Rabaty przy kupnie Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Awatar użytkownika
fonus
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic

Re: Rabaty przy kupnie Kodiaqa

Post autor: fonus »

Nikt nic nie musi. Odwieczne prawo rynku. Wszystko to są jak pisałeś negocjacje handlowe. Zatem podaż popyt i inne takie tam ekonomiczne bzdury decydują o tym czy sprzedawca czy klient ma przewagę. Jeśli sprzedajesz i widzisz kolejkę napaleńców na kodiaka to wiesz że w tym momencie masz przewagę i ją wykorzystasz w negocjacjach. Każdy by tak zrobił. Ale patrząc od strony klienta, który na każdym kroku jest utwierdzany przez różne reklamy (nie mówię o skodzie tylko generalnie), że to on jest panem, że on tu rządzi itp. to nie dziwię się że chce rabat. Klient ma wiele do zaoferowania poza samymi pieniędzmi. Sprzedawca też może dać więcej niż tylko rabat. Ale pierwszą najprostszą rzeczą w tej grze dwóch stron jest rabat.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

rafalhtc
Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi

Post autor: rafalhtc »

Tak jak fonus napisał do pytania o rabaty i negocjacji przyzwyczajają nas sprzedawcy i w reklamach i folderach itp.
Jarek Ty w podpisie masz info, że u Was w salonie są najlepsze ceny w Polsce. Z góry więc sugerujesz, że są niższe niż gdzie indziej, a co za tym idzie są to ceny z rabatami. Jednak w ostatnim poście dziwisz się, że ludzie ich oczekują. Jedno przeczy drugiemu. A swoją drogą wielu nabywców Kodiaqa dostało rabaty na poziomie 6-8%, podczas gdy Ty już jakis6 czas temu pisałeś że ok 3% to max więc hasło najlepsze ceny w kraju to trochę na wyrost jest i może nieźle zmylić.
Ją np. dostałem 10 i wychodzi na to, że gdybym był prostym Klientem, który nie sprawdza tylko wierzy koledze z forum i u Was kupiłbym auto i był na tym stratny dobrych kilka lub kilkanaście tys złotych( w zależności od ostatecznej ceny)
Sory, że tak Ci to wytykam ale tak jak wyżej po prostu nieco sobie zaprzeczasz.

Matelino
Samochód: Skoda Kodiaq 1.4 tsi DSG 150km

Post autor: Matelino »

Rafalhtc "Święte słowa"

miro.t
Samochód: Misiek 2.0TDI

Post autor: miro.t »

kol. rafalhtc tak nawiasem ciekawy zabieg z tą rezygnacją i dodatkowy rabat. Musiałbym tak mojego sprzedawcę "postraszyć" :) Ciągle gada, że nic więcej już dla mnie nie ma bo i tak mam najlepszy rabat.

Szkoda, że nie napisałeś o takim rabacie w ogłoszeniu o odstąpieniu miejsca na taśmie produkcyjnej. Wtedy zapewne ktoś by się skusił, bo można było jeszcze to auto skonfigurować pod siebie.

rafalhtc

Wtedy jak pisałem do Was bo podjąłem pierwszą decyzję o ewentualnej rezygnacji to jeszcze było to ok 5% rabatu, a później jak sprzedawca nie umiał mnie przekonać przyspieszonym terminem( z sierpnia na początek kwietnia) to zaczęło tak rosnąć i stanęło na 10%. Jednak zainteresowania na forum nie było więc już nie pisałem bo uznałem, że nikt nie zechce przejąć zamówienia bo faktem jest, że nie była to topowa wersja.
A co do samego sposobu na dodatkowy rabat to jest trochę niekonwencjonalny ale taki polecił mi właśnie inny dealer Skody. Nie wiem czy zawsze ale w moim przypadku się sprawdził i sprzedawca nieźle walczył aby nie anulować.
Nie mniej jednak z postów wynika, że i tak wielu nabywców/kolegów z forum także dobre upusty dostało i potwierdza się fakt, że nawet na nowe auto można swoje wytargować i przecież nie robimy tego kosztem sprzedawcy bo ten nie wróci do domu załamany, że dał komuś 5 czy 8% i co on teraz pocznie. Wróci do domu i będzie się cieszył, że kolejna sztuka sprzedana i plan narzucony przez szefa się wyrabia;)
Ja prowadząc firmę też wiem ile mogę opuścić, że by dalej dobrze zarobić a i żeby Klient był zadowolony.

rafalhtc

W sumie to raz po moim ogłoszeniu dodałem post, że ciągle się wacham bo dostałem kolejne 4% co dało już 9 upustu ale też nikt się nie skusił:p Szkoda ale z drugiej strony to przy obecnie malejącej juz puli niedźwiedzi w tym roku to trochę się przyczyniłem do jej wzrostu. Jeden osobnik bądź co bądź do puli wrócił :D
Kto wie może i bym za niego grube miliony wyciągnął :lol:

miro.t
Samochód: Misiek 2.0TDI

Post autor: miro.t »

Powiem szczerze tak wysoki rabat bardzo mnie zaskoczył, bo z tego co mi mówiono to właśnie taki zarobek ma dealer na aucie. Zawsze myślałem, że salony mają więcej marży na sprzedawanym aucie.

Być może Ty zrezygnowałeś, ale oni już nie mogli i żeby nie brać go na salon, chcieli za wszelką cenę sprzedać go Tobie.

rafalhtc

Myślę że mogli bez stresu bo to było raptem kilka dni od złożenia zamówienia kiedy termin był jeszcze sierpniowy. Potem to się zaczęło zmieniać ale i tak do tzw. zamrożenia terminu jeszcze chwilę brakowało. A na koniec jak już jak to mówi H. Urbański w Milionerach powiedziałem, że definitywnie i spytałem czy to nie kłopot to sprzedawca mnie uspokoił i zapewnił że w porządku, że rozumie i że to nie problem i prosi tylko o maila z tą informacją. Podziękował za negocjacje i wyraził chęć dalszej współpracy w przyszłości jak ponownie wrócę do myśli o zakupie Kodiaqa. Co innego gdyby mowa była o rezygnacji kiedy auto już faktycznie ma termin zamrożony lub zjechało z taśmy- wtedy pewnie salon ma stres jak Klient marudzi przed odbiorem:)

rafalhtc

Ale jeśli się mylę i mieli by go jednak wziąć na salon to znaczyłoby, że Biały Miś byłby wkrótce w wersji 1.4 TSI do obejrzenia na Śląsku:p
To jednak mało propably.

Awatar użytkownika
Jarek104
Samochód: E39 528i

Post autor: Jarek104 »

Lubię czasem troszkę podpuścić twarzystwo..

Fajnie, że widzicie ( przynajmniej jeden z Was ) że rabat wcale nie jest obowiązkową pozycje sprzedaży.
Rafalhtc, jak idziesz po jeansy do sklepu, to chodzisz między 3 czy 4 punktami tej samej firmy i porównujesz ceny albo pytasz ekspedientkę o rabat czy kupujesz i wychodzisz? ;-)

Żeby było jasne, nie porównuję wagi tych dwóch zakupów, ale pisze o samym fakcie kupowania czegoś.

Ja oferuję najlepsze ceny w kraju na wszystkie modele Skody, poza Kodiaqiem ( chwilowo ). Wiele Octavii, Superbów czy Fabii wyjechało z naszego salonu w różne strony Polski za pośrednictwem forum.
Wielu też forumowiczów z moją ofertą podreptało do swojego salonu i na jej podstawie dostali zbliżoną ofertę, co uważam już za zagranie bardzo niefajne. Ale to tylko moja ocena..

a co do Twojego zmówieni, to jestem przekonany, że salon go zachował. I zarobi na nim pięknie. Kodiaq dostępny "od ręki" to rarytas :-)

ODPOWIEDZ