. Szkoda, że w standardzie nie dają xenonów.

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

offman pisze:
03 kwie 2017, 6:20
Dzięki wielkie za zdjęcia. Wiadomo, że ledy są dużo lepsze od halogenów ale przy ograniczonym budżecie trzeba się mocno zastanowić nad dodatkami. Dobrałem pakiet rodzinny, trzeci rząd siedzeń i skórzane fotele co daje prawie 11K do ceny. Po zobaczeniu zdjęć od kamilR (jeszcze raz dzięki) pozostanę chyba jednak przy halogenach. Szkoda, że w standardzie nie dają xenonów.
Miałem podobną rozterkę. Też kupuję auto z trzecim rzędem siedzeń. Ale jak dodałem LEDy (bo je wszyscy zachwalali), 19'' koła oraz parę drobiazgów, okazało się, że Style wyszedł taniej od Ambition, więc zamieniałem na Style.
DO developer

Awatar użytkownika
offman

Ja biorę 18'' Elbrus bo Triglav średnio mi się podobają (taki gust ;). Wracając do ledów to zastanawiałem się jeszcze nad kwestią ich ewentualnej awaryjności. Jak coś się w nich zepsuje to pewnie cała lampa do wymiany i 2000 do wyłożenia, a przy halogenach żarówka pare złotych kosztuje. Biorąc auto w leasing na 5 lat ma to znaczenie, bo przynajmniej rok bębę je ździł już bez gwarancji. Czy ktoś wie jak jest z awaryjnością tych reflektorów?

Awatar użytkownika
jankess4
Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL

Post autor: jankess4 »

Używkę lampy do Kodiaqa widziałem juz na Allegro za 2000zł wiec nowa pewnie wiecej. Czytałem porównanie ledów xenonów i halogenów. Akurat w tym artykule zwyciężyła Dacia duster z halogenami bo wysoko umieszczone lampy lepiej w suv oświetlały drogę. Sadze ze jeśli ktoś bierze auto na dłużej lepiej halogeny na krócej ledy bo wtedy nie ma strachu o wymianę gwarancyjną. Budżet tez jest oczywiście ważny. Ja na razie mam halogeny.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
offman

jankess4 pisze:
04 kwie 2017, 0:27
Używkę lampy do Kodiaqa widziałem juz na Allegro za 2000zł wiec nowa pewnie wiecej. Czytałem porównanie ledów xenonów i halogenów. Akurat w tym artykule zwyciężyła Dacia duster z halogenami bo wysoko umieszczone lampy lepiej w suv oświetlały drogę. Sadze ze jeśli ktoś bierze auto na dłużej lepiej halogeny na krócej ledy bo wtedy nie ma strachu o wymianę gwarancyjną. Budżet tez jest oczywiście ważny. Ja na razie mam halogeny.
Przekonałeś mnie ostatecnie do halogenów. Produkcję mam na 19-ty tydzień więc auto będzie do odbioru w drugiej połowie maja. Wtedy zobaczę jaka jest różnica, bo aktualnie jeżdżę C5 z xenonami.

kamilR

jankess4 pisze:
04 kwie 2017, 0:27

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Chodzi Ci o artykuł z auto świata z 2015 r. ?? Tam nie określili kto wygrał tylko opisywali światła kilku aut. a o Dacii napisali, ze nawet Dacia duster z halogenami nie ma złych świateł... A reszta to były auta na ledach i xenonach. Halogeny nie maja startu do ledow i xenonow to jest przepaść.
Żywotność ledów w teorii z tego co wyczytałem to między 50 a 100 tyś. godzin:) w zasadzie są przewidziane na cały cykl ,, życia auta,,.

Powtórzę raz jeszcze, w Tucsonie mam halogeny , wczesniej jeździłem na xenonie i bardzo żałuje ze nie dopłaciłem do ledow.

Link do artykułu:
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/p ... wych/5wvn2

P.S. a ta lampa z allegro to od jakiegoś oszusta/cwaniaczka.
.

ODPOWIEDZ